RECENZE: Zemřu o Vánocích | Tammy Cohen

Pro někoho mohou být
Vánoce vražedné


Je mi 29, mám fobii z knoflíků a umírám. Tím nemyslím, že mi zbývají dva roky života a před sebou mám seznam přání, která bych si ještě v té krátké době chtěla splnit. Ne, umírám právě teď. V zajetí mě drží modrooký cizinec. 

Do Vánoc zbývá dvanáct dní. Dvanáct zlověstných dárků. Pak bude po všem. Než dočtete, je velmi pravděpodobné, že už budu mrtvá. Ale i já mám tajemství, které by nikdo nečekal.

V psí boudě ležela vlněná tartanová deka. Alespoň předtím, když jsem se dívala poprvé. Když jsem se tam nakonec nasoukala, s pocitem, že jsem jako vydlabaná dýně, deka zmizela a zůstala jen miska na dřevěné podlaze. Uvnitř bylo jen tolik místa, abych se uprostřed boudy vzpřímeně posadila, ale i tak jsem se vrškem hlavy dotýkala stropu.
"Dej mi nohu," rozkázal Dominik zvenčí.
Mlčela jsem.
"Nohu. Vystrč ji tím otvorem."
Byla jsem tak slabá, že jsem úplně zapomněla na řetěz a želízka. Začala jsem smlouvat.
"Nepros, Jessico. Je to nedůstojné. Řekl jsem, že výhody si musíš zasloužit. Teď tu nohu."
Vystrčila jsem pravou nohu a uslyšela cvaknutí zámku. Ucítila jsem pod nohavicí džín Dominikovy prsty na nahém kotníku.
"Možná by sis je měla sundat," nadhodil.
"V žádném případě!" Ta věta mi vystřelila ze rtů jako kulka. Slyšela jsem, jak se chichotá.

Psychothriller s nečekaným zvratem, který vás přesvědčí o tom, že nic nemusí být takové, jak se na první pohled může zdát.


Zemřu o Vánocích je knihou, na kterou jsem byla opravdu zvědavá. Jelikož se datum jejího vydání trochu posouvalo, tak o to víc jsem byla napnutá, jaká vlastně bude. Tak se pojďte podívat, jak se mi kniha vlastně líbila.

Obálka se v tomto případě opravdu povedla a je velkým lákadlem. Jednoduše se mi líbí už na první pohled a věřím, že takto zaujme mnoho potenciálních čtenářů.

Uvnitř se ukrývá celkem 49 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. V kapitolách se setkáváme nejen s Jessicou, která je zde v hlavní roli, ale občas se můžeme setkat s částmi, které nás blíže seznámí s policejní vyšetřovatelkou Kim.

Musím se přiznat, že na tuto knihu jsem se opravdu těšila a měla jsem velká očekávání. Anotace i ukázka z knihy působily více než lákavě, v kostech jsem cítila, že by se mohlo jednat o opravdovou pecku. Zvláště, když se jedná o vánoční thriller, kterých není mnoho.

Samotný začátek byl opravdu slibný a autorka stvořila příběh, který čtenáře lapí do spárů a stránky jen ubíhají. Nebezpečný psychopat, věznící svou oběť o vánočních svátcích ve svém bytě, kdy se na všechno pečlivě připravil. 
Jessica ze začátku se svým věznitelem bojuje, ale brzy přijde na to, že jednodušší a hlavně lepší bude, když jej bude poslouchat.

Tato linka byla naprosto dokonalá a opravdu mě bavila. Zvrat přišel zhruba před polovinou, kdy se pořádně rozjede vyšetřování. Vyšetřovatelka Kim pracuje na případu unesené Jessicy a snaží se celé věci přijít na kloub. Díky vsuvkám z osobního života vyšetřovatelky se čtenář dozví i něco navíc, nicméně rozhodně se nejedná o nahlédnutí do soukromého života, po kterém se bude zdát Kim sympatičtější. 

Samotné zvraty, bohužel, nebyly pokaždé úplně šokující. Pozorný čtenář si jistě dá jedna a jedna dohromady a dobere se ke kýženému výsledku ještě dříve, než nám vše vysvětlí samotná autorka. Vlastně si troufnu tvrdit, že autorka chtěla za každou cenu šokovat a tak celý příběh nesmyslně zamotala a překombinovala. 

Od poloviny se totiž děj neskutečně táhne a přestává bavit. Ten náboj, který byl hned v začátku, se kamsi vytratil a to je rozhodně velká škoda. Příběh měl potenciál a tak jistě zamrzí, že jej autorka nedotáhla v takovém duchu, v jakém začala. 

Ani postavy jako takové, celkovému dojmu moc nepomáhají. Jsou silně neuvěřitelné, Jessica se chová místy opravdu hodně naivně, na svůj věk a Kim? Tak to je kapitola sama pro sebe, zvláště v jejím osobním životě. Ani ostatní postavy se nechovají moc uvěřitelně a tak se při čtení jistě neubráníte občasnému povytažení obočí. 

Celkově jsem byla z knihy zklamaná a nemyslím si, že za to mohlo pouze mé velké očekávání. Na to, že se jednalo o autorčinu druhou knihu, která u nás vyšla, tak takto opravdu ne. Přesto věřím, že si příběh své spokojené čtenáře jistě najde.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Katto
kde si knihu Zemřu o Vánocích můžete zakoupit.





Název: Zemřu o Vánocích
Autor: Tammy Cohen
Překlad: Jakub Kapras
Nakladatelství: Katto
Počet stran: 368
Rok vydání: 2021
Vydání první


3 komentáře:

  1. Škoda nevyužitého potenciálu knihy, námět je bezesporu zajímavý, ale již několikrát zpracovaný...Moc hezky sepsaná recenze, od tebe Jani bych četla i recenzi na propisku :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Je to vždycky věc názoru. Já mám třeba na knihu jiný názor a podle mě je parádní. Nechápu, kvůli čemu by postavy měly být neuvěřitelné? A ano druhá je méně akční, ale to ani nemělo být jejím účelem.

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě lákala, ale většina z vás je zklamaná, takže si ji nejspíš nechám ujít. I když je to hodně subjektivní, nicméně je tolik knih... :)

    OdpovědětVymazat