Krása z přírody : Recepty na domácí výrobu kosmetiky pro péči o pleť, tělo i vlasy | Juliette Gogginová, Abi Rightonová

Myslíte si, že výroba kosmetiky je složitý proces, který hned tak někdo nezvládne? Máme pro vás tedy skvělou zprávu: Zvládne to každý, kdo umí jenom trošku vařit. 

Dnešní doba je více než nakloněna k tomu, abychom se opět vraceli k přírodním věcem. Tak, jako se ve stravě snažíme vyvarovat různých špatných konzervantů a přidaných barviv. Tak jako si hlídáme, co vlastně jíme a kde nakupujeme, přičemž se u nás těší stále větší oblibě farmářské trhy, stejně tak se i v kosmetice zajímáme o to, jaké přípravky vlastně používáme.
Hlídáme si, aby naše oblíbená kosmetika nebyla testována na zvířatech, nebo aby naše oblíbené šampony neobsahovaly silikony, které zbytečně zatěžují naše vlasy, včetně životního prostředí.

Spousta z nás se někdy pokusila "uvařit" si nějaký ten kosmetický výrobek doma, nebo nad tím přemýšlíme, ale máme obavy, aby domácí výroba kosmetiky nebyla moc složitá. 
Přesně proto je tady kniha Krása z přírody. Ta každou ženu ujistí, že při domácí výrobě kosmetiky se opravdu není čeho bát. Pokud se žena nebojí vaření a přípravy oběda, nebo třeba domácí majonéza je pro ni hračkou, tak bude mile překvapena, že "uvařit" si pleťový krém, nebo šampon se tolik neliší od již vzpomínaného vaření oběda.

Hned po otevření knihy na nás bude čekat obsah, který je přehledný a jednoduchý pro orientaci.
Po otočení na další stranu se můžeme začíst do úvodu, který nás seznámí s tím, jak jsou jednotlivé výrobky v knize rozděleny, nebo nám vysvětlí, že jednotlivé suroviny pro výrobu kosmetiky nenajdeme pouze v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu, ale že jsou prakticky všude kolem nás. 
Sušené mléko, bylinky, které si pěstujeme na zahrádce, nebo za oknem v truhlíku. Chia semínka, která si ráno dáváme do ovesné kaše, nebo třeba olivový olej - všechny tyto suroviny nám při výrobě skvěle poslouží.

Celá kniha se vlastně dělí na pět částí. 
1) Jsou jimi zdroje
Zde nám autorky vysvětlí, které potraviny máme kde hledat. Nejen, že zde najdeme seznam potravin, které seženeme v prodejně zdravé výživy, na zahradě, v kuchyni, koupelně nebo na internetu, ale také je u každé suroviny krátké povídání o tom, čím je nám vlastně tolik prospěšná, nebo kde se nejčastěji používá.

2) Je jimi vybavení
Zde nás, které se teprve chystáme s přípravou domácí kosmetiky autorky uklidní. Žádné speciální vybavení pro výrobu opravdu není třeba. Vystačíme si s věcmi, které máme běžně v domácnosti.
V této části nám autorky také vysvětlí, jaké nádoby jsou pro uchovávání domácí kosmetiky nejlepší.

3) Další částí jsou techniky
Této části je třeba věnovat větší pozornost, jelikož jednotlivé techniky, které jsou v této části popsány se později stávají stavebními kameny celé výroby.
Autorky nám zde vysvětlují co jsou to nálevy a výluhy a jak se připravují. Je zde také návod, jak si připravit glycerinový výluh, jak se pracuje se sufraktanty, konzervačními látkami a emulgátory, jak se správně měří pH, nebo třeba jak správně pracovat se suchými materiály nebo Sucragelem, který je následně při výrobě využíván často.
Je potřeba si uvědomit, že v této části se s jednotlivými technikami seznamujeme, ale také se naučíme, jak dané techniky správně používat. Tato část je popsána opravdu dopodrobna, nicméně sama přiznávám, že i když se kuchyně nebojím, zde jsem byla malinko vyděšená. Nicméně se říká "kdo se bojí, nesmí do lesa" a já jsem ženská odvážná !

4) Konečně se dostáváme k části, která je potěšením už na první pohled a nemůže se jednat o nic jiného než o recepty a návody.
Tato část je také rozdělena a to konkrétně na tři další části. Jsou jimi obličej, tělo a vlasy.
Zde nám autorky naservírovaly několik receptů, které se zabývají kosmetikou pro danou část, tedy v části "obličej" můžeme najít například recepty na odličovače, pleťová tonika, krémy, peelingy, masky a další.
V části "tělo" najdeme recepty na přísady do koupele, tělové peelingy, tělová másla a spousty dalších.
V poslední části můžeme čerpat například z receptů na šampony a vlasové oplachy.

5) Pátou částí se stávají konečné úpravy 
Zde nám autorky poradí, jak svá díla efektivně zabalit. Tyto tipy a triky nás jistě potěší hlavně v případě, že budeme svým výrobkem (na který jsme jistě patřičně hrdí) obdarovat své blízké.

V závěru knihy na nás čeká seznam jednotlivých přísad ve velice přehledné tabulce, ve které je uvedeno běžné jméno dané suroviny, jejich INCI název a prospěšné účinky. U každé suroviny je dále uvedeno, ve kterém druhu obchodu ji můžeme sehnat.
Dále na nás čeká seznam webů a eshopů z USA, UK, Austrálie a Nového Zélandu a Evropy.
Kniha je zakončena rejstříkem, nechybí ani poděkování a pár slov o autorkách.









Tato kniha je opravdovým skvostem a její silnou stránkou je nejen vzrůstající obliba v domácích produktech, ale také úžasné zpracování se spoustou kouzelných fotografií.

Všem, kteří přemýšlí nad tím, že by si také zkusili uvařit svou kosmetiku můžu knihu vřele doporučit, jen je potřeba počítat s tím, že se do výroby nebudete moci pustit hned, jak si knihu donesete domů. I když není potřeba žádné zvláštní vybavení při výrobě, pokud jste v domácí kosmetice nováčkem, je potřeba brát v potaz, že většinu suplementů bude nutno dokoupit.
I tak si ovšem myslím, že tato kniha za to rozhodně stojí a já můžu říct, že mi nebude pouze ležet v koutku knihovničky, ale určitě se také hodlám postavit výzvě s výsledkem na který budu jistě pyšná.

(pokud mohu doporučit, tak při koupi Glycerinu mrkněte na www.fichema.cz , stačí najít láhev s farmaceutickou kvalitou)


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : Krása z přírody : Recepty na domácí výrobu kosmetiky pro péči o pleť, tělo i vlasy
Autor : Juliette Gogginová, Abi Rightonová
Překlad : 
Lenka Kerumová
Nakladatelství : Metafora
Počet stran : 160



A co vy ? Vlastníte tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji pořídit a vyzkoušet výrobu domácí kosmetiky ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

12 komentářů:

  1. Mam ji a jsem taky nadsena. Kvalitni obsah plus nadherny obrazkky a zpracovani? Bozi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se ti nedivím, tahle kniha je opravdu takový skvost, který v sobě skrývá spoustu inspirace :-)

      Vymazat
  2. Tak vlastní domácí kosmetika je super. :) A tato kniha? Rozhodně mě zaujala a mrknu se po ní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, je přehledná, vše je krásně vysvětleno a doplněno úžasnými fotografiemi :-)

      Vymazat
  3. Tuto knihu konkretne nemám ale mám iné podobné. Už dávno som si začala robiť domáce masky vody kúry. Príroda je najmocnejšia carodejka a liecitelka ak sa správne použije.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu, navíc sama víš, co sis do jakého krému dala a ten pocit z toho, že jsi to dokázala je úžasný :-)

      Vymazat
  4. Knížka vypadá moc pěkně, ale já nejsem příliš tvořivý člověk :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš Šári a zrovna do Tebe bych řekla, že budeš ten typ co něco tvoří a vyrábí :)

      Vymazat
    2. Já bych i tvořila, ale ruce na to moc šikovný nejsou :))

      Vymazat
  5. Věřím, že je to skutečně dobrá kniha a šikovní lidé díky ní dokáží skvělé věci. Ale vždycky když jsem se pokoušela vyrobit masku na obličej, dopadlo to katastroficky i s návodem. Něco mi říká, že by to dopadlo stejně i v případě této knihy :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se mi nechce věřit, možná že jsi měla jen špatný návod :-)
      Myslím, že se opravdu není čeho bát ;-)
      Děkuji za komentář, měj se krásně.

      Vymazat
    2. Já jich zkoušela víc a po každé to byla katastrofa... i když je fakt, že na internetu je plno špatných návodů. A jelikož jsem knihu zahlédla v knihovně, tak to asi zkusím. Za půjčení nic nedám a když z toho nebude katastrofa, mohla bych si ji i koupit :)

      Vymazat