RECENZE: Pohádky z lesa | Lenka Jakešová

Pojďme si společně s datlí rodinkou 
vyprávět pohádky z lesa


V dutině starého dubu žije šťastná datlí rodinka – rodiče a jejich čtyři čerstvě vylíhnutá ptáčátka. Tatínek s maminkou léčí přes den stromy v lese a shánějí potravu.

Každý večer přinášejí svým dětem kromě pochoutek i jednu pohádku, kterou jim za odměnu vyprávěly vyléčené stromy.

Chtěli byste se dozvědět, proč modřín na zimu opadává, jak je možné, že jedličce rostou šišky směrem nahoru nebo jaký tvar listů má lípa?

Na kraji lesa rostl dlouhá léta pěkný, starý modřín. Byl statný a vysoký, a proto si v něm udělala svůj domeček zrzavá veverka Barborka, straka Madla i další zvířátka.
O tenhle velký modřín se odjakživa staral modřínový skřítek Modřula. Byl to skřítek jen o něco málo větší než šiška ze stromu. Měl velké hnědé oči, místo nosu malou modřínovou šištičku a místo vlásků mu na hlavě rostly modřínové jehličky. Na sobě nosil zelenou košilku a pěkné kalhotky ze šiškových lupínků.
Bydlel ve kmeni stromu, který před mnoha let zasadil z modřínového semínka. Od samého počátku se o semínko, a později o strom, opravdu moc dobře staral. Modřula uměl i kouzlit, ale kouzlení nepoužíval často, protože ho to vůbec nebavilo. Radši chodil kolem svého modřínu, pečoval o něj a povídal si s ním. To dělal moc rád.

Tak se pohodlně uvelebte v hnízdečku a zaposlouchejte se do vyprávění datlího tatínka.


Dneska bych vám ráda představila další z knížek pro nejmenší čtenáře. Tentokrát zavítáme do lesa, a dozvíme se plno užitečných informací. Tak se posaďte a pojďte si otevřít Pohádky z lesa.

Obálka působí vesele a je přesně taková jako obsah samotný. Spousta listí, malých skřítků a to všechno je vyvedeno v zelených barvičkách.

V knize se kromě předmluvy nachází také deset samostatných pohádek. Před každou pohádkou je povídaní o tom, jak se daří nové datlí rodince, teprve poté následuje vyprávění pohádky.

Datlí rodiče, kterým se nedávno vyklubali čtyři malí datlí kluci, jsou nadšení. Datlí tatínek každý den létá léčit okolní stromy, a ty mu za odměnu poté vypráví pohádku, kterou pak tatínek převypráví svým malým synům. 

Jak vysvětlit dětem, proč zrovna modřín na zimu opadává, proč je zrovna lipový čaj léčivý nebo proč má borovička delší jehličky než ostatní stromy, lépe, než vyprávěním pohádky. Díky tomu se děti všechny tyto cenné informace doví v příbězích, které je budou jistě bavit. 

Rozdělení mezi vyprávěním o tom, jak se daří malým datlíkům a samotnou pohádkou je zřejmé už na první pohled. Zatímco vyprávění z hnízda je vyvedeno na bílých stránkách s poměrně velkými písmenky, vyprávění z lesa je vyvedeno na lehce zelených stránkách a písmenka jsou zde poměrně menší.

Díky tomu bych asi knihu nedoporučila pro první samostatné čtení. Myslím si, že pohádky z lesa by dětem mohly činit potíže, díky použitému fontu, resp. jeho velikosti. Dětičky by však mohly své čtení procvičovat alespoň při vyprávění datlíků z hnízda. 

Dovedu si představit společný čas rodiče s dítětem nad knihou, přičemž se oba budou ve čtení střídat.

Pohádky z lesa se mi zdají jako ideální pro předčítání spíše dětem předškolního věku. Ještě i žáčci z první, druhé třídy by ji mohli ocenit více, později už si nejsem úplně jistá jestli by dětičky bavily.
Určitě se budou líbit jak klukům, tak holčičkám. 

Jinak pohádky díky délce jistě také vystačí před spaním na každý večer jednu. Myslím, že je to akorát, aby dítko udrželo pozornost a čtení ho bavilo.

Ilustrace sice nejsou celostránkové, ale jsou opravdu kouzelné s nádechem lesa. Spousta zelených barviček a veselých skřítků celé vyprávění báječně podtrhují.

Myslím si, že dětičky budou z těchto pohádek určitě nadšené a navíc se dozví i spoustu zajímavostí. Pokud máte doma malého lesníka, či vílu, tak je tato kniha pro vás přímo nutností. Věřím, že se stane oblíbeným kouskem ke čtení.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Bambook,
knihu Pohádky z lesa si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.




Název: Pohádky z lesa
Autor: Lenka Jakešová
Ilustrace: Dagmar Medzvecová
Nakladatelství: Bambook
Edice: Pohádkové čtení
Počet stran: 104
Rok vydání: 2020
Vydání první

10 komentářů:

  1. Krásná knížka, malá je také pomalu ve věku, kdy ji začínáme předčítat pohádky. takže pouvažujeme, jeslti ji nedonese ježíšek. díky za tip.

    Podzimní tvoření - Ježečci z filcu

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá naozaj krásne a je super, že stále vznikajú príbehy, ktoré sú určené aj na čítanie deťom :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano. Letos jsem do tohoto kouzelného světa začala pronikat a jsem nadšená, jaké krásné knihy u nás vychází :-)

      Vymazat
  3. Knížka vypadá krásně. I když já osobně bych pro malého čtenáře vybrala spíš některou z předchozích knih, které jsi ukazovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ty byly, co se ilustrací týče, určitě daleko zajímavější.

      Vymazat
  4. Kniha nevypadá vůbec zle, děkuji za tip na dárek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to krásná kniha, také ji máme doma :-)

    OdpovědětVymazat