RECENZE: Zkřížené hnáty | Patricia Briggs

Čtvrtá kniha s Mercedes Thompsonovou 
v hlavní roli!


Vítejte ve světě Patricie Briggsové, kde „čarodějky, upíři, vlkodlaci a měňavci žijí bok po boku s obyčejnými lidmi“. 
Jen velmi nezvyklá žena se v něm může cítit jako doma – a Mercy Thompsonová je vskutku jedinečná. 

Ve dne pracuje Mercy jako automechanička v rozlehlém Tri-Cities ve Východním Washingtonu. V noci uplatňuje své nadpřirozené schopnosti. Jako měňavec s velmi jedinečným nadáním musí často udržovat nejistou rovnováhu mezi lidmi a nelidmi. 

Musela jsem vynaložit veškerou vůli, abych neucukla, neotřela si paži a nezbavila se tak pocitu, který ve mně dotyk jeho křehké kůže vyvolal. Fuj. Fuj. Fuj. Strašlivě jsem se bála, že ho bolí držet mě, že mu kůže každým okamžikem popuká a odpadne.
 Pootevřel oči a duhovky měl karmínově rudé namísto hnědých. Dvakrát otevřel a zase zavřel ústa, aniž by vydal jediný zvuk. Potom zesílil stisk, takže bych se mu nedokázala vytrhnout, i kdybych chtěla. Nasál do plic vzduch, aby mohl promluvit, ale nedařilo se mu to a já slyšela, jak mu dech uniká mezi žebry na boku, kudy by rozhodně unikat neměl.
 „Ona to ví.“ Vůbec jsem nepoznávala jeho hlas. Byl hrubý a suchý. Pomalu si přitahoval moji paži k tváři a posledním zbytkem dechu ze sebe vyrazil: „Uteč.“ A s tím můj přítel zmizel, protože jeho tělo podlehlo hladu, jenž se mu zračil v obličeji.

Tentokrát toho na ni ale možná bude příliš. Marsilie, místní upíří královna, totiž zjistila, že Mercy zabila člena jejího klanu – a nyní prahne po její krvi. Ale protože Mercy chrání před přímým útokem vlkodlačí smečka (a její blízký vztah se sexy alfou), rozhodne se Marsilie nejít přímo po ní. Nýbrž po krvi jejích přátel.


Po Železném polibku jsem byla opravdu nadšená a těšila jsem se na další díl. Konečně jsem se k němu dostala a tak se pojďme podívat, jak se mi Zkřížené hnáty líbily. Patricia Briggs je prostě bohyně!

Jak jsem říkala už u předchozích knih, tak obálky této série mne moc nezaujaly, nicméně v porovnání s předchozími díly se mi zdá zatím nejlepší. 

Uvnitř knihy nás kromě velice jednoduché mapky Tri-Cities čeká třináct kapitol, ve kterých zase trochu prozkoumáme zákoutí městečka a opět se o trochu blíž seznámíme s hlavními hrdiny.

Zkřížené hnáty jsou opět nabité akcí a díky autorce jsem se opět naplno ponořila do příběhu a užívala si ho se vším všudy.

Tento díl plynule navazuje na závěr dílu předchozího. Mercy se stále vzpamatovává z toho, co jí potkalo a tak nejen, že není ve své kůži, ale musí se vyrovnat s tím, co se jí stalo, což není úplně jednoduché. 
Oporu však má hlavně v Adamovi, o kterého se může opřít. 

Zkřížené hnáty jsou oproti svým předchůdcům temnější a tak neskutečně čtivé, že vás doslova pohltí. Velkým nebezpečím je zde Marsilie, která se rozhodně nehodlá vzdát bez boje a objeví se zde i bývalá spolužačka Mercy, která ji žádá o pomoc s duchy v domě. 

I když je zvláštní, že se po takové době zjevila zrovna u Mercy, tak ta její nabídku přijme, a vydává se vyšetřovat nadpřirozené události, které vyústí v drama, které celý příběh báječně okoření.

Rozhodně oceňuji, že se do příběhu opět vrátil Stefan, který se stal mým oblíbencem. Jeho postava dodává příběhu šťávu a myslím, že si získal sympatie mnoha čtenářů. Hlavně je obdivuhodná jeho oddanost ke své paní i přes to, co všechno kvůli ní vytrpěl. Za mě se jedná o opravdu nejlepší postavu a pevně doufám, že i v dalších dílech dostane víc prostoru a autorka ho někam neuklidí. 

Myslím, že tento díl je opět stejně povedený, jako díly předchozí. Disponuje vyváženou směsicí napětí, akce, tajemství, nebezpečí, ale také romantiky. Dohromady tento koktejl opravdu chutná a čtenář nemá šanci se nudit, ba právě naopak, dychtivě otáčí stranu za stranou a užívá si tuhle jízdu, od které dostane přesně to, co očekává.

Série jde samozřejmě číst i jako jednotlivé díly, ale přeci jen jsou zde menší návaznosti a hlavně se vyvíjí vztahy mezi hlavními hrdiny, takže osobně doporučuji začít číst pěkně od začátku. A pokud jste dosud byli čtenáři detektivek, ale série vás zaujala?
Tak ji rozhodně vyzkoušejte, v podstatě se jedná o detektivní sérii, akorát v hlavních rolích zde nejsou detektivové a policisté, ale vlkodlaci, upíři, fae a jedna ztřeštěná kojotka.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fantom Print,
kde si knihu Zkřížené hnáty můžete zakoupit.





Název: Zkřížené hnáty
Série: Mercedes Thompson (4. díl)
Autor: Patricia Briggs
Překlad: Kateřina Niklová
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 256
Rok vydání: 2011
Vydání první


1 komentář:

  1. Souhlasím oproti předchozím dílům se tahle obálka docela dá. :) Ale umím si představit daleko zajímavější a vhodnější...

    OdpovědětVymazat