RECENZE: Pláž v Chorvatsku | Julie Caplinová

Romantická plavba zalitá sluncem 
a letní pohodou


Odplujte do krásného Chorvatska za letním sluncem, třpytivě tyrkysovým mořem a romantickým příběhem, který nedokážete odložit, dokud ho nedočtete!

Maddie je milá a rozumná třicetiletá žena, ale má i svou bohémskou stránku: vystudovala dějiny umění a chtěla by se prosadit jako výtvarnice. 

Zatím neměla štěstí, je bez peněz, a tak přijme nabídku letní brigády: bude pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku, na které se plaví parta přátel z módní branže. 

Práci jí dohodila kamarádka Nina, jejíž bratr Nick je jedním z hostů na lodi. Pochází z úplně obyčejné farmářské rodiny, ale teď chodí s modelkou Tarou, se kterou se seznámil, když na jeho farmě probíhalo focení módy. 

Maddie se snaží obstát v roli hostesky a vyhovět zhýčkaným hostům, jenže arogantní Tara jí to moc neulehčuje. Mezi Nickem a Tarou to začíná pomalu skřípat, přece jen pocházejí každý z jiného světa. O Maddie se zajímá jeden z hostů, hezký a bohatý Simon, který oceňuje její výtvarný talent a plné křivky – myslí to ale upřímně? 

Zároveň si Maddie uvědomuje, že se jí čím dál tím víc líbí Nick…


Knihy se série Romantické útěky se mezi čtenářkami těší velké oblibě a tak přicházím s recenzí na její nejnovější knihu. Pláž v Chorvatsku jsem totiž nemohla vynechat!

Obálka knihy se nese v příjemném dovolenkovém stylu a knize nesmírně sluší.

Uvnitř se ukrývá celkem 31 kapitol, které jsou zakončeny epilogem.

Tato, v pořadí již čtvrtá kniha, která u nás vyšla, je opět balzámem na duši. Jedná se o zábavné čtení, které si spousta z vás už jistě zamilovalo.

Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a rádi vás provedou plavbou po chorvatských přístavech, kde se seznámíme nejen s nejzajímavějšími částmi Chorvatska, ale také s jednou srdečnou chorvatskou rodinou a ochutnáme spoustu dobrého jídla.

Maddie, kterou můžeme znát z knihy Cukrárna v Paříži, se vydává na letní brigádu, jako hosteska na luxusní jachtě. Těší se, že zažije dobrodružství a pochytí nové zkušenosti. To však ještě netuší, co všechno ji čeká.
Kromě úklidu kajut a vaření na ni čekají také zámožní hosté, přičemž některé z dam jí dávají patřičně najevo, kdo je zde pán a kdo ne a to poněkud nevybíravým způsobem. Maddie se však chová jako profesionálka a všemožné narážky přechází s úsměvem na rtech.

Jedním z hostů je také Nick, pracovitý farmář, který je zde na dovolené se svou přítelkyní Tarou. Právě Tara je jedním z hostů, kteří dělají největší dusno, zvlášť kvůli tomu, že je zvyklá, aby bylo vždy po jejím.
Nick se zde cítí nesvůj a má tak trochu pocit, že sem, mezi tuto luxusní klientelu nezapadá. A tak se jednoho dne stane, že se s Maddie dá do řeči.

Myslím si, že Pláž v Chorvatsku je ideálním čtením pro tyto dny. Jachta, moře, párty a spousta dobrého jídla přímo vybízí k tomu, se uvolnit a užít si knihu se vším všudy. Včetně romantiky, která je v knize samozřejmě obsažena také.

Zvláště prostředí Chorvatska je popsáno opravdu hezky, včetně jeho přístavů, přírody a tamních barů a restaurací. Člověk má při čtení chuť okamžitě vyrazit prozkoumávat místa v knize na vlastní kůži. Ani si nedokážete představit, jak silnou touhu, okamžitě vyrazit k moři a užívat si všechno, co k němu patří, jsem měla.

Rozdělení postav na "boháče" a průměrné bylo docela radikální, ale autorka si alespoň mohla hezky pohrát s charaktery postav a ukázat, že ne každý, kdo má peníze, se na ostatní lidi musí nutně dívat shora a myslet si něco o chudácích.

A ano, ani této knize se nevyhnula jistá klišé, a hlavně předvídavost, ale to vůbec nevadí. Autorka totiž píše velice příjemně a tyto maličkosti se jí dají odpustit s úsměvem na rtech. Protože ten budete mít po celou dobu čtení, za to dám ruku do ohně.

Já jsem si opravdu tento sluncem nabitý a solí provoněný příběh užila až do poslední stránky a věřím, že všechny milovnice Julie Caplin na tom budou stejně jako já.
Pokud jste však od autorky ještě nic nečetli a Pláž v Chorvatsku vás láká svým námětem, tak se nebojte a do knihy se pusťte. Ano, sice se zde objevují postavy z knihy předchozí, ale to ničemu nevadí. Vše je krásně vysvětleno a vy rozhodně nebudete tápat tak, jako když byste naskočili do navazující série.

Stejně vám však doporučím začít s knihami od začátku, protože všechny jsou opravdu báječné a byla by škoda, kdybyste se o ně ochudili.

A pro milovníky této série mám dobrou zprávu, Hotýlek na Islandu by u nás měl vyjít už na podzim. Těšíte se? Já totiž ano.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Pláž v Chorvatsku si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.




Název: Pláž v Chorvatsku
Série: Romantické útěky (4. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Michaela Klevisová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 360
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Série Romantické útěky je prostě skvělá a jsem ráda, že i tenhle díl si drží stejně vysokou laťku. O to víc se na něj těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to máš pravdu, tato série se prostě povedla! Pevně věřím, že se ti Pláž bude líbit stejně, jako mně :-)
      Přeju hezké čtení.

      Vymazat
  2. Musím jen souhlasit. Také jsem se chtěla okamžitě rozjet do Chorvatska a hlavně do té jejich zátoky. Ochutnávat jídla, popíjet víno a na jachtě by se mi také líbilo :D Skvělá recenze a na Island se také těším. Už aby to bylo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že máš stejný názor :-) Autorka ty popisy prostě umí ♥

      Vymazat