RECENZE: Lístek | Laura Purdie Salas

Čím vším může být lístek?
Pojďte to zjistit!


Lístek může…

chladivým stínítkem být jako snídaně sloužit ozdobou na stromech být před jarním deštíkem skrýt

List je lístek – stromu zlomek. Nyní zkus zjistit další funkce listí!


Objev s námi v tomto poetickém pozorovaní listů, kolik dalších rolí může lístek mít v průběhu celého roku.


Nakladatelství Ocelot nyní přichází s další dětskou knihou, která nese název Lístek a je jednou z knih, které patří do série o přírodě (patří zde ještě Kámen a Voda, které rovněž vydalo nakladatelství Ocelot). Pojďme se spolu podívat, jaké funkce v přírodě může lístek vlastně plnit.

Obálka knihy je opravdu kouzelná a knize neskutečně sluší.

Uvnitř není kniha rozdělena na klasické kapitoly, ale na každé straně má krátký textík, který nejen, že vysvětluje, jak může listí přírodě sloužit, ale také se jedná o text, který při čtení působí poeticky a moc hezky se rýmuje.

Doporučený věk pro čtenáře Lístku je zhruba 5-8 let a já si myslím, že to je ideální doba. Děti v tuto chvíli nejlépe porozumí textu, který je v knize obsažen a můžou se zapojit do diskuze, k čemu všemu vlastně listí slouží. Že se nejedná jen o okrasu stromů, která na podzim opadá.

Tato kniha je netradiční nejen díky svým rozměrům, ale také díky svému provedení. Poetický text, který se krásně rýmuje a není ho v knize mnoho, dovolí dětem rozvíjet svou fantazii.

Kromě jednoduchého textu je v závěru knihy každý verš rozvedený tak, aby dítě přesně pochopilo danou funkci, kterou list plní. To se mi na knize moc líbilo. Nejen, že je dítě příjemným způsobem donuceno přemýšlet nad významem daného rýmu, ale později si může svou teorii krásně ověřit.

Vzhledem k tomu, že se jedná o knihu, ve které je v hlavní roli listí, autorka pamatovala také na pojmy, které děti v mladším věku uslyší nejspíš poprvé (např. chlorofyl), je v úplném závěru knihy také malý slovníček pojmů, které by dětem mohly být cizí.

Ilustrace, ty jsou klenotem celé knihy. Jsou nádherné, veselé, hravé a hlavně celostránkové, což opravdu u knih tohoto typu oceňuji.

Pestré jsou i v barevnosti, jelikož se kniha odehrává napříč celým rokem. Jaro je zde nádherně zelené, a podzim je kouzelný, v oranžových a hnědých barvách. Violeta Dabija má opravdu cit a její ilustrace si s největší pravděpodobností oblíbí i rodiče malých čtenářů.

Tato nádherně ilustrovaná kniha bude jistě takovým malým klenotem v knihovničkách malých čtenářů. Dovedla bych si ji představit i ve školách, a to díky jednoduchému textu, ve kterém je ukryto spousta důležitých věcí z přírody, které představují cenné informace.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy,
kde si knihu Lístek můžete zakoupit.



Název: Lístek
Autor: Laura Purdie Salas 
Překlad: Barbora Veselá
Ilustrace: Violeta Dabija
Nakladatelství: Ocelot
Počet stran: 32
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Všchny tři knihy (Kámen, Voda i Lístek) vypadají naprosto kouzelně. :) Bylo mi skoro až líto, že nemám v okolí žádného malého čtenáře, kterému by se kniha líbila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, tyhle knihy se rozhodně neztratí, jsou moc hezké nejen ilustracemi, ale taky textově :-)

      Vymazat
  2. Já tuhle nabídku nějak přešla, možná chyba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to je opravdu škoda, Kristiánkovi se mohly později líbit.

      Vymazat