RECENZE: Unesená | T. R. Ragan

Útěk před šílencem měl být koncem noční můry.
Ta ale teprve začíná!


Když se sedmnáctiletá Lizzy Gardnerová vrací domů z romantické schůzky se svým chlapcem Jaredem, nemůže být šťastnější. Idylický večer se však záhy mění v noční můru. 

Lizzy je unesena a vězněna zvráceným sériovým vrahem, kterého policie přezdívá Sklípkan. Po měsících trýznění se jí, jako jediné z jeho obětí, podaří uniknout. Sklípkan není nikdy dopaden a Lizzy je odsouzena k životu ve strachu a v neustálém ohlížení se přes rameno.

Otevřela oči. Trhla sebou, protože jí v hlavě bolestivě škublo. Ležela na břiše s rukama svázanýma za zády. Silným, na omak hrubým provazem. Zápěstí měla v jednom ohni. Nemohla se ani hnout. Ten hajzl si dal tu práci a omotal jí celou horní polovinu těla, pěkně od ramenou k pasu, a utáhl tak těsně, že se sotva nadechla. Svázané měla i kotníky.
Kde to jsem?
Skoro nic neviděla. Hlavu měla až po obočí ovázanou gázou. To jí podrazil nohy, praštil do hlavy a pak ošetřil? Také na ni mluvil, přes nějaký podivný přístroj, který jeho hlas zkresloval, jako by k ní promlouval ten robot od Robinsonů ze Ztraceni ve vesmíru. Hlas zněl děsivě, zvlášť když vycházel z úst z muže s maskou jak vystřiženou ze starého filmu s Batmanem.
Jak dlouho tu vůbec je?
Pár hodin? Den, dva? 

O čtrnáct let později Lizzy pracuje jako soukromá vyšetřovatelka a ve volném čase vyučuje mladé dívky a ženy sebeobranu. Chce pomáhat ostatním a zapomenout na prožitou hrůzu, která ji v dospívání potkala a kvůli níž je všem známá jako „ta, která přežila“.

Když jí jednoho dne zazvoní telefon a uslyší v něm Jareda, toho času speciálního agenta FBI, přeběhne jí mráz po zádech. Ví, o kom bude řeč. Sklípkan se vrací. 
Hra na kočku a myš začíná. A přežít může jen jeden z nich.


V nakladatelství Katto teď vyšla horká novinka s názvem Unesená, která je zároveň prvním dílem z nové kriminální série. Sama jsem byla zvědavá, jaká kniha bude, tak pojďte, ráda vám ji blíže představím.

Obálka je tentokrát sice dobře zapamatovatelná hned na první pohled, ale osobně se mi moc nelíbí.
Myslím si, že by možná neuškodilo méně červené, ale to je jen můj osobní názor. 
Obálka jinak k ději sedí a odráží jej v jediném, jednoduchém obrázku.

Uvnitř se ukrývá celkem 38 kapitol, které se odehrávají v roce 1996 a 2010. 
Každá kapitola je označena daným rokem, i časem, ve kterém se odehrává. 

Hlavní hrdinkou je Lizzy Gardnerová, která žije pod nálepkou "ta, která utekla". 
Před čtrnácti lety se jí totiž povedlo uprchnout ze svého vězení, které bylo zároveň očistcem, který ji poznamenal na celý život. 
Dodnes není schopná normálně fungovat a noční můry jsou jejím přítelem, kterého by se ráda zbavila a začala konečně normálně žít. 

Jenže sériový vrah, přezdívaný Sklípkan, se opět objevil a nejen, že zmizela další dívka, ale vzkaz, který Lizzy zanechal dává tušit, že tohle je teprve začátek.

Hlavní hrdinka je opravdu sympatická. I přes peklo, které si před lety prožila, se postavila na nohy a začala učit sebeobranu, namísto toto, aby se uzavřela do sebe, což by se v jejím případě dalo očekávat.

Také téma pavouků, se kterými Sklípkan své oběti mučí, je rozhodně originální. Přesto se autorka drží trochu zpátky a vynechává detaily mučení, které by opravdu nebyly ničím hezkým. 
Sklípkan je popsán velice věrohodně, jako zlomený, psychicky nemocný muž, kterému dělá dobře ubližovat ostatním a to ho přivádí doslova do extáze.

Unesená je rozhodně dobře promyšleným thrillerem, který je čtivý a napínavý. I přesto, že má bezmála čtyři sta stran se čte opravdu rychle a stránky doslova ubíhají pod rukama. 
Čtenář může pracovat hned s několika teoriemi a pomalu se, spolu s vyšetřovateli, dobrat nejen toho, kdo je vlastně onen obávaný Sklípkan a kde své oběti drží, ale také toho, jaká byla vlastně jeho motivace k jeho konání.

Také ostatní postavy, které se v knize objevují, zde nejsou jen do počtu, ale pomáhají celý příběh dotvářet. Můžeme tak sledovat jejich jednání a motivace jejich očima, což celý příběh posouvá o level výše a dodává mu jakýsi náboj, který z obyčejné knihy dělá dechberoucí jízdu, od které se opravdu špatně odchází. 

Autorka si pro nás v Unesené připravila napínavé čtení, ve kterém není nouze o dechberoucí scény, děsivé scény plné pavouků a zvraty, které vás rozhodně nenechají chladnými.

I když se nejedná o nic extra, až na téma pavouků, tak i přesto má kniha něco do sebe. Styl, jakým je napsána je opravdu čtivý a příběh je napínavý bez hluchých míst. 
Rozhodně knihu doporučuji k přečtení, zvlášť, pokud jste milovníky detektivek, ve kterých figurují zajímavé ženské postavy, které jsou nejen tvrdými, ale dokáží odhalit i lidskost, která je zjemňuje a polidšťuje. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Katto
kde si knihu Unesená můžete zakoupit.





Název: Unesená
Série: Lizzy Gardnerová (1.díl)
Autor: T. R. Ragan
Překlad: Jakub Kapras
Nakladatelství: Katto
Počet stran: 372
Rok vydání: 2021
Vydání první





2 komentáře: