RECENZE: Tak sladce voní domov | Anna Šmalcová

Od lahodných koláčů
po nadýchané buchty


Tato kuchařka je inspirovaná 60 rodinnými recepty, které byly po mnoho let vylepšovány a staly se velice oblíbenými nejen u nás doma.

Provoňte si domov chutnými recepty
Najdete zde jak recepty na výborné kynuté buchty a koláče, tak na křehká a třená těsta, nechybí ani smažené pochoutky a recepty z listového nebo litého těsta. Ať už se budete chystat péct svatební koláče, nebo jen něco drobného k nedělní kávě, najdete to právě v této ojedinělé kuchařce. Stačí si jen vybrat. Pojďte si provonět domov chutnými a vyzkoušenými recepty, které vytvoří tu pravou, vanilkou provoněnou, domácí atmosféru.


Neznám na světě nic lepšího, než když domov voní po právě upečeném moučníku a ještě úžasnější pak je, když se onen moučník zázračně vypaří, doslova pod rukama. Tak sladce voní domov je kuchařka, která, jak už název napovídá, nás naučí ty nejlepší koláče a buchty, s nimiž budete doma za hvězdu.

Obálka už na první pohled působí opravdu lákavě. Také na pohmat je velice příjemná a díky matnému efektu působí opravdu příjemně.

Kniha se dělí do dvou kategorií a to na
  • kynuté koláče
  • nekynuté moučníky
V kategorii kynuté koláče se dozvíme, jak nejlépe s kynutým těstem vlastně pracovat a autorka nám ukáže, že rozhodně není čeho se bát. Odměnou vám pak budou spokojená bříška vašich nejbližších.

A co se vlastně naučíme z kynutého těsta dělat?
  • koláče a koláčky
  • buchty
  • drobné pečivo
  • záviny
  • smažené moučníky
Autorka zde, hlavně tedy u koláčů, představuje koláče, které jsou známy především na severní Moravě. 

Naučíme se díky ní péct například Prajzské koláče, které jsou opravdu výborné, nebo nám ukáže skvělý recept na výborné frgály, po jejichž upečení budete za hvězdu.

Kromě známých i neznámých koláčů a buchet se naučíme péct i úžasné moučníky z nekynutých těst.
Konkrétně se můžete těšit na:
  • koláče a bábovky z třeného těsta
  • koláče a záviny z křehkého těsta
  • moučníky z listového těsta
  • palačinky z litého těsta
Jelikož ne vždy je chuť na koláče z kynutého těsta, především proto, že bývají trošku těžší, tak druhá polovina knihy se zabývá recepty z mixu těst, ze kterých si jistě vybere každý. 

Ať už se jedná o bábovky, recepty z oblíbeného listového těsta nebo oblíbené křehké koláče s marmeládou, tak i zde na nás dýchne jistá nostalgie na domácí pečení našich maminek nebo babiček. 

Díky tomu, že se jedná o českou kuchařku, kterou autorka stvořila z receptů, které měla ve svém zápisníku, tak se nemusíte obávat toho, že recepty budou obsahovat těžko sehnatelné suroviny. V podstatě se dá říci, že se zde peče ze surovin, které má každá žena, která sem tam něco upeče, jistě doma. 
Ať už jsou to vajíčka, máslo, smetana nebo mouka, s pomocí cukrářského kouzla z těchto surovin dokážete vytvořit to pravé teplo domova.

Velkým plusem je také fakt, že každý recept má svou fotografii daného výrobku, díky čemuž si dokážeme lehce představit, jak bude výsledné dílo vypadat a také ji můžeme použít k inspiraci při servírování. 

Za sebe nemohu jinak, než doporučit a to všemi deseti. Zvláště, pokud vzpomínáte na báječné koláče své babičky, ale bohužel nemáte ten správný, osvědčený, recept. Pevně věřím, že si tady každý najde to své a bude tuto kuchařku střežit jako oko v hlavě.




Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Anag
kde si knihu Tak sladce voní domov můžete zakoupit.





Název: Tak sladce voní domov
Autor: Anna Šmalcová
Fotografie: Jiří Šmalec
Nakladatelství: Anag
Počet stran: 136
Rok vydání: 2021
Vydání první



2 komentáře: