RECENZE: Běh o život | Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman


                                         V cílové rovince čeká
milion dolarů nebo smrt


Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. 

Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. 

"Hele, já vás teďka viděl na VéVé!" zvolal taxikář. "Vy jste ten Pritchard."

"Pritchard, jasně," řekl Richards odevzdaně. Za nimi se v dálce ztrácel Palác Her. A s ním mizel v dálce psychologický stín, který mu zastíral myšlení, navzdory smůle s tím taxikářem.

"Teda vy máte ale kuráž, to vám řeknu. Fakt máte. Bože, vždyť vás zabijou, víte to? Oni vás odkrouhnou. Vy teda fakt musíte mít koule."

"To mám, dvě. Stejně, jako vy."

Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.



Nakladatelství Beta pokračuje ve vydání reedicí knih Stephena Kinga a nejinak tomu je i u knihy Běh o život, kterou King napsal pod svým pseudonymem. Jeho knihy mám docela ráda, a tak bylo jasné, že ani tuto knihu nevynechám.

Obálka se opět povedla a je jedním slovem úžasná. Moc se mi líbí nejen barevným provedením, ale celkově je jednou z těch, která rozhodně upoutá na první pohled.

Kapitoly nejsou tentokrát klasicky rozděleny číslováním nebo názvem, ale odpočítáváním. Odpočítává se od stovky.

Ben Richards pochází spolu se svou manželkou a dcerou z chudých poměrů. A tak, když jeho maličká dcerka vážně onemocní, Ben neváhá a stává se soutěžícím v jedné z nejšílenějších reality show, Běh o život.

Jeho snem je vydělat tolik peněz, aby manželka nemusela šlapat a měli dostatek peněz na to, aby si mohli dovolit zaplatit léky pro nemocnou dcerku. Šílící dav ho nenávidí a všichni mají oči na stopkách, aby ho co nejdříve dopadli. Vždyť o to tady přece jde.

Příběh začíná velice pozvolna, nejprve se Ben seznamuje se zákulisním vybíráním soutěžících. Všechno vypadá velice lehce, ale napětí postupně stoupá. Když se začíná vysílat, je jasné, že to nebude procházka růžovou zahradou a autor začíná pomalu přitvrzovat.

Napětí se pomalu stává nesnesitelným a čtenář je vtáhnutý do děje, ať chce nebo nechce. Pomalu se stáváte součástí této zvrácené soutěže s jistým výsledkem.

Je až mrazivé, že tato dystopie je v mnohém podobná naší dnešní době. Době, ve které hrají reality show doslova prim a televizní stanice se předhánějí v tom, která z těchto show bude více šokující. 
Myslím si, že není daleko doba, kdy se v televizi budou vysílat pořady, kde bude v hlavní roli boj o vlastní život a konzumenti těchto show budou spokojeně fandit z pohodlí obýváku svému oblíbenci.

I když Bachmanovy knihy nemám tolik načteny, tak mám dojem, že tyto knihy jsou poněkud méně akční a více "ze života", než knihy, které autor píše pod svým vlastním jménem.
Proto je potřeba počítat s tím, že se zde nejedná o dílo, které přetéká akcí a šokujícími zvraty.

Vlastně je už od počátku více méně jasné, jak celý příběh vlastně dopadne. Přesto je kniha čtivá a hlavní hrdina si jistě během čtení získá vaše sympatie, či antipatie. Prostor pro to, abyste se do něj dokázali vcítit, tady rozhodně je.

Emoce s vámi budou cloumat po celou dobu čtení. Benova situace není úplně růžová už od začátku, jeho dcerka je vážně nemocná. On, jakožto obětavý rodič, udělá všechno pro to, aby ji zachránil. Manželka, která šlape, aby měli alespoň nějaké peníze.
Také hon na jeho osobu, během reality show, lidé, které během svého útěku potká i samotný závěr. 

Myslím si, že emočně je kniha opravdu pořádně nabitá a díky tomu není potřeba přehnaných zvratů nebo hektolitrů krve.

Tato kniha protkaná zoufalstvím, chutí bojovat a pořádnou dávnou emocí je něčím, co vás rozhodně chytne, i když se nejedná o nějaký mimořádný kousek.
Přesto má v sobě jakousi jiskru, která vás ke knize připoutá a nepustí dříve, než s poslední stránkou.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Běh o život můžete zakoupit.





Název: Běh o život
Autor: Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 224
Rok vydání: 2020
Vydání třetí, v nakladatelství Beta druhé



2 komentáře:

  1. Mě se zas obálka vůbec nelíbí a spíš by mě od čtení odrazovala.... :) Věřím, že může být zajímavé sledovat emoce postav v souvislosti se soutěží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky znám ten pocit, že kvůli obálky se do knihy rozhodně nepustím 🙈

      Vymazat