Polévková mánie | Kathryn Brutonová

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí. Jenže co s tím, když nemáme čas ?

Základem každého jídla by měla být polévka. V zimních měsících miska horké polévky krásně zahřeje a při vaření provoní celý byt.
Dnešní doba, kdy lidé nemají na vaření moc času, polévky často úplně vypustí, nebo se stravují v restauracích rychlého občerstvení, což je velká škoda, jelikož příprava dobré polévky netrvá tak dlouho, jak si mnohé hospodyňky myslí. Miska polévky, která bude pastvou pro oči a zároveň pohlazením na duši nás nemusí stát více než pár minut času. 

Polévková mánie z pera Kathryn Brutonové nás o tom přesvědčí. Kniha obsahuje celkem 80 provoněných receptů, které jsou vhodné také pro vegetariány, vegany, pro osoby držící bezlepkovou dietu nebo osoby alergické na mléko nebo mléčné výrobky. 
Vzhledem k tomu, že v dnešní době se najde spousta lidí, kteří jsou nakloněni ke stravování bez masa nebo živočišných výrobků, ať už z přesvědčení, nebo díky zdravotním obtížím, je skvělé, že se na trhu najde polévková kniha, která by vyhovovala všem. 
Velkým plusem této polévkové knihy je také fakt, že každá polévka má méně než 300 kalorií, což bezpochyby ocení opravdu každý.

Obálka polévkové mánie se opravdu vydařila. Jak ze přední, tak ze zadní strany jsou na obálce vyobrazeny misky s polévkami, které opravdu potěší na pohled. 
Spolu s hráškově zelenou předsádkou na které jsou vyobrazeny polévkové lžíce se jedná o naprosto dokonale sladěný designový kousek.

Uvnitř knihy nás jako první autorka v úvodu seznámí s polévkami, s tím, jak se dají jednotlivé suroviny obměňovat podle chutí, jak se dá s polévkou pracovat jako s hlavním chodem nebo moučníkem. 
Dále nás autorka seznámí s kuchyňským vybavením, které se nám k přípravě polévek bude hodit. Nemusíte se bát, nejedná se o žádné speciální nářadíčko, vše, co budeme při přípravě polévek potřebovat najde každá hospodyňka v kuchyni.
Následují užitečné poznámky ohledně bylinek, zamrazování, čím a jak dochucovat a podobně.

Dále v knize najdeme krátký výčet surovin, které budeme při vaření polévek z této knihy potřebovat, jedná se například o kurkumu, cizrnu, hrách, nebo divokou rýži. Jelikož je kniha se svými recepty orientovaná spíše do Asie budeme potřebovat také suroviny jako například rybí omáčku, Miso pastu nebo třeba Kočchudžang.
Ptáte se, co je to vlastně Kočchudžang ? Nikdy jste tento výraz neslyšeli a nemáte tušení jaká potravina se pod tímto názvem skrývá ? Nevadí, jelikož dalším krátkým povídáním jsou právě méně běžné přísady, kde nám autorka vysvětlí, jaké skvosty se pod neznámými, nebo méně známými názvy skrývají a kde je můžeme sehnat.

Neocenitelným pomocníkem při vaření polévky se pro nás stane domácí bujón. Autorka nám krásně vysvětlí, že příprava bujónu není nic, čeho bychom se mohli bát. Je sice pravdou, že se nejedná o minutkové vaření, nicméně každý z nás jistě ocení výslednou polévku ve které bude použitý právě náš vlastní bujón, nikoliv kostka z obchodu. 
Součástí tohoto povídání je také obecný recept na domácí zeleninový, kuřecí a hovězí bujón. Nalezneme zde také recept na houbový bujón nebo domácí bujónové kostky, které se hodí k uchování v mrazáku.
Následuje výroba pasty z kurkumy a citronové trávy, spolu s Miso pastou z vlašských ořechů.

Konečně máme vše, co k vaření potřebujeme a můžeme se vrhnout na samotné vaření. Jako první na nás čekají krémové polévky.
Krémová polévka je malý zázrak mezi polévkami. Existuje nepřeberné množství jehož základem je uvaření několika surovin v bujónu a následné rozmixování do jemného krému.

Dále v knize najdeme vývary a consommé. Jak je jistě známo, tak každý vývar potřebuje svůj čas, nicméně recepty z této knihy vás přesvědčí, že čas strávený vařením za to doopravdy stál.
Jsou zde obsaženy jednodušší vývary jako například Miso polévka nebo Fladelsuppe, což je německá polévka s fritátovými nudlemi, víceméně se jedná o obdobu celestýnských nudlí, které jistě všichni známe.
Vývary v této knize mohou být ale také složité jako například vývar novomanželek z Hoi An s garnátovými knedlíčky nebo třeba Umami s patero kořením, chřestem, vepřovým a pažitkovými knedlíčky.

Další kapitolou jsou  15 minutové polévky, které jistě potěší každého, kdo si chce vychutnat misku poctivé polévky, ale nemá tolik času na vaření. Nalezneme zde například recept na nejrychlejší rajčatovou polévku nebo třeba korejské kimči s tofu.

Následují obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny. V této kapitole nenajdeme pouze polévky, připravit si můžeme také například pečený lilek s divokou rýží,tento recept mě velice zaujal. Zajímavá je také červená řepa s estragenovou pohankou nebo krůtí maso a černá quinoa s hráškem a bazalkou.

Poslední kapitolou jsou polévky ze superpotravin. Takzvané superpotraviny zná jistě každý, jedná se o potraviny s vysokým obsahem vitamínů a antioxidantů. Jedná se například o avokádo, chia semínka, špenát, quinoa, kokos a spousty dalších.
V této kapitole je opravdu pestrý výběr polévek. Najdeme zde například polévku na kocovinu, polévku z chlazené rebarbory, pomeranče a chia semínek, ale nalezneme zde také recepty na snídaňové misky nebo třeba oblíbené smoothie.

V závěru knihy nechybí rejstřík ani poděkování autorky.










Myslím si, že se jedná o velice vydařenou polévkovou knihu, která patří do ruky každému kdo rád experimentuje v kuchyni. Jedná se o soubor (nejen) polévek, které povětšinou směřují do Asie, takže je nutno počítat s ingrediencemi, které se kolikrát dají sehnat pouze ve specializovaných prodejnách nebo na internetu.
Kniha je navíc doplněna o úžasné fotografie, které jsou doopravdy pastvou pro oči.
Za sebe můžu říci, že jsem velice ráda, že se mi tato úžasná kniha dostala do rukou a už se těším, až si spolu s přítelem uvaříme například rajčatovou polévku, nebo výše zmiňované krůtí maso s quinoou, hráškem a bazalkou.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu si můžete zakoupit zde.



Název : Polévková mánie
Autor : Kathryn Brutonová
Překlad : 
Lenka Kerumová
Nakladatelství : Metafora
Počet stran : 160


A co vy ? Vlastníte tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji pořídit a vyzkoušet spousty netradičních polévek a chutí ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

6 komentářů:

  1. Tuto knížku jsem vyhrála na blogu Knihy na cestách. A měla jsem fakt radost, knížka vypadá parádně. Akorát jsem ještě podle ní nic nezkoušela. Ale však ono na to dojde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se ti nedivím, že jsi měla z výhry radost. Díky fotografiím se hned lépe listuje a že jsi ještě nic nezkoušela ? Nevadí, jak říkáš, časem se určitě poštěstí i něco vyzkoušet :-)

      Vymazat
  2. Polivky miluju mnam mnam. Knizku taky mam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Graficky je moc hezká, že ? Plno barevné inspirace na pár stranách :-)

      Vymazat
  3. Nejsem moc polévkový tip - jen sem tam :-) Ale knížka vypadá úchvatně, že by mě i na tu polévku zlákala :-) A dle fotek i parádní grafika...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu si všichni, kteří na knize pracovali dali záležet, široké spektrum receptů spolu s doplňujícími fotografiemi opravdu nalákají na to, vyzkoušet alespoň jeden recept ;-)

      Vymazat