RECENZE: Chata ve Švýcarsku | Julie Caplinová

Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům
švýcarských Alp!


Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku.

Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu.

Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život se Mina rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Mina moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku.

Simon otevřel váček a vytáhl zlatý snubní prstýnek. Držel ho mezi palcem a ukazováčkem. Mina se na něj s rozzářeným úsměvem zadívala.
"Vezmeš si mě? Máme přece přestupný rok."
Okolo stolu se ozvalo několik heknutí a pár "ach".
Ucítila, jak Simon ztuhl. Sledovala jeho obličej a uviděla, jak vykuleným pohledem sklouzl okolo stolu a setkal se se stejně šokovanýma očima naproti. Podívala se také a během jediné vteřiny se jí sesypal celý svět. Belinda?
Hned nato se Simon zhrozeně vymrštil, jako by se od Miny potřeboval co nejrychleji dostat, takže mu prudce sklouzla z klína přímo na zem. 
Dramaticky hodil prsten na stůl, jako by byl z žhavé lávy, a zděšeně se na ni díval.
"Zbláznila ses?" zachraptěl šeptem. "Co to děláš?"
Mině se studem sevřelo hrdlo a naskočila jí husí kůže, když si uvědomila, jak na ni všichni zírají s dychtivou náruživostí, jako by byli svědky nějaké autonehody.

Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy jen do chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Mině zkříží cestu ve vlaku do Alp…


Na Chatu ve Švýcarsku se mnoho z nás opravdu těšilo a troufám si tvrdit, že stříhání metru nebylo pouhou metaforou. Já mám radost, že vám konečně můžu představit tuto krásku, která je již sedmým romantickým útěkem, který nás, jak už název napovídá, zavede na vrcholky švýcarských Alp. 

Obálka se opět neskutečně povedla a už při pouhém pohledu se člověku ihned vybaví sníh, zima a také chuť horké čokolády. 

Uvnitř knihy se ukrývá 26 kapitol, které nás provedou zasněženou švýcarskou krajinou a nejen to! 

Díky kmotře hlavní hrdinky nahlédneme také pod pokličku přípravy všemožných švýcarských dezertů, nad kterými se nám budou sbíhat sliny.

Ale pěkně od začátku. Hlavní hrdinka Mina se rozhodne odjet na návštěvu za svou kmotrou ve chvíli, kdy se cítí ponížená a zklamaná ze svého života. Hlavní příčinou je její partner, který se projevil v celé své kráse ve chvíli, kdy byste si to rozhodně nepřáli. 

Mina cítí, že se jedná o příležitost, ujasnit si své priority a přijít na to, co by vlastně v životě chtěla dělat. Toto přemýšlení jí naruší neznámý cizinec, se kterým se doslova střetla ve vlaku. V té chvíli však Mina ještě netušila, že se jedná o začátek něčeho, co jí přinese do života přesně to, po čem tolik touží.

I když jsou knihy ze série Romantické útěky něčím, co dějově rozhodně nepřekvapí a jsou psány podle stále stejného mustru, tak to vůbec nevadí a to potvrzují hlavně nadšené čtenářky, ke kterým se rovněž řadím. 

Autorka totiž oplývá darem vyprávění, který vás přenese rovnou na místo a vy se tak ocitnete nejen v dané destinaci, ale přímo v příběhu, což je rozhodně žádoucí pro to, aby se takový román dal považovat za něco, co vybočuje z řady. 

Chata ve Švýcarsku tak oplývá nejen úžasnými popisy okolních vrcholů, které se ukrývají pod hromadou sněhu, ale také klade důraz na samotnou chatu a její vykreslení. Atmosféra, která z knihy dýchne, nejen díky popisu chaty, jako objektu, kde jsou všichni vítáni a cítí se zde jako doma, ale také díky pečení, které celou knihu, ruku v ruce, provází. 

Julie Caplin si dala záležet a tak klade důraz nejen na popisy okolní krajiny, ale také na pečení, a právě díky tomu je tato kniha tak jedinečná. Domácí příjemná atmosféra z ní opravdu sálá a čtenář tak nemá problém se do knihy opravdu ponořit. 

Nejen díky obálce, ale také díky tématu je kniha vhodná i jako vánoční čtení, kdy se zachumláte do teplé deky, za okny bude padat sníh a vy si budete tento příběh užívat s horkou čokoládou na svém stolečku. 

Přes to všechno jsem však nabyla dojmu, že se zatím jedná o nejhorší knihu, kterou autorka napsala. Nechápejte mne špatně, s celou sérií jsem spokojená, ale kdybych si musela vybrat, tak by má volba padla právě na Chatu

A proč? Popravdě, těžko se mi popisuje, co konkrétně mi zde vadilo. Možná to byl fakt, že se tentokrát autorka více věnovala hlavním postavám a její kouzelné popisy okolí, které tak miluji, šly trochu do pozadí a nebo knize chyběla jen jiskra, kterou jsem cítila v předchozích knihách.

I tak se však jedná o velice povedený útěk, který si jistě užijete a já už se těším na pokračování, které nese název Domek v Irsku a hlavní hrdinkou zde bude Minina sestra.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Chata ve Švýcarsku si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Chata ve Švýcarsku
Série: Romantické útěky (7. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 360
Rok vydání: 2021
Vydání první

6 komentářů:

  1. Ahoj, parádní recenze. Knížku mám na wishlistu, ale jako zachumlávací skorozimní jsem si včera donesla z knihovny Johna Greena a jeho Sněží, sněží

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Třeba ji najdeš pod stromečkem :-) Užij si Greena :-)

      Vymazat
  2. Zajímavá recenze, díky které se na knihu těším ještě víc. :) Sérii miluju a zatím se mi všechny díly líbily, tak uvidíme, co řeknu na tuhle. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hups, nejhorší kniha od autorky, říkáš? :-D Já se na ni teda zatím těším, plánuju si ji vychutnat někdy v chladném adventním prosinci. Snad budu mít jiný pocit... Já jsem prozatím na poslední místo v rámci romantických útěků zařadila Cukrárnu v Paříži (protože jsem ve Francii byla a mnohé mi tudíž přišlo přespříliš romantizované, respektive u jiných zemí to nedokážu tolik posoudit :-D). Nuž uvidíme. :-)

    Jinak hezká recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně to neber tak, že byla špatná, to určitě ne :-) Jestli jsi ještě nezačala číst, jelikož není chladný prosinec, tak přeju, ať se líbí a navodí tu správnou atmosféru ♥

      Vymazat