RECENZE: Ocejchovaná | Anna Ekbergová

Jediný okamžik
může nevratně změnit
celý život.


Pro sedmnáctiletou Rebekku je osudovým okamžikem společná cesta s matkou do nemocnice. Vystresovaný řidič spěchá, protože Rebekka má těsně před porodem, a když auto před nimi prudce zabrzdí, v plné rychlosti do něj zezadu narazí.

Toho rána přijde Rebekka o všechno: o svou matku i dosud nenarozené dítě. Sama přežila jen zázrakem.

Po 17 letech Rebekka pomalu zanechává minulost za sebou. Z autonehody v Africe, kde její otec působil jako velvyslanec, se už vzpamatovala.
Vrátila se do Dánska, vystudovala práva a v současnosti pracuje jako realitní makléřka zaměřená na luxusní nemovitosti na venkově.

"Unesli mě, když mi bylo dvanáct," taková jsou její první slova. A potom klidně a bez velkých gest vypráví o letech prožitých jako dětský voják a sexuální otrokyně v džungli. Bránila se tomu, odmítla. Ale "zkejnovali" ji tak, že málem umřela.
Zopakujeme po ní: "Zkejnovali?"
Ten výraz je odvozený od anglického výrazu pro cukrovou třtinu. Ta tu dorůstá do výšky člověka, viděli jsme ji všude kolem cestou z hlavního města sem. Moc neváží, ale při úderu je tvrdá jako kámen...
- Anna Ekbergová, 2016, Gulu, Uganda

Konečně se zdá, že její život opět nabývá tvar. Dokud osud znovu neudeří. Tentokrát je to rakovina. Agresivní, život ohrožující typ. Pro Rebekku je jedinou šancí na přežití transplantace kostní dřeně od někoho z blízkých příbuzných. Vzhledem k tomu, že nemá sourozence, je její jedinou nadějí otec.

Testy však ukážou, že otcovy buňky není možné použít. Už se zdá, že je všechno ztraceno, když se objeví nová skutečnost – pravda o jejím dítěti, kterou před ní otec po celou dobu tajil…
Rebekka se dozvídá, že její dcera při porodu nezemřela. Byla adoptována a nejspíš ještě žije.

Mezitím kdesi v kodaňských přistěhovaleckých ghettech vyšetřuje detektiv Kim brutální vraždu, při níž byla zavražděné pečlivě odříznuta jedna noha a vrah si ji zřejmě odnesl. Indicie naznačují, že jde o mnohem větší případ, sahající daleko za hranice země, až do úplného srdce temnoty v džungli africké Ugandy.

Ocejchovaná je strhující thiller o nespravedlnosti, rodinných poutech a odvaze vzít osud do vlastních rukou.


Pod jménem Anna Ekbergová se ukrývá spisovatelské duo Anders Rønnow Klarlund a Jacob Weinreich, kterým loni u nakladatelství Metafora vyšla již třetí kniha   
 (předchozí - Ztracená, 2016, Šťastně až do smrti, 2018).
Osobně jsem byla velice zvědavá, jak si autoři povedou i nadále. S Ocejchovanou nemůžete šlápnout vedle.

Obálka mohla být, dle mého, spíš v duchu "méně je více", neboť i když jsou ústředním motivem siluety, tak se jedná o počin, který na první pohled působí přeplácaně a neučesaně. Což mne, vzhledem ke kvalitě celé knihy, opravdu mrzí. 

Kniha se rozděluje na tři díly a každý z dílů má své vlastní číslování kapitol.

Před samotným příběhem si můžeme přečíst jakousi předmluvu, ve které se dozvíme, že ne vše, co se v příběhu odehrává, je smyšleno, ale spousta věcí je zde vystavěna na reálných základech. Z větší části pak na základě výpovědi bývalých dětských vojáků.

Nemusíte se však bát, že by kniha byla brutální zpovědí těchto dětí. Uvnitř jsou tři paralelní příběhy, odehrávající se v jiných městech, na jiných kontinentech, co se postupně stále více propojují. Ano, přesně to je Ocejchovaná

Na jedné straně je Rebekka, mladá žena, která v mládí přišla o své miminko při nešťastné dopravní nehodě. Nyní se dozvídá smutnou diagnózu, rakovina. Jelikož nemá nejlepší vztahy se svým vlivným otcem, je pro ni více než ponižující dojít k němu s prosíkem. 
Útěk dvou mladých dětských vojáků, kteří se snaží, aby se nepozorovaně dostali co nejdál, k vytoužené svobodě a nakonec vyšetřování vraždy mladé ženy. 

To jsou tři linie, které spolu ze začátku nemají mnoho společných jmenovatelů. Nicméně postupně se ze zcela odlišných případů a na první pohled z pořádně zamotaného příběhu, začne postupně odvíjet příběh, který vás rozhodně nenechá chladnými.

Autoři mě už u předchozí knihy přesvědčili, že psát umí, ale teď své vyprávění doslova vystřelili do jiné galaxie. Příběh se kterým přichází, se kromě toho, že je vystavěn na reálných základech, čtenáři dostane nevtíravým způsobem pořádně pod kůži.

Hlavní postavy totiž nejsou nějaké fňukny, ale jsou to silné osobnosti, které se rozhodly zatočit s nepřízní osudu a vzít svůj život konečně pevně do svých rukou. A co je nejhlavnější, nepůsobí přitaženým dojmem. Při čtení na vás dýchne mnoho emocí, ale hlavně budete mít poct, že čtete vyprávění těžce zkoušených lidí a ne thriller z pera dánských autorů.

Pokud si libujete v kvalitních thrillerech, ve kterých se jen tak naprázdno netlachá, tak směle do toho! Věřte mi, že po dočtení budete na tento bolavý příběh ještě dlouho myslet. Protože Ocejchovaná je rozhodně jednou z knih, na jejíž děj si vzpomenete pokaždé, když ji někde zahlédnete. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Ocejchovaná si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.





Název: Ocejchovaná
Autor: Anna Ekbergová
Překlad: Michaela Weberová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 456
Rok vydání: 2019



4 komentáře:

  1. Velmi dobrá recenze!!!

    Já jsem knihu nakonec nevybrala, protože mi přišla k nabídce v době, kdy jsem měla hormony nějak rozházené a už při čtení anotace jsem brečela :D

    Ted už bych to ale asi dala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud máš možnost, tak do ní jdi, věřím, že se ti kniha bude líbit :-)

      Vymazat
  2. Popravdě mě kniha anotací moc nezaujala, ani nevím proč. Ale díky tvé recenzi měním názor, určitě se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zas moc nezaujala obálkou, ale byla by škoda, kolem ní jen tak projít :-))

      Vymazat