RECENZE: Propast smrti | Robert Bryndza

Odložený případ někdy ukrývá 
nečekané hrůzy


Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety odhalila novinářka Joanna Duncanová politický skandál a poté záhadně zmizela. Většina lidí už zapomněla, jen Joannina matka stále po své dceři pátrá.

Kate a Tristan vycházejí při svém vyšetřování z Joanniných složek a poznámek a jdou krok za krokem po jejích stopách. Mezi jejími osobními věcmi odhalí Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli.

Když pospojuje poslední dny těchto tří pohřešovaných lidí, Kate si uvědomí, že Joanna pravděpodobně narazila na něco mnohem zlověstnějšího, než by kohokoliv napadlo: sériového vraha...

„Jsem z toho nervózní,“ přiznal Tristan, když projížděli kolem kempu s karavany. „Pořád si připadám jako zelenáč.“
 „Nervozita není na místě. Bev Ellisová chce zoufale zjistit, co se stalo její dceři, a my jsme ti, kdo ji můžou najít. Jasné?“
 Tristan přikývl. „Jasné.“
 „Když se na to budeš dívat z téhle stránky, nervózní nebudeš,“ ujišťovala ho Kate. Sama sobě si to opakovala, když plavala a připravovala se na schůzku, a už tomu téměř věřila.
 „Hledala sis Joannu Duncanovou na internetu?“ zeptal se Tristan. „Nikdo nemá zdání, co se jí stalo. V sobotu večer zmizela z vícepodlažního parkoviště na hlavní třídě v Exeteru, kde vládl čilý ruch. Působí to až strašidelně. Jako by se vypařila.“
 „Prošla jsem všechny články o jejím zmizení a objevila jsem pár zajímavostí ohledně její kariéry investigativní novinářky,“ řekla Kate. „Napsala článek, ve kterém odhalila tehdejšího místního člena parlamentu Noaha Huntleyho. Bral úplatky při zadávání městských zakázek. Celostátní bulvár článek převzal, kauza vyvolala doplňovací volby a Huntley nakonec o své křeslo přišel.“
 „Kdy to bylo?“ zvedl obočí Tristan.
 „Šest měsíců předtím, než zmizela, v březnu 2002. Bylo by zajímavé od Bev zjistit, na jakých dalších kauzách tehdy pracovala.“


Nový thriller Roberta Bryndzy vám ukáže, jak hluboká může být PROPAST SMRTI.


Když se řekne Robert Bryndza, tak každý ví, o jakého autora se jedná. Nyní před Vánoci, jako každý rok, přichází s další knihou, tentokrát se třetím pokračováním série s houževnatou Kate.

Obálka knihy se nese ve stejném duchu, jako předchozí knihy a báječně tak zapadá do série.

Uvnitř knihy se ukrývá celkem 48 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. 

Kate Marshallová spolu s Tristanem Harperem rozjíždí svou detektivní kancelář. Případy se úplně nesypou a tak, když se jim ozve budoucí klientka s tím, že by potřebovala pomoct s vyšetřováním zmizení své dcery Joanny, tak rozhodně dlouho neváhají.

Případ je to zapeklitý, málo stop, hodně otázek a hlavně od zmizení oné ženy uplynulo již pár let. 
Kate s Tristanem se však nevzdávají a rozjíždí pátrání, při kterém začnou na povrch vyplouvat docela zajímavé informace na lidi na vyšších postech.

Tento případ je jiný už jen tím, že od zmizení Joanny uplynulo pár let a tak je opravdu těžké sehnat spolehlivé svědky, prokousat se krabicemi plnými důkazů a pospojovat vše tak, aby to dávalo smysl a dovedlo to naše vyšetřovatele k cíli v podobě vyřešení případu.

Detektivky Roberta Bryndzy jsou poctivé nejen v hledání důkazů, ale také ve vyšetřování samotném. Chybí zde hektolitry krve a celkově působí spíš tak trochu oldschool, Nebýt moderních technologií ve formě emailů nebo mobilů, tak tady máme typickou detektivku, kterou všichni známe. A to je to, co mě na těchto knihách baví a nejinak je tomu i u Propasti smrti.

Robert Bryndza se nedržel jen jednoho jednoduchého případu, ale pořádně jej zašmodrchal, tak, aby bylo horší přijít na to, kdo má všechno na svědomí. Narážíme zde na spoustu překážek, které nás místy zavedou do slepých uliček, ale nakonec se však celý případ podaří rozlousknout a to až v posledních vteřinách, což knize dodalo pořádnou dávku napětí.

Samotná kniha je pak vhodná i bez čtení předchozích případů. Uvnitř se vždy ukrývá takové menší vysvětlení předchozích událostí ve chvíli, kdy je to potřeba. Takže čtenář nebude ztracený a zmatený. Nicméně i tak doporučuji číst od prvního dílu, kde se krásně dočtete o tom, jak vlastně Kate k Tristanovi přišla a jaká byla jejich cesta před tím, než si spolu otevřeli detektivní kancelář. 
Tyto střípky ve vysvětlení chybí a celkově by byla chyba se ochudit nejen o jejich osobní příběh.

Abych však pouze nepěla ódy, tak tentokrát mám i pár výtek. V knize bylo ohromné množství postav a přiznám se, že jsem občas měla trochu problém s tím kdo je kdo a ke komu patří. Místy to bylo opravdu chaotické a díky tomu jsem se v příběhu hůře orientovala. 

Také samotné dialogy občas působily trochu strojeně a nepřirozeně, což mi k příběhu také úplně nesedělo. Měla jsem problém hlavně s tím, že každý vyslýchaný neměl problém vykládat svá tajemství a choulostivé věci jen tak, na počkání.

No a nakonec jsem se úplně neztotožnila ani s komunitou, kolem které se celý příběh točil. Některé věci se mi zdály hodně nepravděpodobné, jiné zvláštní. Nemyslím tím komunitu, jako takovou, ale spíše jsem měla problém s tím, jak to autor celé vymyslel. Nejsem si úplně jistá, jestli by to takto fungovalo i v reálném světě. 

Nicméně i tak se mi kniha opět bezvadně četla, stránky jen lítaly a konec se přiblížil dříve, než jsem si přála, což jsou takové příjemné "mínusy" těchto knih. Jistě mi dáte za pravdu, že je útrpné čekat takovou dobu na to, abysme po jednom nebo dvou odpoledních opět neměli co číst. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Propast smrti si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Propast smrti
Série: Kate Marshallová (3. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2021
Vydání první




4 komentáře:

  1. Tuhle sérii nečtu a ani ji nemám v plánu, ale líbí se mi obálka. Na první pohled mě zaujal ten zvláštní strom. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tu se chystám - právě nyní :-)

    OdpovědětVymazat