Noční lov | Robert Bryndza

Pokud tě někdo sleduje, jsi mrtvý...

Jedné horké červencové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě známého lékaře, jehož tělo objevila jeho matka Estelle Munroová, která na tento okamžik nikdy nezapomene. 
Silný zápach ze kterého se jí zvedal žaludek a její syn Gregory ležel na posteli, byl nahý, pažemi připoutaný k posteli a na hlavě měl utažený igelitový pytel přes který byly vidět jeho vypoulené oči.

Celý případ se tváří jako sexuálně motivovaný zločin, v osobních věcech oběti byly nalezeny časopisy s gay pornem. Vyšetřovací tým dále zjistí, že se Gregory pravidelně potají stýkal s neznámými muži.
Pitevní zpráva prokázala, že byl Gregory Munroe navíc zdrogovaný, ale příčinou smrti bylo udušení igelitovým pytlem.
Vedení proto chce celý případ předat oddělení sexuálně motivovaných zločinů, je to přeci tak jednoduché, sexuální hrátky se bohužel zvrtly, to se stává. Erika z tohoto závěru není vůbec nadšená a závěry vedení nesdílí.

O několik dní později je nalezena další oběť, nechvalně proslulý moderátor bulvárního pořadu Jack Hart. Způsob, jakým byl zavražděn je stejný, jako u prvního případu a Erice spolu s kolegy je jasné, že se nejedná o náhodu, ale mají co dělat se sériovým vrahem. 
Jejich úkolem je přesvědčit vedení, že v případě obou vražd není motiv tak jednoznačný, jak se zdá. Velkým oříškem se také stává hledání souvislostí mezi jednotlivými vraždami a možnými spojitostmi.

Erika se spolu se svým týmem nehodlá jen tak vzdát a vydává se vstříc Nočnímu lovci, hodlá jej za každou cenu najít a zastavit. Díky tomu riskuje svou kariéru a dostává se do konfliktů se svými nadřízenými. Nemá tušení, že se Noční lovec zaměřil taky na ni samotnou... 


Na další z případů inspektorky Fosterové jsem se nesmírně těšila. Určitě každý zaznamenal Dívku v ledu, knihu, která byla označena jako světový bestseller a zaujala spousty čtenářů po celém světě. Já jsem Dívku v ledu četla poměrně nedávno (recenzi si můžete přečíst zde) a po přečtení jsem věděla, že Noční lov bude sázka na jistotu.

Obálka knihy se opět velice vydařila. Jednoduchá, ale velice efektivní, určitě zaujme na první pohled, díky pronikavému pohledu, ženy, která nás sleduje. Krásně sladěné jsou také předsádky s kapitálkem, které jsou vyvedeny ve žluté barvě, stejně jako název knihy.
V knize na nás tentokrát čeká 84 kapitol po kterých následuje epilog. Opět nechybí ani poznámka od Roberta spolu s poděkováním. V úplném závěru knihy můžeme nalézt anotaci spolu s vyobrazením obálky Dívky v ledu a také anotaci s obálkou dalšího případu, jenž ponese název Temné hlubiny. Pro fanoušky Eriky a jejího týmu je skvělou zprávou, že se knihy dočkáme ještě letos na podzim. 

Stejně jako v prvním případu, i nyní kniha vypadá jako pořádná bichlička, nicméně opět se čtenář nemusí tloušťky vůbec bát. V knize je použitý velice příjemný font, spolu s řádkováním a čtivostí celého případu se opravdu jedná o více než chutnou jednohubku.

Erika se toho vůbec nebojí a opět se do celého případu vrhá po hlavě. Je rozhodnutá stůj co stůj dopadnout neznámého pachatele. V jejím úsilí jí opět pomáhají Peterson spolu s Mossovou, která je zde vyobrazena jako správná, úderná ženská se smyslem pro humor a mně je čím dál sympatičtější.
Zároveň se nám v knize opět trochu poodhalí některé z postav. Jelikož se blíží výročí smrti Eričina manžela, tak na něj vzpomíná. Díky vzpomínkám se dovídáme, jak vypadala celá akce, při které přišel o život nejen Mark, ale také další z kolegů. 
Také Peterson nám poodhalí kousek ze své minulosti, bohužel v jeho případě jsem tak nějak neměla pocit, že je toto odhalení důležité, ba co více, nějak jsem to postavě nevěřila. Myslím, že když už chtěl autor onu událost do knihy zakomponovat, tak si s ní mohl dát trochu více záležet.

Netypické v knize je odhalení vraha, kterého čtenář zná zhruba od poloviny případu. Při čtení jsem byla z tohoto skutku poměrně vykolejená, jelikož jsem si nedokázala představit, jakým směrem se bude příběh vyvíjet dál. Vždyť do konce zbývala zhruba polovina, nicméně se jedná o velice promyšlený tah. Díky tomu, že je vrah odhalen, můžeme sledovat jeho počínání a myšlenkové pochody a celý příběh dostává velice zajímavý náboj a dohromady vše krásně funguje.
Osobně si troufám tvrdit, že Noční lov byl ještě lepší než Dívka v ledu. Možná že je to právě díky zmiňovanému odhalení pachatele, nebo díky sériovému vrahovi, nevím.

Styl, jakým Robert Bryndza píše je opravdu neskutečně čtivý. Nejedná se o nějaké složité psaní, čtenář při čtení opravdu relaxuje, vyšetřuje spolu s Erikou a jejím týmem a čtení si užívá plnými doušky. 
Pokud máte rádi detektivní příběhy, kde krev nestříká na všechny strany, ale poctivě se vyšetřuje a líbila se Vám Dívka v ledu, tak Noční lov je přímo povinnost. 
Já sama už se těším na další díl se sympatickou Erikou a jejím týmem a můžu Vám říct, že čekání do podzimu pro mě bude utrpením.

Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Gradakde si můžete Noční lov koupit.

Název : Noční lov - série Inspektorka Erika Fosterová (2. díl)
Autor : Robert Bryndza
Překlad : Kateřina Elisová
Nakladatelství : Grada v edici Cosmopolis
Počet stran : 432



A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

11 komentářů:

  1. Pěkná recenze a určitě mám časem knihu v plánu číst, ikdyž Dívka v ledu pro mě nebyla úplně Top, tak si další díl nenechám ujít.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :-) Koukám, že jsme na hodně věcí měly podobný názor :-) Čekání na podzim bude nekonečné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Fakt ? Musím mrknout i na Tvou recenzi :-) Jinak souhlasím, do podzimu daleko ! :-D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Knížku jsem zrovna dneska přitáhla z knihovny, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Tak ať se líbí, budu se těšit na Tvůj názor :-)

      Vymazat
  4. super recenze a já si myslím, že Peterson dostane v dalším díle větší roličku a tak nám naťuknul jeho charakter a věřím, že to bude mít co dělat s Erikou :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No já doufám, že se bude chovat uvěřitelněji, protože je tedy takový zvláštní :-)

      Vymazat
  5. Jsem zatim u Divky v ledu ale tohle uz na me doma ceka taky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tak snad se ti bude dívka v ledu i noční lov líbit a budeš se spolu
      s ostatními těšit na podzim :-)

      Vymazat