RECENZE: Jeden z nás | Shari Lapena

Každý něco tají!


Nový strhující psychothriller z pera bestselleristky Shari Lapeny, mistryně nečekaných zvratů.

Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké...

Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“

Stojí vzadu v kuchyni a velkými okny vyhlíží ven. Otočí se ke mně – husté hnědé vlasy jí přitom zavlají – a já v jejích dokořán otevřených tmavých očích vidím zmatení a potom nenadálý strach. Zaznamenala, co se tu děje, pochopila, že je v nebezpečí. Zadíváme se na sebe. Vypadá jako nádherné, vyděšené zvíře. Ale je mi to jedno. Cítím příval emocí – čirou, živelnou zlost; líto mi jí není ani v nejmenším.
Oba si uvědomujeme, že mám v ruce kladivo. Čas jako by se zpomalil. Jistě se to semele rychle, ovšem působí to právě naopak. Otevře pusu, chce něco říct. Jenže mě nezajímá, co má na srdci. Možná se jenom chystala začít křičet.
Vrhnu se k ní. Bleskově švihnu rukou a kladivo jí tvrdě dopadne na čelo. Následuje odporný zvuk a šokující výstřik krve. Z úst jí nevyjde nic, jen zalapá po dechu. Začne se hroutit a zároveň ke mně vztáhne ruce, jako by prosila o milost. Anebo mi chce sebrat to kladivo. Zavrávorá, jako skolený býk. Znovu se rozeženu kladivem, tentokrát ji zasáhnu do temene a úder je silnější, protože má hlavu níž. Můžu se líp rozmáchnout, navíc ji chci dorazit. Choulí se na kolenou, do tváře jí nevidím. Pak přepadne dopředu a zůstane ležet bez hnutí.

Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však jedna z místních žen nalezena mrtvá – a tento objev strhne lavinu napětí.

Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás?


Shari Lapena je jedna z autorek, kterou mám ráda. Její detektivky jsou jednoduché, ale dokáží vtáhnout do děje a čtenář u nich báječně zrelaxuje. Proto jsem neváhala a s radostí a jistým očekáváním jsem se pustila i do její novinky Jeden z nás.

Obálka knihy je v příjemném stylu, v podstatě se jedná o pohled na dům v dáli a mně se opravdu líbí.

Uvnitř se ukrývá celkem 39 kapitol, kterým přechází prolog a zakončuje je epilog.

Autorka se tentokrát opravdu pochlapila, neboť mám dojem, že se jedná o, zatím, nelepší knihu, kterou doposud napsala. 

V příjemné sousedské čtvrti se trošku hůře dýchá, zvlášť od chvíle, kdy bylo nalezeno tělo Amandy. Amanda byla krásná a ráda laškovala s muži ze sousedství. Díky tomu si u jejich žen nevysloužila zrovna pověst milé ženy. 
Když jednoho dne zmizela, tak si všichni mysleli, že utekla od svého manžela. Ovšem po nálezu těla je jasné, že byla zavražděna, ba co hůře, podezřelých pomalu přibývá.

Na druhou stranu je zde Raleigh je dospívající syn jedné z rodin žijících v této čtvrti. A tento klučina není jen tak obyčejným puberťákem, má totiž docela zvláštního koníčka, rád se vloupává k lidem domů. 
Všechno musí být pečlivě naplánováno. Nikdo nesmí být doma a Raleigha nezajímají majetky, ani neničí zařízení domů. Jeho úkolem je nenápadně vklouznout dovnitř, najít pracovnu a troškou se pošťourat v počítači.
Zkontroluje účty, pohrabe se v e-mailech a sem tam nějaký také odešle. Pak zase zamete stopy a odchází pryč.

Všechny tyto události vedou k tomu, že si nikdo nemůže být už ničím jistý. Rozbíhá se vyšetřování a ven se jako lavina valí mnohá tajemství, která měla zůstat skryta.

Vzhledem k množství postav, kterých se vyšetřování týká, se zdá děj docela zamotaný. Čtenář postupně odkrývá tajemství, některá z nich jsou spíše úsměvná, jiná opravdu vážná. 
Autorka nabízí různá vodítka a je jen na čtenáři, zda se chytne toho správného nebo se nechá zavést na scestí. 

Žádná zbytečná omáčka okolo se však nechystá. Autorka pomalu šlape na plyn a rozjíždí akční vyprávění plné lží a tajemství se spoustou otázek, ale žádnou pořádnou odpovědí. Spousta podezřelých jen podtrhují napětí, díky kterému budete zuřivě otáčet stránku za stránkou.

Věřím, že ne každému tento styl sedne. Ruku na srdce, opravdu se nejedná o nic světoborného a pokud máte chuť na poctivou detektivku, při které budete muset trochu přemýšlet a příběh bude ještě zamotanější, měli byste se poohlédnout někde jinde. 

Ovšem já jsem s autorkou spokojená, její knihy krásně frčí a mě prostě a jednoduše baví. Jsem docela zvědavá, co si pro nás přichystá příště, a co vy? 


Název: Jeden z nás
Autor: Shari Lapena
Překlad: Naďa Špetláková
Nakladatelství: Kalibr
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 280
Rok vydání: 2020
Vydání první

7 komentářů:

  1. Hezky napsáno. Souhlasím s tebou, byla to opravdu povedená a čtivá kniha. Líbilo se mi jak se to zamotávalo, a prakticky byl podezřelý skoro každý. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Autorčiny knihy se čtou samy, prostě mě baví :-)

      Vymazat
  2. Už bych se do ní měla taky pustit. Mamka má všechny její knihy přečtené a byla nadšená... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím :-) Já mám až na jednu taky přečtené všechny a super. Takové nenáročné detektivky :-)

      Vymazat
  3. Pěkně jsi to sepsala :) Jsem ráda, že se ti taky líbila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kdysi jsem četla Manželé odvedle a ta mě vůbec neoslovila. Od té doby jsem od autorky nic nečetla a ani neměla v plánu. Ale tahle kniha je prý vážně dobrá a byla mi doporučována. Tak se po ní asi poohlédnu. Dám jí ještě jednu šanci. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat