RECENZE: Vypůjčený život | Ashley Farleyová

Na nový začátek není nikdy pozdě...


Dvě kamarádky z dob studií na univerzitě, Lena Browderová a Olivia Westcoatová, se po třiceti letech náhodně setkávají na nečekané křižovatce: v letištním salonku v Atlantě. Obě mají pocit, že se jejich život dostal do slepé uličky, a jsou odhodlané začít znovu a jinak.

Lena je na útěku z domova před mužem, který ji tyranizuje, i před svou nevděčnou a nesoběstačnou dospělou dcerou. Olivia ani po dvou letech nemůže zapomenout na bývalého manžela, a navíc se ve své kariéře ocitla úplně jinde, než by chtěla. Obě touží nechat minulost daleko za sebou a začít znovu. Euforicky si připijí na nový začátek, který začíná spontánním rozhodnutím.

Olivia se narovnala. "Takže to uděláme? Opravdu si na měsíc vyměníme bydlení?"
Lena se široce usmála a úsměv proměnil její tvář v tvář mladé krásné ženy, jakou bývala dřív. "Proč ne? Následujících třicet dní, celý říjen, budeš bydlet v mojí chatce v Northern Necku a já v tvém bytě na nábřeží v Charlestonu. Budeme si užívat - budeme jíst, co chceme, dlouho spát, a když se nám zachce, nebudeme muset ani stlát. A budeme následovat svá srdce, ať nás povedou kamkoli."
"Tomu tleskám, holka! Měsíc objevů. Restartujeme naše životy a znovu objevíme svou vášeň pro cokoli, co nás může inspirovat."

Dohodnou se, že si na měsíc znovuobjevování vymění bydlení. Lena bude bydlet v Oliviině moderním bytě v Charlestonu a Olivia na oplátku v Lenině opuštěné chatě u řeky ve Virginii. Dvě dokonalá místa k úniku. Třicet dnů na to začít znovu.


Vypůjčený život je další ze sedmilásek, a jelikož mne tato edice baví, tak bylo více než jasné, že si knihu přečtu. Obal sice slibuje romantickou komedii pro fanoušky filmu Prázdniny, a i když jsem tedy tento film neviděla, tak si troufám tvrdit, že kniha romantickou komedií rozhodně není, ale blíže vám to vysvětlím v následující recenzi.

Obálka knihy opět nezklamala a svou kresbou přímo zve k tomu, si knihu přečíst. Tentokrát je vyvedena do růžovo-vínové barvy.

V knize je celkem 37 kapitol a střídají se zde tři vypravěči. Kromě Leny a Olivie zde má své slovo také Alistair, Lenin ochotný a sympatický soused.

Tato sedmiláska není typickou romantickou komedií o tom, že si ztřeštěné ženské, které nevědí, co od života chtějí vymění své životy.

Jedná se o knihu o dvou zralých ženách, které již mají svého dosavadního života až po krk, a rozhodly se pro radikální změnu, díky které budou opět spokojeně žít a ne jen přežívat v jakémsi začarovaném kruhu.

I když jak Lena, tak Olivia měly neskutečné štěstí, že se potkaly zrovna na letišti, tak daleko od svých domovů.

Lena, jakožto manželka a matka dospělé dcery to nemá vůbec jednoduché. Dcera si z ní udělala služku a manžel se k ní chová opravdu ošklivě. I když, při bližším zamyšlení mne napadlo, že to byla právě Lena, kdo dovolil, aby se k ní rodina takto chovala.
Její pošramocené sebevědomí tak dostává s každou další kousavou poznámkou ránu přímo na solár.

Také Olivia se nějak zasekla v tom co dělá. Kdysi jí dělalo radost fotit a psát o svém městě na blog, který je poměrně úspěšný. Dneska je však spíše beranidlem mezi dvěma namyšlenými dámami pořádajícími jedny z nejluxusnějších večírků v okolí.
Při bližším zamyšlení je jí jasné, že z tohoto nikdy nekončícího kolotoče potřebuje vypadnout a pořádně si promyslet, jakým směrem chce svůj život nadále vést.

Podle mého se nejedná o romantickou komedii, jako spíše o román, který nám ukazuje, že ani po padesátce není pozdě si uvědomit, že jsme nespokojení s dosavadním životem a vydat se vstříc něčemu lepšímu.

Myslím, že mnoho žen se v jedné z kamarádek jistě shlédne a o to více si příběh o dvou přítelkyních užije. Ano, autorka totiž píše opravdu čtivě a docela reálně. Nejedná se o žádné vzdušné zámky, ale o román, který si vás získá od první stránky.

Díky střídání pohledů kniha působí zase o kousek opravdověji, nehledě na to, že čtenář má také dost času poznat samotné postavy a získat si k nim sympatie.
Tento příběh o neskutečné odvaze a touze si užívat život takový, jaký je, si jistě zamiluje nejedna z vás. Hlavně díky uvěřitelným situacím a hrdinkám.

Tato sedmiláska se jistě řadí k těm lepším. Byla milá, uvěřitelná, romantická, silná a kouzelná. Takový perfektní mix, který jistě potěší každou zralou ženu a ukáže jí, že na životní změnu není nikdy příliš pozdě.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Vypůjčený život si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.

 



Název: Vypůjčený život
Autor: Ashley Farleyová 
Překlad: Veronika Kratochvílová
Edice: 7lásky, kniha dvanáctá
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 304
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Já byla z knihy nadšená, ani jsem to nečekala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. I mě se kniha líbila. Autorka skvěle popsala obě hrdinky a jejich sny a touhy a dala jim šanci na nový život. A to se mi líbilo asi nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, sice ten konec už byl trošku na hraně, ale bylo fajn sledovat, že po padesátce život nekončí :-)

      Vymazat
  3. Kniha se mi líbila, i když jsem si musela ze začátku zvyknout na to, že hlavním hrdinkám je přes padesát - docela mě to zaskočilo.
    Ale nakonec to bylo velice příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas :-) Ono je krásné číst o tom, že ani po padesátce život nekončí :-)

      Vymazat