RECENZE: Matčin hrob | Lisa Reganová

Zemřela před třiceti lety.
Kdo vraždí teď?


Když dva malí chlapci při hře v lese nedaleko parkoviště pro karavany najdou pohřbené tělo, policejní náčelnici Josie Quinnové se začínají vracet nepříjemné vzpomínky. I ona si v tom lese jako dítě hrávala, co nejdál od své nevyzpytatelné matky Belindy Roseové.

Josie ale nemůže své vzpomínky dál potlačovat. Dentální analýza totiž prokáže, že nalezené tělo patřilo mladé ženě, která byla zavražděna před třiceti lety. Ženě jménem Belinda Roseová…

Josie svou matku neviděla už léta a nechce na tom nic měnit, ale nepopiratelné spojení mezi ní a případem ji donutí oživovat věci, které chtěla nechat zasunuté hodně hluboko.

„Hej, JoJo, chceš si něco zahrát?“
 Josie slyšela matčina slova, která se nesla tmavou chodbičkou obytného přívěsu a vplížila se pode dveřmi do jejího pokoje. Pravá ruka s červenou pastelkou se zarazila a vznášela se nad omalovánkami, které jí ten den matka dala. Málokdy přinesla Josii nějaký dárek, takže omalovánky popadla a utekla do svého pokoje. Zavřela za sebou dveře a na podlaze se rozložila se všemi svými pastelkami, než matku napadne, že by jí je mohla zase vzít. Už vybarvila čtyři stránky.
 „JoJo,“ znovu se ozval hlas. „Máma si chce hrát.“
 Josie se zadívala na zpola vybarvenou květinu pod svojí rukou. Matka si chce jen málokdy hrát. „Už jdu,“ zavolala nazpátek.
 Vrátila pastelky zpátky do krabice, zavřela omalovánky a popadla Wolfieho, svého malého plyšového psa. Spěchala do obývacího pokoje, kde našla matku rozvalenou na prosezené hnědé pohovce.

Když se detektiv Josie Quinnová blíží k odhalení tajemství, které navždy změní život nejen jí, je nalezeno další tělo. Najednou je jasné, že někdo z jejího okolí se nezastaví před ničím, jen aby udržel pravdu hluboko pohřbenou.

Dokáže Josie vybojovat bitvu s démony ze své minulosti, aby dokázala ochránit další nevinné životy?


Matčin hrob je již třetím dílem ze série se sympatickou vyšetřovatelkou Josie Quinnovou. Tentokrát se spolu s ní vydáme pátrat v daleké minulosti, která nás rozhodně nenechá chladnými. Tak pojďte, slibuji, že si toto pátrání náležitě vychutnáte.

Obálka svým vzhledem krásně zapadá k celé sérii a tentokrát je vyvedena do modrých barev, které umocňují pochmurný vzhled. 

V knize se ukrývá celkem 82 kapitol, které se odehrávají nejen v současnosti, ale zamíříme v nich také do minulosti. 

A to hlavně do minulosti vyšetřovatelky Josie, u které jsme se už v předchozích knihách díky náznakům dozvěděli, že neměla úplně lehké dětství. 
Tentokrát nahlédneme více pod pokličku a toto nahlédnutí nám pomůže pochopit, proč je Josie taková, jaká je. 

Tento případ totiž nebude úplně jednoduchý, ať už po stránce vyšetřovací, kdy vyšetřovatelům chybí pořádná vodítka a bude chvíli trvat, než se trochu pohnou z místa, tak také díky minulosti Josie, která je s tímto případem doslova provázána. 

Když přichází na místo, kde malí kluci v lesíku při hře našli lidské ostatky, ještě netuší, co všechno ji čeká a že bude muset otevřít doslova Pandořinu skřínku. Vzpomínky na nešťastné dětství ji pak doslova zaplaví a to není všechno. Josie se bude muset postavit nejen své minulosti, ale také bude muset bojovat s přítomností.

Když Lisa Reganová vtrhla na knižní trh se svými Mizejícími dívkami, tak jsem byla zvědavá, jak si povede. Přece jen, detektivních sérií je jako máku a mnohdy jsou opravdu průměrné a snadno zapadnou. 
Josie Quinnová však nezapadla a co více, je opravdu vyšetřovatelkou, kterou si oblíbíte.

Tento díl je zatím nejlepší z celé série. Nechybí mu pořádná dávka čtivosti a napětí. Děj perfektně odsýpá, nikde nedrhne a dokáže čtenáře doslova pohltit. 
Díky střídání přítomnosti s minulostí je celkově plastičtější a více uvěřitelný. 

Bylo neskutečné sledovat, čím vším si musela malá Josie projít a že se nenašel nikdo, kdo by jí dokázal podat pomocnou ruku. Její matka byla doslova ztělesněné zlo a Josie dávala náležitě najevo, kdo je tady pánem. 
O to horší je pro ni oživit vzpomínky, které už byly dávno ukryty, ba co více, vydat se hledat matku, u které doufala, že už ji nikdy neuvidí. 

Celý příběh je opravdu kvalitně zpracovaný a hlavně uvěřitelný, což jej posouvá zase o level výš. I přes to, že je poměrně překombinovaný. Ano, já vím, zní to opravdu neuvěřitelně, ale osobně jsem u čtení měla ten pocit. A autorka ve vás dokáže svým vyprávěním vyvolat opravdu spoustu pocitů, což jen umocní celkový požitek. 

Rozhodně nás zde čeká i nějaký ten zvrat, který čtenář rozhodně nemá šanci odhadnout, alespoň ne hned ze začátku, což autorce přináší další plusové body. No a vztah Josie a Noaha? Ano, možná zde dojde i k menšímu sblížení. Ale to už si budete muset přečíst sami. 

Osobně jsem s tímto dílem byla opravdu spokojená, vtáhnul mě do děje a pustil mě až s poslední stránkou, což jen dokazuje, že autorka opravdu umí, byť jsou její detektivky spíše nenáročným čtením, u kterého si skvěle odpočinete, ale zároveň se stanete i jedním z vyšetřovatelů. 
Rozhodně už se těším na další díl, který si opravdu nenechám ujít. Jen tak dál!


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Matčin hrob si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Matčin hrob
Série: Josie Quinn (3. díl)
Autor: Lisa Reganová
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 384
Rok vydání: 2021
Vydání první

4 komentáře:

  1. Přijde mi, že tenhle díl je z celé série zatím vidět nejvíc a zvlášť v téhle chvíli ji čte snad každý. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu :-) Jak s tím nejlepším dílem, tak s tím, že je teď všude :-))

      Vymazat
  2. Od autorky jsem dosud nečetla žádnou z jejích knih, ale třeba to někdy napravím.. :-)

    OdpovědětVymazat