RECENZE: Pustiny | Stephen King

Magická směs fantasy a hororu
v jedinečném podání Stephena Kinga!


Série Temná věž se odehrává ve zvláštní zdevastované zemi, která je plná ohromující vizuální představivosti i nezapomenutelných postav a zároveň děsivě odráží náš vlastní svět.

Pustiny vyprávějí o tom, co se přihodilo poutníkům Středosvětem několik měsíců poté, co byly otevřeny poslední dveře na břehu moře. Ušli už pořádný kus cesty do vnitrozemí.

Prkna, kterými byly dveře zatlučeny, byla stará a prohnilá, hřebíky zrezivělé. Jake je chytil nahoře v místě, kde se křížily, a zabral. Povolily se stejným zavrzáním, jako brána. Odhodil je přes zábradlí verandy do prastarého záhonu, na kterém rostla jen metlice a ostřice. Sklonil se, chytil spodní prkna... a na chvilku se zarazil. 

Doba odpočinku končí a začíná doba učení. Susannah se učí střílet, Eddie se učí vyřezávat a pistolník... se učí, jaké to je, přicházet kousek po kousku o rozum.


Po úžasném druhém díle (Tři vyvolení, recenze zde), jsem se s napětím pustila do dílu třetího. Strašně jsem se těšila, až se opět setkám se svými oblíbenými hrdiny a hlavně jsem byla zvědavá, jak bude jejich putování pokračovat.

Obálka se opět povedla a já nakladatelství upřímně tleskám, protože celá série se s novými obálkami opravdu vyšvihla a já se na ně nemůžu vynadívat.

Tentokrát je příběh rozdělen na knihu první, která nese název Jake a knihu druhou, kterou si můžeme vychutnat pod názvem Lud.

Stejně, jako tomu bylo i v předchozím díle, nám autor na samém začátku shrnuje to, co jsme se již v předchozích příbězích dozvěděli. 
Myslím si, že toto oživení je fajn, hlavně v případě, když nečtete celou sérii po sobě, ale máte mezi knihami delší odstup.

Po událostech, které se staly v knize Tři vyvolení, se Eddie se Susannah musí naučit bojovat, aby byli připraveni na to, co je čeká. Roland není špatný učitel a tak to těm dvěma jde pěkně od ruky. Problém je však v tom, že Roland pomalu ztrácí rozum a to díky Jakeovi. 
Jake Chambers je totiž živ a zdráv ve svém světě na Manhattanu, ale potíž je v tom, že Roland si jej pamatuje a díky vzpomínkám začíná pomalu šílet.

Také okolí, ve kterém naši hrdinové míří vstříc dalšímu putování se rapidně mění. Z opuštěných pláží lemovaných mořem se pomalu dostáváme víc a víc do lesa, kde na ně číhá hned první zkouška v podobě zlověstného medvěda.

Kromě hlavního úkolu dostat se zase o kus blíž k věži, se příběh stáčí také do současného Manhattanu za Jakem. Protože Roland není jediný, kdo si pamatuje, co se událo. Jake je na tom docela podobně, začíná se chovat zvláštně a hlavou mu víří spousta myšlenek a vzpomínek, ze kterých je nešťastný. Jeho jedinou touhou je, vrátit se zpátky za Rolandem.  

Ka-tet je konečně kompletní, a může vyrazit. Sympatická čtveřice, kousavý Eddie, mírumilovná Susannah, odvážný Jake a tajemný Roland jsou skupinkou, kterou si nelze neoblíbit. Netrvá dlouho a tato čtveřice je ještě doplněna o brumláka Ochu, což je jakýsi kříženec mezi jezevcem a psem, který si tak nějak adoptoval Jakea. 
Musím uznat, že zrovna Ochu je postavou (dá-li se to tak nazvat), kterou jsem si zamilovala nejvíce. Tito brumláci mají schopnost se naučit od svého pána i mluvit, a Ochu je jedním z těch učenlivých.

Samotný svět se zde začíná ukazovat v celé své kráse a musím uznat, že je opravdu rozmanitý. Nečekejte však kouzelné lesy a opuštěné louky. Tento svět je tvrdý a kochat se zde můžete hromadou harampádí. Staré počítače, monitory, televizory a spoustu dalších libůstek tvoří základy městečka Lud. 

Také charaktery postav jsou perfektně vykresleny a jde vidět, že se celkově posunuji. Eddie se Susannah se báječně sžili se svým novým působištěm a cítí se zde téměř jako doma. Největší proměnou však prošel Jake. Autor jej vykreslil vyspělejšího a statečnějšího a v podstatě je těžké si ho nezamilovat.
Už to není ten uplakaný a ustrašený chlapec, jakým býval, ale stal se z něj inteligentní a sympatický klučina.

Naši hrdinové však své putování nebudou mít úplně jednoduché a tak je čeká spousta nástrah, hádanek a hlavně boje o holý život.
Autor jim jejich putování nehodlá ulehčit a napětí pomalu stupňuje až do chvíle, kdy se budete s bušícím srdcem bát o své oblíbence. 

Série Temná věž začínala opravdu více než pozvolně. I když si autor druhým dílem napravil reputaci, tak teprve u třetího můžu říct, že se jedná o závislost. Věřím, že po dočtení budete mít neskutečnou chuť okamžitě sáhnout po dalším díle, stejně jako já. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Pustiny můžete zakoupit.




Název: Pustiny
Série: Temná věž (3. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 464
Rok vydání: 2020
Vydání třetí

4 komentáře:

  1. Série Temná věž mi byla doporučována už několikrát, pořád nad ní přemýšlím... no, vlastně jsem od Kinga ještě celkově nic nečetla, tak možná budu muset konečně zkusit :) Pěkně sepsaný článek!

    www.lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Pokud se na Temnou věž vrhneš, tak se hlavně nenechej odradit Pistolníkem. Ten je opravdu slabý.
      Já kdysi začínala Řbitovem zviřátek, můžu doporučit i Osvícení, Zelenou míli nebo novelku Povznesení :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná propracovaná recenze. :) Nalákala bys snad každého. ;)

    OdpovědětVymazat