RECENZE: Démonologové | Gerald Brittle

Životní příběh Eda a Lorraine Warrenových,
skutečných lovců duchů


Nejstrašidelnější kniha všech dob!

Zapomeňte na lacinou duchařinu, čeká vás naprosto seriózní výprava do hrůzyplných domů, k postelím posedlých lidí a do prostorů, kam byste se báli jít i za denního světla. Neříkejte, že nevěříte na duchy, netvrďte, že se jich nebojíte – po přečtení této knihy, založené na autentických svědectvích a zkušenostech skutečných lovců duchů, manželů Warrenových, vám totiž nezbyde než vzít duchy na milost.


Najednou světlo stolní lampy zesláblo na úroveň plamene svíčky. Pak, z ničeho nic, teplota v místnosti klesla tak, že byla zima jako v mrazicím boxu. Místnost se zaplnila jedovatě čpavým pachem síry.
V obavě, že se jedná o útok nepřirozených sil, otevřel Ed šuplík stolu a vyndal z něj lahvičku se svěcenou vodou a velký dřevěný krucifix. Pak vstal, udělal několik kroků a vyšel ze své pracovny do předsíně. Jakmile to udělal, vyletěl z chodby děsivý, kuželovitý vír.
Ve spodní části byl špičatý, nahoře širší a byl mnohem černější než přirozená čerň noci. Tato vířící černá hmota přesahovala svou výškou výšku průměrné mužské postavy, pohybovala se po slabě osvětlené místnosti, přesunula se pomalu k Edově levé straně a zastavila se asi tři metry od něj. Ed ji pozoroval a měl dojem, že je najednou ještě černější a hustší než předtím! Samozřejmě, uprostřed víru se začaly objevovat obrysy čehosi. Ta věc se začala projevovat v tělesné formě!

Jen se modlete, aby i oni vzali na milost vás...


Jsem jedním z lidí, kteří věří na duchy a tak když jsem zaznamenala knihu Démonologové, bylo mi jasné, že si ji budu chtít dříve, či později, přečíst. Ten správný čas již nastal, a tak přicházím s recenzí na tuto zajímavou knihu.

Obálka knihy se nese v jednoduchém stylu a uvnitř se ukrývá celkem 15 děsivých kapitol.
Každá kapitola má svůj vlastní název, ze kterého vyplývá, jakému tématu se bude věnovat.

Jelikož jsem viděla filmy V zajetí démonů, i Annabelle, které byly natočeny na motivy skutečných případů, které Ed a Lorraine vyšetřovali, tak jsem si říkala, že by bylo fajn nahlédnout pod pokličku a podívat se na tyto, a jiné případy, v trochu serióznějším kabátku.

Těšila jsem se na mrazivý zážitek, při kterém se budu bát i ve vlastním bytě, ovšem nejsem si úplně jistá, jestli na mě kniha působila jako nejstrašidelnější kniha všech dob, jak slibuje anotace.

V kapitolách se neseznámíme pouze s případy, které manželé Warrenovi za svůj život vyšetřovali, ale v mnoha kapitolách se zabýváme i teorií ohledně duchů a démonična. Díky tomu má kniha docela kolísavý charakter, co se týče čtivosti.

Samotné kapitoly jsou pak spíše takovým náhodným mixem, bez ladu a skladu. Proto se prolínají kapitoly z vyšetřování konkrétních případů s kapitolami, které se zabývají spíše teorií. Chvílemi je to docela matoucí, nicméně si na tento styl dá poměrně brzy zvyknout.

Také samotná kniha, nebo lépe řečeno styl, jakým je napsána, je pojata jako rozhovor s manželi Warrenovými. Nejedná se o typické beletristicky psané dílo, ale o přepis rozhovoru, kdy v hlavní roli účinkuje Ed Warren a jeho žena Lorraine jej jen místy doplňuje.

Dynamičtěji určitě působily kapitoly, ve kterých nám Ed s Lorraine představovali konkrétní případy, které vyšetřovali, zatímco kapitoly ve kterých nám vysvětlovali teorii byly poněkud táhlé a možná i díky způsobu vyprávění, chvílemi nudné.

A právě kapitoly, které nám líčily skutečná setkání s duchy, byly mrazivé a mírně znepokojující. Jsou jimi například Annabelle, Kouzelnická kniha jako vánoční dárek? a nebo Útok na rodinu. Přičemž poslední ze zmíněných kapitol se mi zdála nejpropracovanější a nejhroznější, co se týče samotných nadpřirozených jevů.
Tato kapitola je navíc doplněna o slušnou dávku fotografií, které mají dokumentovat to, co si rodina Beckfordova musela vytrpět po dlouhé týdny než se jim konečně dostalo pomoci.

Přesto Démonologové místy působí přinejmenším podivně a spousta tvrzení je spíše úsměvná, než aby působila vážným dojmem.
Opravdu je spousta psychicky nemocných jedinců léčena špatně, protože nejsou nemocní, ale posedlí? Ano, něco na tento způsob nám Ed Warren v knize také předkládá, spolu s názornou ukázkou případu, který se skutečně stal.

Také nadměrná chvála manželů Warrenových, která je prostoupena celou knihou, byla podle mne již přespříliš. Ano, kniha je věnována životům manželů, resp. jejich práci v oboru démonična. Ale tato chvála působí tak, jako kdyby na světě neexistoval nikdo jiný, kdo se tímto tématem zabývá a kdo je v tomto oboru stejně dobrý, jako Warrenovi. Chybělo mi zde trošku pokory a o kapku méně arogance, ale třeba je to jen můj problém.

Je velice těžké hodnotit tuto knihu. Spousta teorie, spolu s popisy konkrétních případů tvoří tento jedinečný zážitek, který by měl být sepsán pravdivě. I když věřím v duchy a nadpřirozeno, tak se přiznám, že jsem všemu úplně bezhlavě nevěřila a nevěřím.

Kniha je mrazivá a jistě vzbudí dojem zvláště u citlivějších jedinců. Já jsem si její čtení užila, přesto se však nemohu ubránit jistému zklamání. Asi jsem očekávala vice popisů konkrétních případů a méně neustále se opakující teorie. Přesto však přečtení knihy nelituji a myslím si, že rozhodně za přečtení stojí. Jen je potřeba nemít příliš vysoká očekávání.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji internetovému e-knihkupectví Palmknihy,
kde si e-knihu Démonologové můžete zakoupit.



Název: Démonologové
Autor: Gerald Brittle
Překlad: David Sajvera
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 320
Rok vydání: 2020
První zveřejnění


4 komentáře:

  1. O knize jsem dosud neslyšela. Možná když nebudu mít co číst nebo se mi naskytne nálada na něco takového a duchařinu, podívám se po ní. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu jsem náhodou narazila, ale po přečtení anotace jsem usoudila, že nebude čtením pro mě. :) Mám strach už při čtení tvé recenze. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajéje :-) No já jsem asi odvážná, i když tedy sama sebe vidím jako strašpytla :-D

      Vymazat