RECENZE: Mráz pod kůží | Allie Reynoldsová

Odříznutá chata v horách,
pět bývalých kamarádů
a nevyřízený účet s desetiletým úrokem


Pět bývalých přátel přijíždí do Le Rocher, malého lyžařského resortu ve francouzských Alpách. Mají se zde setkat poprvé po deseti letech od doby, kdy společně trénovali na jeden z nejdůležitějších snowboardových závodů své kariéry.

Brzy po příjezdu k lyžařskému středisku na vrcholu ledovce však zjišťují, že si s nimi někdo krutě zahrává. Horská chata je opuštěná, lanovka se zastavila, ani jeden z nich nemůže najít svůj mobilní telefon a ve společenské místnosti na ně čekají pokyny ke hře. Hře, která jim má připomenout Saskii – členku jejich někdejší party v době, kdy jich bylo ještě šest.

Pak se ale něco stalo. Saskia v den závodů za podivných okolností zmizela. A právě letos, po dlouhých letech, kdy byla pokládána za pohřešovanou, ji úřady oficiálně prohlásili za mrtvou.

Všechny začíná sžírat nepříjemný pocit a nemohou se rozhodnout, jestli jsou horší nevysvětlitelné záhady, které se v chatě dějí, nebo sněhová bouře, která jim znemožňuje z ní uniknout. Jedno je však jisté: nikomu z přítomných se nedá věřit. Někdo je sem totiž vylákal schválně. Někdo, kdo touží zjistit pravdu o tom, co se stalo se Saskií. A ten někdo se nezastaví před ničím.


Nakladatelství Metafora poslední dobou docela válí ve vydávání dobrých psychothrillerů. Jako první všechny dostalo Útočiště a teď vás dostane i Mráz pod kůží, na to dám krk.

Obálka knihy se opravdu povedla a byť je jednoduchá, tak k příběhu sedí a navíc vás donutí přemýšlet, o čem kniha asi bude.

Uvnitř se ukrývá celkem 64 kapitol. Kapitoly se střídají v časovém období, konkrétně tedy mezi současností a tím co bylo před deseti lety. 

Díky tomu je čtenář o to více vtažen do děje a zároveň zjišťuje, co tak strašného se vlastně mezi skupinou přátel tenkrát odehrálo.

Mráz pod kůží je zasazen do horského prostředí plného sněhu a hlavně se odehrává mezi skupinou pěti přátel, kteří jsou snowboardisté. Jejich cílem je být nejlepší, neustále zdokonalovat své techniky a hlavně vyhrát.
Soutěživost, která mezi nimi panuje je proto popohání kupředu. Přesto je z nich cítit tlak okolí.

Hlavní vypravěčkou je zde Milli a její úhlavní sokyní Saskie. Tyto dvě dámy jsou stejně rozdílné jako den a noc. Ostatní přátelé už jen doplňují tým - Curtis, Dale, Heather, Brent, Odette. Každý je svým způsobem důležitý, nikdo zde není jen do počtu.

Pozvání do chaty po deseti letech je šokující, nicméně parta se sejde, téměř v plném počtu. Už je začátku je jasné, že tady moc nehraje, kdo celé setkání vlastně připravil a za chvíli se začnou dít ještě zajímavější věci. Je proto potřeba, se podívat i do minulosti.

Díky střídání kapitol autorka chytře buduje napětí už od samotného začátku, kdy jen tak popotahuje za nitku, až do stavu, kdy jste lapeni bez možnosti zavřít knihu dříve, než s přečtením posledního písmenka a odhalení toho všeho.

O to stísněnější na celé situaci je, že přátelé, ze kterých může být podezřelým každý, jsou v podstatě odříznuti od okolního světa bez možnosti se sebrat a jít, odkud přišli.
Netrvá dlouho a tato šílená hra na kočku a myš se rozjede na plné obrátky. Hlavní hrdinové, místo toho, aby drželi spolu, se začínají obviňovat navzájem. Každý z nich má své vlastní, prohnilé, tajemství, které se nebezpečně škrábe k povrchu.

Hotel, ve kterém se setkání uskutečnilo, je totiž naprosto prázdný a skýtá tak množství hrozeb. Ať už se jedná o nefungující lanovku, ztracené telefony nebo výpadky proudu a obavy lidí, vydaných napospas osudu, brnkají na tu správnou strunu a dokáží při čtení vyvolávat nepříjemné mrazení, které je rozhodně žádoucí.

Autorka dobře zvládla nejen popis okolní zasněžené krajiny, snowboardových kousků, nad kterými se tají dech a vylidněného hotelu plného nástrah. Také její postavy si zaslouží pochvalu. Dalo by se říci, že jim dokázala vdechnout život. Každý z přátel byl totiž vykreslen opravdu reálně a uvěřitelně. Nejen, se svými kousky, které dokázali na prknech, ale také v soukromí se chovali opravdu reálně. Možná i díky tomu má čtenář brzy pocit, že je jedním z nich.

Pokud máte chuť na pořádně mrazivý thriller, který si vás opravdu získá a po dočtení budete jen nechápavě kroutit hlavou, tak Mráz pod kůží je opravdu ideální volba. Měl všechno, co má správný thriller mít a myslím si, že není náhoda, že je všude tak chválený. 
Tentokrát se opravdu nejedná o šikovnou propagaci, ale autorka si všechny superlativy právem zaslouží.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Mráz pod kůží si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.





Název: Mráz pod kůží
Autor: Allie Reynoldsová
Překlad: Tereza Marková Vlášková
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 392
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. Myslím si, že nikdy s nikým na žádnou chatu kdesi v opuštěných horách či lese nepojedu. :D Jako knížka to ale zní dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, myslím si, že asi taky nikdy nikam na opuštěnou chatu nevyrazím :-D Z thrillerů mám docela slušnou průpravu :-D

      Vymazat
  2. Útočiště mě dostalo, ale tahle kniha mě příliš neláká. :) Když ale vidím, jaké na ni pěješ ódy... možná se po ní ještě podívám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys podle mě měla. Byla fakt báječná a nejsem sama, kdo ji tak chválí :-)

      Vymazat
  3. Naprosto s tebou souhlasím. Čtení této knihy byla pro mne jedna velkolepá jízda plná neočekávaných zvratů se skvělou atmosférou zasněžené krajiny.. Brrr! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se líbila! Opravdu to byl jeden z lepších thrillerů :-)

      Vymazat