RECENZE: Ukradený příběh | Elizabeth Colemanová

Její život byl nanic, 
a tak si napsala lepší


Vanesse je něco přes třicet a ocitla se sama se dvěma syny, hypotékou a dírou v srdci tam, kde býval její muž, kterého jí odloudila psycholožka Natalie z manželské poradny. 

A tak se rozhodne splnit si svůj dávný sen a napíše zamilovaný román. V nakladatelství, kde vydává knihy její oblíbená autorka, ho zamítnou. O to víc je v šoku na autogramiádě svého idolu po několika měsících. Při čtení ukázky nemůže věřit vlastním uším.

Slovo od slova slyší to, co před časem sama napsala!

„Abychom vás uvedli do obrazu, Transplantace lásky začíná během transplantace srdce ve velké newyorské nemocnici.“
 Vanessa zdvihla obočí. Chytré hlavy mívají stejné nápady.
 „Naše hrdinka Angelique je odvážná sestřička na kardiologii, pochází z Brooklynu. Při transplantaci srdce zjistí, že dárcovské srdce pochází od jejího novomanžela, který právě zahynul při autonehodě.“ Publikum vydechlo. Vanessa otevřela pusu. „Když se Angelique dozví tu tragickou novinu, omdlí během operace a brilantní, ale arogantní transplantační chirurg doktor Rufus Rowntree zuří…“
 Nešálí ji sluch? Vanessa dloubla do Kiri. „Je to stejné jako to moje,“ zašeptala.
 „Cože?“
 „Charlottin příběh je přesně stejný jako můj.“
 Kiri vzhlédla od sudoku. „Cože? Stejný? Ale jak to?“
 „To netuším.“


Požádá o pomoc odborníka na autorské právo Marcuse. Když ho poprvé spatří, má pocit, že jí do života vkročil vysněný muž přímo ze stránek její knihy.

Je ale Marcus opravdu to, co v životě potřebuje?


Ukradený příběh mě zaujal díky svému tématu a po přečtení anotace jsem si byla jistá, že tahle kniha bude pecka. Ale opravdu tomu tak bylo, nebo jsem se nechala napálit?

Obálka se nese v jednoduchém, ale líbivém stylu. Rozhodně zaujme už na první pohled.

Uvnitř se ukrývá celkem 54 kapitol které nám vyprávějí hned dva vypravěči a to Vanessa a Dave.

Vanessa Rooneyová je zubní asistentkou, má dvě děti, které vychovává sama od té doby, co od ní odešel manžel. 

Jelikož ráda čte a je takový věčný snílek, tak napíše román, který odešle do nakladatelství, ve kterém své knihy vydává i její oblíbená autorka. 

Po zamítavém stanovisku si řekne, že to zkusí někde jinde, a když nakladatelství požádá, aby jí rukopis zaslali zpět, tak ji šokuje odpověď, ve které se dozví, že nakladatelství žádný rukopis vlastně nedostalo. To však není všechno, zanedlouho Vanessa zjistí, že její oblíbená autorka vydala knihu, která je, až na pár změn, dílem Vanessy. Ta se rozhodne, že to tak nenechá a bude se bránit. 

Takto kniha zní opravdu lákavě a já jsem se těšila, až si tento román přečtu. Očekávala jsem od něj lehké čtení, které bude doprovázeno humornými situacemi nešikovné Vanessy. Bohužel jsem od knihy, kromě jednoduchého příběhu, víc nedostala. 

Charakteristika jednotlivých postav byla docela plochá a těžko jsem si hlavní hrdiny dokázala vybavit. Také situace, ve kterých se ocitaly, nepůsobily vůbec věrohodně, nehledě na to, že dialogy, které spolu postavy vedly, působily opravdu šroubovaně a uměle. 

Autorka se také nebála do přímé řeči vpasovat vulgární slova, která se však k danému kontextu nehodila a celkově působila opravdu nepatřičně. Rozhodně se nepovažuji za nějakou puritánku a peprná slova mi v textu nevadí, pokud se do něj hodí. Tady to však působilo tak trochu, jako "pěst na oko".

I když samotný námět byl opravdu perfektní, tak provedení se autorce moc nepovedlo. Celá kniha na mě působila splácaným dojmem a pokusem vytvářet "humorné" situace za každou cenu. Ve výsledku se jedná o román, který sice vtáhne do děje, ale autorka jej, bohužel, vyloženě kazí. 

Je velká škoda, že autorku někdo nepostrčil trochu jiným směrem nebo jí nenaznačil, že hromada trapných situací, okořeněných sprostými slovy, rozhodně nejsou receptem k sepsání úspěšného, humorného a oddechového čtení.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Ukradený příběh si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Ukradený příběh
Autor: Elizabeth Colemanová
Překlad: Petra Královcová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 344
Rok vydání: 2021
Vydání první


4 komentáře:

  1. Ahoj, recenze jako vždy napsaná skvěle bohužel knížka mě teda vůbec nezaujala, ba mi přijde i taková plytká

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mockrát děkuju za pochvalu :-) Kniha jako taková určitě své fanoušky najde, ale já jím, bohužel, nejsem, no :-)

      Vymazat
  2. Anotace i obálka zajímavá... škoda, že zpracování není to pravé. :) Když kniha vyšla, hodně jsem nad ní uvažovala, teď už mě ale netrápí, že jsem po ní nesáhla. :)
    Možná záporná, ale přesto skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsi udělala dobře, že jsi knihu vynechala :-)

      Vymazat