RECENZE: Kam ukrýt štěstí | Catherine Ryan Hyde

Dojemný příběh, který zahřeje na duši


Třináctiletá Abby žije s matkou a násilnickým otcem. Jednoho dne cestou ze školy domů zahlédne u řeky auto a muže, který do vody právě vhodil mrskající se pytel. 

Když odjede, Abby neváhá a pytel vytáhne. K jejímu velkému překvapení v něm najde sedm rozkošných štěňat. 

Sled událostí, které tím spustí, dramaticky změní život celé její rodiny.

"Poslyšte, nezbedové, není možné, abych vám sloužila, jako lezecká stěna, tak to dál nejde," oslovila štěňata. Ta se kupodivu zklidnila a upřela na ni pohled, jako by se pokoušela jejím slovům porozumět, ale přitom se jim to nedařilo. Abby se zvedla ze země. "Raději se dám do úklidu."
Nejprve vyčistila kůlnu. Zápach tu byl nesnesitelný, jediné okénko bohužel nešlo otevřít. Abby si uvědomila, na co do této chvíle při své nezkušenosti nepomyslela.
Tady nemůžou zůstat natrvalo, potřebují řádný psí domov.
Hned však tu myšlenku zaplašila - vzpomněla si na Lindina slova, jak je těžké najít pro štěňátka domov... a naznačila, že pokud je Abby v útulku nechá a nikdo si je nevezme, budou je muset utratit. Vlastně jsem jim zachránila život dvakrát... a tohle je každopádně lepší, než kdyby se utopila v pytli.
Sbalila použité noviny, jenže kam s nimi, když u srubu není popelnice? Neodváží se je spálit, to je příliš riskantní, mohla by způsobit požár. Zítra přinese plastový pytel a odpad pak hodí do kontejneru ve vsi. Do té doby uskladnila páchnoucí balík za kůlnou.


Kam ukrýt štěstí je knihou z pera Catherine Ryan Hyde, kterou si se zaujetím přečtou nejen dospělé čtenářky, ale líbit se bude i náctiletým. Pojďme se blíže podívat, o čem kniha vlastně je.

Obálka se opravdu povedla a už na první pohled láká k přečtení díky roztomilým štěňatům.

Uvnitř se ukrývá celkem 29 kapitol, které nám vypráví celkem tři vypravěči a to Elliot, Abby a Mary. 
Každá kapitola má i svůj název, díky čemuž si můžeme představit, o čem nejspíš bude.

Třináctiletá Abby, která žije v domě, spolu se svou matkou a despotickým otcem, se po cestě ze školy stala svědkem šokující události - viděla, jak neznámé auto zastavilo u řeky a jeho řidič do ní hodil pytel. 

Abby neváhala a jelikož je dobrá plavkyně, tak se rozhodla neznámý pytel vylovit. Obsahem bylo něco nečekaného, sedm vykulených štěňat. Abby neváhala a rozhodla se pejsky zachránit. Jelikož jí v útulku odmítli, tak je ubytovala v opuštěném srubu nahoře v horách. 

Věci se pro ní však začnou komplikovat ve chvíli, když se do srubu rozhodne, po smrti manželky, vrátit jeho majitel Elliot. 

Autorka v tomto případě stvořila opravdu kouzelný román, jehož hlavní hrdinové Elliot, Abby i Mary jsou postavami, které nás jím nejen hezky provedou, ale zároveň si k nim čtenář snadno vytvoří kladný vztah a možná se v nich i maličko uvidí.

Přesto se však jedná o knihu, která je určena spíše mladším čtenářům a díky tomu také děj působí nejen lehce a jednoduše, ale zároveň je docela předvídavý. Vlastně se jedná o takové miloučké počtení, které je oslazené hromadou malých psů a to i přes to, že to hlavní hrdinky v životě nemají moc jednoduché díky svéráznému otci.

Nicméně i když nejsou postavy vykreslené až do hloubky, působí reálným dojmem a je opravdu příjemné číst o tom, jak si lidé umí nezištně pomáhat. A přesně to je případ i této knihy.

Pokud máte dost každodenního shonu a máte chuť si přečíst něco, co vás svou laskavostí pohladí po duši, tak Kam ukrýt štěstí je ideální volbou. Knihu doporučuji nejen dospělým čtenářkám, ale také mladým dívkám jako jejich první dospělejší čtení. Věřím, že se kniha bude líbit všem ženám, od vnuček až po babičky.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress,
kde si knihu Kam ukrýt štěstí můžete zakoupit.





Název: Kam ukrýt štěstí
Autor: Catherine Ryan Hyde
Překlad: Hana Černá
Edice: Klokan
Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 248
Rok vydání: 2021
Vydání první

Žádné komentáře:

Okomentovat