RECENZE: Pátá čtvrtina | Stephen King

Noční můry Stephena Kinga
vás spolehlivě připraví
o klidný spánek!


Noční můry a snové výjevy


Jako dítě jsem věřil všemu, co mi řekli, všemu, co jsem četl, i všemu, co vyplodila má přebujelá fantazie. Stálo mě to víc než pár bezesných nocí, ale zároveň mi to naplnilo svět barvami a pocity, které bych rozhodně nevyměnil za doživotní poklidný spánek.

V každé z těchto povídek je něco, čemu jsem chvíli věřil, a vím, že některé z těch věcí jsou velmi děsivé, ale myslím, že je přežijeme, když půjdeme spolu.
Připraveni?

Pátá čtvrtina je sbírka hororových povídek, která v tomto vydání obsahuje i dvě nově přeložené kapitoly: Udrž hlavu a Majestátní Brooklyn. Ty v předešlých vydáních sbírky chyběly. Je druhou částí rozsáhlého povídkového souboru, který v USA vyšel na začátku 90. let pod názvem Nightmares & Dreamscapes. Reedice první části vyšla pod názvem Dolanův cadillac. Českým čtenářům se tak poprvé dostává do rukou kompletní dílo.


Pátá čtvrtina je druhou sbírkou povídek spadající pod povídkový soubor Noční můry a snové výjevy, který u nás loni vyšel v reedici. Tato kniha obsahuje i povídku Head down, která vychází poprvé v češtině. 
První kniha z tohoto rozsáhlého povídkového souboru nese název Dolanův cadillac a recenzi si můžete přečíst zde

Pátá čtvrtina je souborem celkem třinácti povídek, které, stejně jako v předchozí knize, svou kvalitou docela kolísají a tak se zde setkáváme s povídkami, které patří jak mezi ty horší, tak i mezi ty lepší.

Toto vydáni je navíc obohaceno o povídku "Head down", která u nás vychází poprvé a nalezneme ji v knize pod názvem Udrž hlavu.

Hlavním tématem této povídky je baseball, který je českému čtenáři docela vzdálený, navíc povídka jako taková patří spíše mezi ty slabší, takže zde bych doporučila neočekávat nic zvláštního. 
Stejný problém může vyvstat i u povídky Majestátní Brooklyn, který se, stejně jako předchozí povídka, odehrává v baseballovém prostředí.

Povídky, odehrávající se ve sportovním prostředí bývají náročné a pokud čtenář sám nemá jako koníčka daný sport, tak mnohdy bývají spíše nudným utrpením. Nejinak je tomu, bohužel, i u výše zmíněných dvou povídek.

Docela zajímavý je i fakt, že se King zase až tak často nezabývá příběhy, kde by v hlavních rolích figurovali zombie, kteří jsou v jeho podání zajímavým čtení, které rozhodně nenudí. A právě zombie jsou hlavním tématem hned první povídky s názvem Porod.

Tato povídka byla opravdu zajímavá a svou kvalitou bych ji hodnotila jako "tu lepší". Rozhodně nenudí a autor zde opravdu exceluje a baví. Rozhodně se nejedná jen o nějaký plochý kousek a i na tak malém prostoru dokáže ve čtenáři vyvolat spoustu emocí.

Některé povídky jsou opravdu děsivými kousky, ve kterých autor ukazuje svou skvělou formu a hlavně svůj spisovatelský um, pro který jej čtenáři tak vyhledávají. 
Přesto je Pátá čtvrtina docela zklamáním, jelikož povídky opravdu neskutečně ve své kvalitě kolísají.

Nezřídka se tak stane, že jedna povídka je opravdovým skvostem, který byla radost číst, je následována povídkou, která je opravdu nudná a čtenář přemýšlí, proč byla vůbec vydána a jestli je King opravdu jejím autorem. 

V porovnání s Dolanovým cadillacem se však jedná o sbírku povídek, která je jednoznačně horší. A to i přes to, že obsahuje povídky, které vás rozhodně zaujmou, pobaví a vyvolají ve vás spoustu emocí.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Pátá čtvrtina můžete zakoupit.





Název: Pátá čtvrtina
Série: Noční můry a snové výjevy (2. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: David Petrů, Anna Vrbová
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 448
Rok vydání: 2020


7 komentářů:

  1. Já mám vůbec pocit, že nám král horou pomalu ale jistě stárne a slábne. Kde jsou ty časy Misery a Pod kupolí :D Asi si to přečtu, protože je to prostě King, ale myslím, že na tom s názorem budu asi podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tahle je starší, akorát je tam nově přidaná ta jedna povídka. Jinak máš pravdu, ty novější knihy, byť jsou super, tak nedosahují kvalit těch průkopníků :-)

      Vymazat
  2. Mě King nikdy nezaujal a zatím je pro mě na čtení pořád dost složitý a nechápu ho. Nicméně část Pod kupolí jsem viděla v seriálovém zpracování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pod kupolí jsem taky viděla kousek v seriálové podobě. Plánuju přečíst i knihu, ale ještě se na ni nedostala řada :-D

      Vymazat
  3. Já osobně povídkové knihy moc nemusím, stejně tak King mě úplně neoslovil... takže si knihu nechám ujít. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat