RECENZE: Zvládneš to... | Kate Allan

Okamžité povzbuzení při smutku
a obavách


Souhrn nádherných ilustrací s hloubavými citáty a laskavými afirmacemi dodávají čtenáři odvahu k tomu, aby si byl vědom svých myšlenek a aby pečoval sám o sebe, ať vyznává jakýkoliv životní styl.

Všechny ilustrace jsou uklidňující, a současně zdravě podporující. Upřímně reflektují vnitřní problémy mnoha lidí, kteří musí čelit hektickému stylu současného světa a jeho nárokům.

Duševní zdraví je téma, která se týká každého z nás, ačkoli jen málokdo má odvahu o něm upřímně mluvit. Kate Allan to udělala…

Přátelská a usmívající se zvířátka v neobvyklých barvách působí jako pohlazení, díky němuž je mnohá těžká situace lépe zvládnutelná a zbavená počáteční hrozby.
Pro denní meditace jako účinná pomoc při depresích, smutku a úzkostech. Poselství knihy je vhodné pro děti i dospělé.

Všechny afirmace jsou také v angličtině.


Jistě se taky někdy probudíte a hned víte, že je všechno špatně. Nic se vám nedaří, jste zachmuření a máte špatnou náladu. Taky mám někdy takové dny, kdy bych nejraději zůstala zalezlá v posteli a měla klid od všeho a od všech. 
V té době mne zaujala tato malá knížečka s optimistickým názvem Zvládneš to...

A právě obálka knihy je tím, co mne zaujalo na první pohled. Roztomilý bodlináč na růžovém pozadí působí uklidňujícím a roztomilým dojmem a knize rozhodně sluší.

Kromě předmluvy a úvodu na nás v knize čeká celkem šest kapitol, kterými jsou tato témata:
❀ Cítím se úzkostně
❀ Cítím se nepatřičně
❀ Znevažuji sama sebe
❀ Cítím se zahlcena
❀ Cítím se beznadějně
❀ Cítím se naprosto příšerně

Každé kapitole je na začátku věnováno krátké povídání a poté následují ilustrace i s hesly pro povzbuzení. Tato hesla jsou psána nejen v češtině, ale také v angličtině.
Díky tomu se nejen povzbudíte, ale také si trošku procvičíte jazyk.

Ilustrace jsou opravdu klenotem celé knihy. Jsou barevné, jednoduché a roztomilé. Dokáží už samy o sobě navodit příjemný klid a pohladit po duši. A to je právě jedním z příjemných řešení špatného dne. Sednout si, uvařit si třeba čaj a vzít do ruky tuto knihu, při které se krásně povede zklidnit a nabrat ztracený optimismus.

Ano, tato kniha je jednoduchá, nejedná se o žádné filozofické dílo na téma "deprese", ale i přes to je opravdu empatická a hluboká. Já vím, zní to poněkud zvláštně u knihy s obrázky a jednoduchými hesly, že?

Nicméně autorka ví, o čem píše a je si dobře vědoma toho, proč a jak sestavila právě tuto knihu. Její slova v předmluvách na začátku každé kapitoly, spolu s ilustracemi a hesly působí opravdu příjemně a navozují pocit klidu a bezpečí.
Tak trochu jako hřejivé objetí.

I když se v anotaci píše, že kniha je určena pro děti i dospělé, osobně bych ji dětem úplně nedoporučovala. Autorka cílí spíše na dospělé čtenáře, přesto však mějte, prosím, na paměti, že pokud se dlouhodobě necítíte dobře a máte deprese, nehazardujte se svým zdravím a navštivte odborníka. 
Určitě se není za co stydět, zlomenou nohu také nebudete léčit chladící mastí z lékárny, ale dojdete se nechat ošetřit. Vždyť zdraví máte jen jedno, ať už to fyzické nebo psychické.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelskému domu Grada,
kde si knihu Zvládneš to... můžete zakoupit.





Název: Zvládneš to...
Autor: Kate Allan
Překlad: Jana Petrásková
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 200
Rok vydání: 2019
Vydání první

2 komentáře:

  1. Na první pohled jsem myslela, že půjde o knihu pro děti. :) Na druhý pohled jsem ale usoudila, že je to kniha, která mě zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ilustrace jsou takové dětské, ale opravdu uklidňující 🙂

      Vymazat