RECENZE: Kořist | Darcy Coates

Její zmizení nebyla nehoda.
Její záchrana se ukáže být
osudovou chybou!


Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. 
O pět dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení.

Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. 

Eileen už neslyšela zpěv ptáků. Jediné, co slyšela, byl její nepravidelný drsný dech a rychle bušící srdce.
Znovu zakopla, tentokrát o vystouplý kořen. Její svaly byly příliš unavené, aby ji udržely na nohou. Těžce dopadla na zem, větev se jí zabodla do boku a kámen ji tlačil do klíční kosti. Eileen zaúpěla, odsunula kámen a opřela se o nejbližší kmen stromu. Čekala, až se jí přestane točit hlava.
Studený mech ji příjemně chladil na tváři. Směsice vůní - tlejícího dřeva, hub a podivného pachu hmyzu - naplnila její nos. Soustředila se na drsnou kůru pod prsty, chladivý mech na kůži a vrzání větví v korunách stromů nad hlavou. To vše jí pomohlo trochu se uklidnit.
Pár metrů od ní zapraskala větvička. Eileen sebou trhla a pevně semkla rty, aby ztišila svůj sípavý dech. Nevěděla, co větvičku zlomilo. Ale ať to bylo cokoli, pronásledovalo ji to už více než hodinu.

Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda.

V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…


Darcy Coates je u nás známá svými knihami ze série Strašidelné domy, kterou mám, až na poslední díl, načtenou. Docela mě zajímalo, jak si autorka povede v této knize a tak není pochyb, že jsem se do knihy Kořist pustila. Tentokrát to bylo v rámci knižní štafety a tak bylo čtení ještě o něco zajímavější.

Obálka se i tentokrát opravdu povedla. Na první pohled je zřejmé, že se nejedná o knihu patřící do série Strašidelné domy. Zároveň si však grafik zaslouží opravdu pochvalu. 
Kniha opravdu vypadá víc než lákavě.

Uvnitř se ukrývá celkem 69 kapitol, které jsou opravdu krátké a tím pádem se i kniha samotná rychleji čte. 

Děj se odehrává od neděle do pátku a jako primární místo by se dalo označit pohoří Cobb, hlavně tedy Ashloughský les.

Zajímavá anotace spolu s prověřenou autorkou a lákavou obálkou tvoří kombo, díky kterému je kniha téměř povinností. 

Eileen, mladá turistka, kterou něco honí v lese, který je opravdu zrádný. Přesně takto autorka začíná svou knihu. Čtenáře tak naláká na nebezpečnou jízdu, při které půjde o život všem, kteří se ocitnou. Vystřízlivění však přichází hned záhy. 

Pětice přátel, dvě dívky a tři chlapci, ještě netuší, co se stalo jejich kamarádce, mnoho kilometrů daleko. Jeden z nich však neváhá zburcovat své okolí, aby začali po Eileen pátrat. 
Jelikož je ze začátku všem tak akorát pro smích, vydá se svou kamarádku hledat na vlastní pěst, aniž by o tom komukoliv řekl. 

I když je kniha zařazena mezi horory, tak podle mě se jedná spíše o thriller. V první řadě zde máme hlavní linku, a to lidi, kteří jsou v Ashloughském lese a snaží se nalézt Eileen. Zároveň však mají co dělat sami se sebou, jelikož první problémy na sebe nenechají dlouho čekat. 

V druhé řadě je zde policejní vyšetřování, které se zaobírá zmizením Eileen. Policisté však mají docela svázané ruce, jelikož les je opravdu rozlehlý a není v jejich silách, aby jej prošli celý a našli ztracenou Eileen nebo alespoň její ostatky. 

Hlavní hrdinové, tedy Todd, který začal jako první s tím, že se Eileen určitě něco stalo a sám se nakonec vydal do lesa, aby ji našel, je opravdu nesympatická postava a já jsem při čtení opravdu nejednou přemýšlela, jestli to autorka myslí vážně, nebo se jedná o nějaký žert. 

Představte si člověka, který je přemoudřelý až na půdu, všechny poučuje o své vlastní pravdě, všechno ví, na všechno je připravený, ale doteď seděl pouze u počítače, takže jeho znalosti jsou jen teoretické. Ano, představuji vám Todda. 
Postavu, které jsem přála to nejhorší hned v začátcích, protože jeho chování bylo naprosto neuvěřitelné.

Zbylá čtveřice přátel se záhy vydá do lesa také, a to aniž by komukoliv podala zprávu o tom, co se chystá udělat. Jejich počínání však brzy vypadá asi tak, jako když městský člověk poprvé vidí les. Celou tuto pofidérní výpravu jim zachraňuje Anna, která jako jediná z nich chápe, do čeho se všichni pouští a tak je připravena téměř na vše. 
Asi nemusím dodávat, že ze začátku se, spolu se svou starostlivostí, vypadá pro ostatní členy výpravy jako zbytečně obezřetná. 

I když autorce nemůžu upřít čtivost, s jakou knihu napsala, tak jsem, bohužel, ani k jednomu z hlavních hrdinů nezískala žádné sympatie. Jestli to autorka myslí vážně, nebo si dělá legraci - nad tímto jsem přemýšlela téměř celý příběh.
Naivní, místy až hloupé jednání postav a absolutně neempatická policie, přesně to byly ty důvody, kvůli kterým se mé oči s určitou pravidelností vyvracely v sloup. 

Přesto se však v knize našlo i pár scén, při kterých člověk snadno zapomene dýchat a zvýší se mu tep. Kdyby autorka stvořila alespoň o jednu postavu navíc, ke které by čtenář mohl nějakým způsobem získat alespoň trochu sympatií, trochu šlápla na plyn a neopakovala některé scény, tak se mohlo jednat o slušný a dechberoucí thriller. Kladná a na vše připravená Anna tohle bohužel nezachrání.


Knihu jsem četla v rámci knižní štafety a za zaslání děkuji eshopu Knihy Dobrovský
kde si knihu Kořist můžete zakoupit.








Název: Kořist
Autor: Darcy Coates
Překlad: Filip Raboch
Nakladatelství: Fobos
Počet stran: 368
Rok vydání: 2021




8 komentářů:

  1. Tahle kniha mě ani moc neláká, spíš autorčina série Strašidelné domy mě láká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašidelné domy jsou taky fajn, určitě je vyzkoušej :-)

      Vymazat
  2. Ke knize zatím slyším negativní názory a nevím, zda bych si ji přečetla. Jakožto na jednu stranu mě i láká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je opravdu čtivá a její čtení mě bavilo, i když moje nervy moc ne :-D

      Vymazat
  3. Knihu vidím každý den na instagramu :-) zatím o ní neuvažuji, i když mě dost láká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud tě láká, tak není o čem mluvit. Ona je opravdu čtivě napsaná, takže ji určitě zkus :-)

      Vymazat
  4. Zaujala ma obálka - je pútavá a celkom desivá :D Ale asi to tak úplne nie je kniha pre mňa.

    OdpovědětVymazat