Dívka v ledu | Robert Bryndza

Její pootevřené rty
jako by se chystaly promluvit.
Její mrtvé tělo zamrzlé v ledu...

A není jediná.

V parku v jižní části Londýna je pod ledem nalezeno tělo mrtvé ženy. Na první pohled je zřejmé, že byla chladnokrevně zavražděna. 
Jelikož se již delší dobu pohřešuje Andrea Douglasová-Brownová, dívka z velice vlivné rodiny, vyšetřovatelé se domnívají, že ona mrtvá žena by mohla být právě Andera. Jejich domněnka je záhy potvrzena a tak se rozjíždí rozsáhlé pátrání po vrahovi, do kterého je povolána také detektiv šéfinspektor Erika Fosterová.

Erika Fosterová se do případu vrhá po hlavě a je přesvědčená, že nyní nastal ten správný čas, aby se smířila se svou minulostí a přijala věci přesně tak, jak plynou.
Díky svému vyšetřování se dovídá, že Andrea nebyla pouhou dívkou z bohaté rodiny, která si žila jako v bavlnce, na povrch vyplývají zajímavé informace, které Andreu nevykreslují zrovna v dobrém světle. 

... Marsh pokračoval : "Mám za zadkem zástupce komisaře a musím podávat hlášení do kabinetu a informovat o tom, jak pokračuje vyšetřování. Chtějí ujištění, že se v médiích neobjeví žádné nechutné nebo nepodložené detaily o rodině Douglasových-Brownových."
"Já ale média neřídím. A stejně tak jim ani nepouštím žádné informace z vyšetřování. To přeci víte, pane."
"Ano, ale potřebuju, abyste..."

Vyšetřování je ovšem velice těžké, neboť celému policejnímu sboru na záda dýchá rodina Douglasových-Brownových. Hlavně otec Andrey, namyšlený muž a vlivný lobbista, který negativně ovlivňuje vyšetřování a Erice hází klacky pod nohy.

Erika se ovšem nevzdává a při hloubějším pátrání si všímá jisté spojitosti mezi třemi zavražděnými prostitutkami a smrtí Andrey. Vedení před tímto novým vodítkem zavírá oči a tak je Erika nucena pustit se do vyšetřování na vlastní pěst. 
Vrah její počínání ovšem sleduje a čím blíže je mu Erika na stopě, tím se stává zuřivějším a je připravený zaútočit.


Dívka v ledu, kolik už toho o ní bylo napsáno snad nejde ani spočítat. Díky nové spolupráci s Megaknihami a zájmem, jaký ve mně tato kniha vyvolala jsem si vybrala právě tuto knihu k recenzi. 

Obálka této knihy je naprosto úžasná. Po grafické stránce musí upoutat opravdu každého. Část obličeje ženy, která je zmrzlá, spolu s jednoduchým červeným nápisem a upozorněním, že čtenář má tu čest se světovým bestsellerem.
Kniha začíná prologem, následuje celkem 83 samostatných kapitol zakončených epilogem. V závěru knihy je také poznámka od Roberta a nechybí ani poděkování.

Kniha na první pohled vypadá na opravdovou baculku, nicméně není třeba se její tloušťky bát. Velice příjemný font spolu s opravdu krátkými kapitolami a neskutečnou čtivostí samotného děje dohromady naprosto skvěle fungují a tak je přečtení Dívky v ledu otázkou několika dní, pro rychlejší čtenáře možná i hodin.

Celý příběh vlastně začíná prologem, ve kterém je Andrea teprve vražděna, následuje objevení těla a vyšetřování s pomalým získáváním důkazů. Robert Bryndza nic neuspěchal a tak se při čtení knihy pomalu stupňuje napětí až do samotného vyvrcholení.
V knize opravdu nenajdete hluchá místa. Všechno krásně klape a díky drobečkům, které jsou nám v knize naservírovány můžeme pátrat po vrahovi spolu s Erikou a jejím týmem. 

V průběhu čtení, jak už to tak bývá, se také dovídáme proč Erika na nějakou dobu nepracovala a co se vlastně stalo v její, ne až tak vzdálené minulosti.
Celková charakteristika jednotlivých postav je doopravdy bravurně vykreslena, já sama jsem měla při čtení pocit, jako kdybych si promítala jeden z dílů nějakého detektivního seriálu. Čtenář nemá problém se do postav vžít a najít si mezi nimi také svého oblíbence.

I když Erika působí hlavně ze začátku poměrně nadřazeně, nejen díky svému chování ke kolegům, ale také díky svým počátečním požadavkům v nové práci, tak se jedná o sympatickou ženu, která ví co chce a jde si za tím. To se mi potvrdilo hlavně v době, kdy jí byly při vyšetřování házeny klacky pod nohy a vedení se k ní otočilo zády. 
Velice sympatičtí byli také její parťáci Peterson, spolu s Mossovou. 

Nápadně se v knize promítnul také samotný Bryndza, kdy Erika, spolu s matkou oběti a dalšími vedlejšími postavami jsou původem ze Slovenska. Autorova homosexualita se v knize také odrazila, právě Mossová, spolu se soudním lékařem jsou homosexuálové. Myslím, že tady mohl autor trochu ubrat, jelikož zde bylo až moc náhod na jednu knihu.

Tyto skutečnosti ovšem nic nemění na faktu, že se jedná o velice čtivou detektivku, která sice nijak nevybočuje, co se provedení týče, ale dokáže si k sobě čtenáře doopravdy připoutat.
Já doufám, že se mi časem dostane do ruky i druhý díl se sympatickou Erikou Fosterovou a jejím týmem.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji eshopu Megaknihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : Dívka v ledu - série Inspektorka Erika Fosterová (1. díl)
Autor : Robert Bryndza
Překlad : Kateřina Elisová
Nakladatelství : Grada
Počet stran : 448




A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)




6 komentářů:

  1. Tak tato kniha mě velice zaujala .Mám ráda tento žánr a podle tvé anotace to bude jízda. Takže děkuji za pěknou recenzi a určitě si tuto knihu přečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, Dívka v ledu je opravdu hodně povedená. Myslím si, že Noční lov je povinnost :-) Zrovna jej čtu, jsem asi v polovině a kniha se čte úplně sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :-) Alespoň se mám na co těšit :-), jakože se teda těším :-)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Jsem ráda, že se ti kniha líbila, já z ní byla spíše zklamaná :) Ale ještě to nevzdávám a chci zkusit i Noční lov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Tak to mě mrzí, že tě kniha zklamala. Třeba to napraví právě Noční lov, sama jsem na něj fakt zvědavá :-)

      Vymazat