RECENZE: Osvícení | Stephen King

Klasický horor,
který se stal legendou


Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu.

Jack viděl v Overlooku příležitost, zoufalý způsob, jak uniknout životní smůle a zoufalství, Wendy zase kýženou samotu, která by mohla být poslední příležitostí k zachování narušené rodiny,
a Danny?

A pak slyšel přicházet toho, kdo křičel, přicházet k němu, postupovat chodbou, jako se plíží tygr v nepřátelské modro-černé džungli. Lidožrout.
(Pojď sem, ty malej parchante!)
Kdyby se dostal ke schodům, kdyby se dostal z tohohle třetího patra, možná by vyvázl se zdravou kůží. Třeba i výtahem.
Kdyby si jen pamatoval, co zapomněl. Jenže byla tma a on v té hrůze ztratil orientaci. Zahnul do jedné chodby a pak do druhé a v ústech cítil srdce jako horkou kostku ledu a bál se, že za každým dalším ohybem ho může čekat ten lidský tygr.
Bušení už se ozývalo těsně za ním. Slyšel příšerný, ochraptělý řev.

Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka.
Ve sto deseti prázdných pokojích Overlooku viděl skryté zlo, které číhalo jen na ně...


Osvícení je bezesporu jednou z knih, která se řadí v pomyslném žebříčku nejpovedenějších autorových knih, opravdu hodně vysoko. Troufám si tvrdit, že ji mnozí nečtenáři jistě znají buď z dílny Stanleyho Kubricka s Jackem Nicholsonem v hlavní roli nebo minimálně ze seriálu Přátelé, kde ji Joey během čtení schovával do mrazáku, aby neměl takový strach.

Obálka knihy je tentokrát vyvedená v tmavě modrých barvách s hotelem Overlook na pozadí. Celkový dojem pak dotváří silueta muže držícího roqueovou pálku.

Kniha se dělí na pět částí a obsahuje celkem 58 kapitol. Každá kapitola nese svůj název, díky čemuž se můžeme dovtípit co se v ní nejspíš bude odehrávat.

Malý Danny mívá občas zvláštní stavy, při kterých se o něj jeho rodiče vcelku oprávněně bojí. Ve chvíli, kdy to na něj přijde, tak neví o realitě, nevnímá a i když se jej snaží rodiče dostat zpátky do reality, tak se jim to mnohdy nedaří.
V těch chvílích se setkává s Tonym, imaginárním kamarádem, který mu ukazuje určité situace, které se vesměs nakonec splní. Ať už se jedná o banální příhody, jako nalezení ztracené krabice, tak i cestu do zapomenutého hotelu.

Overlook má opravdu bohatou historii, ale to není všechno. Postupně si začne podmaňovat Dannyho otce, vyléčeného alkoholika. Netrvá dlouho a rodinná idyla na sněhem zapadaném místě se změní v boj o přežití a otevřenou válku mezi hotelem a Torrancovými.

Osvícení je přesně ten typ románu, který si nelze nezamilovat. Přestěhování do hotelu a seznámení se s jeho chodem se nese pěkně v poklidu. Postupně však začíná atmosféra houstnout. Nejdříve jen nepatrnými náznaky "nezdálo se mi to náhodou?" až po dokonalé mrazení v zádech díky nejistotě z neznámého, které se ukrývá za dveřmi.

Málokdy se u čtení doslova bojím, ale silné mrazení v zádech a zrychlený tep je známkou toho, že autor dokáže opravdu bravurně vykreslit tíživou atmosféru, která prostupuje celým hotelem a těmi správnými větami se přenese i na vás. V té chvíli se stáváte dalším obyvatelem Overlooku, který by se měl obávat toho, co všechno si na něj hotel přichystá proto, aby se stal opět silnějším.

Určitou poklonu si autor zaslouží také díky tomu, že svůj příběh zasadil do hotelu. Nikde okolo není nikdo, aby se přesvědčil, že správce se svou rodinou jsou v pořádku. Jediným pojítkem mezi zapadaným hotelem a okolím je vysílačka, která se však brzy stane nepoužitelnou. 
Aby zde vytvořil román, při jehož čtení vám bude běhat mráz po zádech a nestane se z něj ubohá fraška, je podle mne zapotřebí značný spisovatelský talent, který King bezesporu má.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Osvícení můžete zakoupit.





Název: Osvícení
Série: Osvícení (1. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Počet stran: 392
Rok vydání: 2019
Vydání třetí


4 komentáře:

  1. Musím znovu Osvícení přečíst. Už jsem to četla tak dávno, že si to pořádně nepamatuji :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak třeba tahle mě od pana Kinga láká nejvíc, ale prostě ten jeho styl, jakým píše, mě nějak neláká :D ale jednou, jednou určitě něco od něj přečtu - doma mám To, pak tohle si píšu na seznam, pak toho Outsidera, kterého jsi mi doporučila a ještě mě láká Řbitov zviřátek :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsem zvědavá kdy a k čemu se nakonec odhodláš :-))

      Vymazat