RECENZE: Katka | Michael Třeštík, Tomáš Třeštík

Už jen drogy můžou překonat bolest,
kterou jí způsobily


Sestupná spirála narkotik, krádeží, prostituce a celkového chátrání. A jenom občasné záblesky odhodlání s drogami skoncovat. Tak vypadala každodenní realita Kateřiny B. v unikátním časosběrném dokumentu Heleny Třeštíkové z roku 2009. 

Co tehdy Katka prožívala a co se s ní dělo poté? Její ucelený příběh ve formě autentických výpovědí zpracoval Michael Třeštík a fotkami jej doprovodil Tomáš Třeštík.

Ten kluk, co byl na Klíčově kvůli toluenu, chtěl zkusit perník, tak jsem mu řekla: Já ti dám ochutnat perník, ale ty mi zase ukážeš, jak se fouká toluen. Pak později, když jsem si foukala ten toluen, tak jsem to měla tak, že jsem moc o sobě nevěděla, a když to ze mě vyprchávalo, tak jsem se třeba probrala na jednom mostě a vím, že jsem chytila nějakou ženskou s kočárkem a sprostě jsem jí venku nadávala. Prostě jsem se probrala a na nějakou ženskou, která vede kočárek, úplně nesmyslně, úplně sprostě řvala, prostě děs a hrůza. Ten kluk pak byl na perníku dlouho, snad až dodneška, nevím přesně.


Když jsem si všimla, že vyšla kniha s názvem Katka, s podtitulem Příběh narkomanky, tak mi bylo jasné, že si knihu musím přečíst. Anotace slibuje ucelený příběh ve formě autentických výpovědí. Ale opravdu se jedná o knihu, kterou stojí za to číst, nebo bylo už téma "Katka" vyčerpáno až do dna? 

Obálka knihy se nese v jednoduchém stylu, s černobílou fotografií hlavní aktérky. 

Uvnitř knihy se ukrývá celkem pět kapitol, které mapují Katčin život s drogami. Její autentické výpovědi jsou doplněny černobílými fotografiemi a kniha končí v v lednu 2020.

Celému příběhu předchází předmluva Michaela Třeštíka, který objasňuje, jak ke Katce vlastně přišli, kde ji potkali a jak se život rodiny Třeštíkových svázal s tím Katčiným. Také objasňuje, kde vznikl nápad na sepsání této knihy.

Katka je ženou, narkomankou, kterou zná snad každý v zemi. Byla aktérkou filmu V pasti (2001), půlhodinového dokumentu Když musíš, tak musíš (2002) a také v celovečerním filmu Katka (2010).

Na začátku její příběh působil nadějně, mladá, docela hezká slečna, která se bohužel zapletla s drogami. Její touha s tím vším skoncovat, byla téměř hmatatelná a troufám si tvrdit, že by jí málokdo nevěřil, že se ze spárů drog nevyhrabe.

"Úplně se mi rozjasnily barvy,
bylo to všechno takový krásný,
šťastnej stav."

Mrazivá výpověď, která jistě nenechá žádného ze čtenář chladnými. Rozhodně ve vás vyvolá spoustu emocí, ať už lítost, vztek nebo znechucení. 
Tolik šancí a pokusů, tolik planých řečí a slibů. Mnohým musí být jasné, že tato dáma už normální život asi žít nebude

Celé čtení by bylo o to mrazivější, kdyby bylo unikátní. A v tom je podle mne hlavní háček. 
Kniha je totiž v podstatě přepisem toho, co Katka říkala, v již odvysílaných filmech. Takže ten, kdo viděl ať už celovečerní film Katka nebo třeba Když musíš, tak musíš, tak jistě nebude překvapený a doslova se mu vybaví i dané scény. 

Nějak tedy nechápu smysl toho, proč kniha vyšla nyní, v podstatě po deseti letech od odvysílání filmu. Ano, v knize je sice předmluva, ve které Michael Třeštík vysvětluje, jak ke Katce vůbec přišli a poslední kapitola, která nám ukazuje, jak se Katka měla poté, co se jí narodila dcera. 

Ale opravdu to stačí k tomu, aby se kniha prodávala a četla? Aby neměli čtenáři po dočtení pocit jakéhosi podfuku, který na ně byl spáchán?
Věřím, že by kniha byla ternem před lety, ale nevěřím, že by se jím mohla stát dnes. 

To, že se čte doslova sama, stránky hezky odsýpají a fotky dokreslují celou atmosféru, podle mne nestačí k tomu, aby se z takto "opsané" knihy stal trhák, jako z jiných knih s drogovou problematikou. Téma Katka již bylo dostatečně vyčerpáno. Je mi líto.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji internetovému e-knihkupectví Palmknihy,
kde si e-knihu Katka můžete zakoupit.



Název: Katka
Autor: Michael Třeštík, Tomáš Třeštík
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 176
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. Ani jsem nevěděla, že se má nějaká kniha vydávat, taky trochu nechápu načasování..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No upřímně jsem zvědavá na další recenze. Snad jsem nebyla moc kritická.

      Vymazat
  2. Film jsem neviděla a knihu nečetla, nicméně na internetu o ní je opravdu hodně článků, takže vím, o koho jde. Momentálně se teď o ní opět znovu píše, a proto si myslím, že kniha vyšla nyní :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, možné to je. Ale i tak mohli zájemce o to, jak se Katka má, informovat nějak jinak a ne za každou cenu vydávat tuto knihu.

      Vymazat
  3. Mně kniha byla přínosem, protože jsem ten dokument nikdy neviděla. Emoce tebou výše uvedené se mnou také ale cloumaly. Věděla jsem, že se z drog nevyhrabala, takže to pro mě ani nebylo překvapení, jak to dopadlo, resp. jak ona dopadla. Škoda, že aspoň pro tu dceru to nezvládla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, no, je to smutný případ. Bůh ví, jak by na tom dneska byla, kdyby to tehdy zvládla. Byla hezká, chytrá. Je to škoda, ale na druhou stranu těch šancí měla víc než dost.

      Vymazat