RECENZE: Med v hlavě, marmeláda v srdci | Hilly Martineková

Humorný a dojemný román
o dědečkovi s Alzheimerem
a o srdci plném lásky


Tilda žije s manželem Philippem, úspěšným právníkem, a dvěma dětmi v Hamburku. Vede docela spokojený život, jen někdy se jí zmocní pocit prázdnoty; jako by v jejím životě něco chybělo, jako by v něm byla velká černá díra, a ptá se sama sebe, co jí vlastně brání být doopravdy šťastná.

Tyhle myšlenky však vždycky rychle odežene. Život běží dál ve vyjetých kolejích, dokud si jednoho dne neuvědomí, že její otec Niko v poslední době nápadně často zapomíná.

Tohle už jednou zažila. Zmocní se jí strach. Strach, že by to mohl být počátek stejné nemoci, kterou trpěl dědeček Amandus a která jí ho vzala, když byla ještě malá.

Dědeček přišel za námi do kuchyně a pátravě se rozhlížel. Zrak mu padl na kávovar. Nemotorně k němu došel, sundal kryt a nasypal dovnitř hrst fazolí.
"Chceš také kávu?" zeptal se mě.
"Dědečku! Je mi teprve jedenáct."
"Souhlasí," mručel si. "Už nejsi nejmladší."
Pak našel instantní kávu a nasypal ji do přístroje. Nakonec zmačkal filtr a přidal ho ke směsi. No to tedy bude síla.
"Chceš také kávu?" zeptal se znovu a podíval se na mě.
Ach dědečku...
"Ano, moc ráda. Miluju kávu." řekla jsem a musela se zasmát.

Tilda vyhledá své deníky ze svého dětství a při jejich četbě se ponoří do vzpomínek. Znovu je jedenáctiletou dívkou plnou odvahy, lásky a touhy po dobrodružství a vzpomíná na poslední léto s dědečkem, který onemocněl Alzheimerovou chorobou — na nejbláznivější, nejsmutnější a nejintenzivnější období svého života. Všechno začalo, když zemřela babička…

Dojemný příběh o rodině a bezpodmínečné lásce, jež dokáže (byť jen na chvíli) zpomalit neúprosný osud.

Román scénáristky filmu Med v hlavě sleduje jeho oblíbené hrdiny a na pozadí příběhu plného lásky nabízí také poznatky o životě lidí s Alzheimerovou nemocí.


Do edice 7lásky nakladatelství Metafora jsem se v podstatě zamilovala na první přečtení a tak jsem ani chvíli neváhala a pustila se i do knihy z pera Hilly Martinekové.

Obálka se opět povedla a já v ní vidím přesně to, co vidět mám. Venkov, dědečka, dobroty a hlavně pohodu. Ano, možná, že jsem blázen, ale přesně takto na mě tato oranžová sedmiláska působí.

Uvnitř knihy se ukrývá celkem 52 kapitol a odehrávají se střídavě v roce 1998 a 2017. Každá kapitola je označena místem a nechybí ani rok, ve kterém se odehrává. 

Toto střídání časového období bylo trefou do černého. Myslím si, že celý příběh se okamžitě katapultoval o level výše. Tilda se ve vzpomínkách vrací ke svému milovanému dědečkovi, kterému po smrti jeho milované ženy začaly zdravotní problémy, které se ukázaly jako Alzheimerova choroba. 

Dědeček se proto nastěhoval ke svému synovi, Tildinu otci, a jeho rodině. Bohužel však Tildina matka nebyla moc nadšená a dávala to patřičně najevo. Jediným spojencem, kterého Amandus měl, byla malá Tilda. Ta se totiž rozhodla, že to jen tak nenechá, o dědečka se s láskou postará. Ba co více, vezme ho na výlet do jeho milovaných Benátek.

Autorka čerpá ze svých vlastních zkušeností s Alzheimerovou chorobou a jde to poznat. Tato zrádná nemoc je těžká nejen pro nemocného, ale také pro členy rodiny. Člověk nikdy neví, kdy nemocný nebude úplně v kondici a co se mu bude honit hlavou.

Malá Tilda však byla dědečkovou pravou rukou a hlídala ho jako oko v hlavě. Při jejich cestě za dobrodružstvím se z nich stal báječný tým a jedenáctiletá vnučka, nejen, že svého dědečka hlídala, ale byla šéfem celé výpravy.

Hilly Martineková píše opravdu příjemným stylem u kterého si báječně odpočinete, byť se nejedná o téma, které by bylo úplně k smíchu. Přesto se nejen pokusila, ale také vytvořila humorný román, který pohladí na duši. 

Také se nesnaží hrát na něco, co není a zbytečně netlačí na city. Všechno krásně plyne a vy celý příběh přijímáte takový jaký je. Humorný, ale také citlivý a dojemný. 

Tak pojďte, autorka sepsala příběh, který vás jistě chytne za srdce. A hlavně vám ukáže, jaké to je mít med v hlavě a marmeládu v srdci. Věřím, že nebudete litovat a další z edice 7lásek si patřičně vychutnáte.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
kde si knihu Med v hlavě, marmeláda v srdci můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.





Název: Med v hlavě, marmeláda v srdci
Autor: Milly Martineková
Překlad: Miloslava Hnízdilová
Edice: 7lásky, kniha devátá
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 272
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. Krásná recneze! Měla jsem úplně stejné pocity, tahle kniha se velmi povedla. Žádné hrání na city, žádný zbytečný doják...

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že kniha může být zajímavá. Navíc střídání dvou časových liní je vždycky super. :) V tuhle chvíli bych ale knihu s tématikou Alzheimera asi nezvládla, takže si ji připisuji na seznam a třeba si k ní někdy najdu cestu.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k ní někdy dostaneš a budeš spokojená ♥

      Vymazat
  3. Na knihu se chystám, snad se bude také líbit - uvidíme.

    OdpovědětVymazat