RECENZE: Blaze | Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman

Blaze byl přesvědčený, že poputuje do pekla, stejně jako většina jiných lidí. Byl to mizerný svět a čím déle člověk žil, tím větší mizera se z něj stával.


Claytonu Blaisdellovi, přezdívanému Blaze, to po úrazu hlavy moc dobře nemyslí. 

Zkušený kriminálník George Rackley, se kterým se po útěku z chlapeckého ústavu seznámí, mu vnukne „úžasný“ nápad – unést dítě z bohaté rodiny. 

Než se ale oběma kumpánům podaří plán „za miliony dolarů“ uskutečnit, George zemře. Blaze, odkázaný sám na sebe, si ve sněhové bouři odnáší dítě jako rukojmí, policie je mu v patách a celý „do detailu promyšlený zločin“ se v bílém pekle mainských lesů najednou mění v závod s časem.

„No jo, já jenom…“
 „Jo, já vím, ty jenom. Soustřeď se na fušku.“
 „No jo.“
 „Co seš, Blazi?“
 Svěsil hlavu, posmrkl. „Jsem blbej.“
 George vždycky říkal, že to není žádná hanba, ale byl to fakt a člověk to musel uznat. Nikoho nemůžete ošulit, aby si mysleli, že jste chytří. Kouknou na vás a v tu ránu vidí, jak to je: světla svítí, ale nikdo není doma. Když je někdo blboun, musí prostě odvést svou práci a vypadnout. A když vás chytí, vyklopíte všechno kromě jmen lidí, co tam byli s váma, protože všechno ostatní by z vás nakonec stejně dostali. George říkal, že blbouni neumějí lhát, ani co by se za nehet vešlo.
 Blaze vytáhl ruce z kapes, propletl prsty a dvakrát si je protáhl. Mrazivým vzduchem zaznělo praskání kloubů.
 „Připravenej, chlapáku?“ zeptal se George.
 „Ano.“
 „Takže já si zajdu na pivo. Ty se postarej o tamto.“
 Blaze cítil, jak se ho zmocňuje panika. Stoupala mu do krku. „Hele, to ne, já to ještě nikdy nedělal. Jenom jsem se na tebe koukal.“
 „No tak přišel čas, abys dělal víc, než se jenom koukal.“
 „Ale…“
 Zmlkl. Nemělo smysl pokračovat, leda by chtěl začít řvát. Slyšel křupání udusaného sněhu, jak George mířil k pivnici. Jeho kroky se brzy ztratily v basovém dusání.
 „Ježíši,“ vzdychl Blaze. „Ach Ježíši Kriste.“


Blaze je knihou, kterou Stephen King napsal pod svým pseudonymem Richard Bachman a nakladatelství Beta jej loni vydalo v reedici. Konečně jsem se k němu dostala a ráda bych vám jej představila blíže. Neboť Blaze si vaši pozornost rozhodně zaslouží.

Obálka knihy se tentokrát podařila a báječně odráží samotný děj. 

Uvnitř se pak ukrývá celkem 24 kapitol, kterým předchází pár autorových slov a to nejen o Blazovi samotném, ale také třeba o Richardovi Bachmanovi.

Blaze má ve svém hodnocení občas rozporuplné názory a tak jsem od knihy nic neočekávala a rozhodla se ji brát tak, jak ji autor napsal. 

Zatím každá "Bachmanovka" byla spíše obyčejným románem bez výraznějších prvků nadpřirozena, jak to Stephen King ve svých románech umí. 

Přesto se však jedná o knihy, které dokáží svým příběhem čtenáře donutit přemýšlet nad danou situací a v nejednom případě dokázaly i vyvolat nepříjemné mrazení, zvláště pak, když si čtenář uvědomí, že se příběh v upravené formě, klidně mohl stát.

Nejinak je tomu i u této knihy, která se odehrává v zimě, všude spousta sněhu a hlavní hrdina, kterému jeho známí říkají Blaze. Ten to v životě neměl úplně jednoduché a je s podivem, že v dětství vůbec přežil běsnění svého otce.

Dnes žije sám v jakési boudě a je rozhodnutý unést mimino místních boháčů, aby si takto přišel na pěkné peníze, díky výkupnému. Celý tento plán měl na svědomí George, ale ten tady i teď není. I když...?

Blazemu se únos povede, ale teď je před ním velký úkol - říct si o výkupné a zmizet tak, aby po sobě nezanechal jedinou stopu.

Autor nás v průběhu příběhu vrací i do Blazeovy minulosti a dává nám tak nahlédnout do jeho života, který byl na jednoho člověka opravdu drsný. Tyto návraty do minulosti jsou báječným nápadem, jak čtenáře s hlavním hrdinou seznámit, ba co více, myslím si, že jsem nebyla jediná, kdo si toho chlapíka svým způsobem oblíbil a kromě sympatií k němu cítil také jistou dávku lítosti.

Pokud se o někom může říct, že se mu smůla lepí na paty, tak to byl právě náš hrdina. Pokaždé, když už to v jeho životě vypadalo na světlý zítřek, tak se něco pokazilo a Blaze mohl tak akorát pokrčit rameny a pokračovat ve svém životě jinou cestou. Až došel k té kriminální. 

Clayton Blaisdell je jako postava opravdu bravurně vykreslený a ani v nejmenším čtenáři nedává šanci pochybovat nad jeho skutečností. A nejinak je tomu i u celého příběhu, který zaujme už od začátku a pomalu si čtenáře získává do svých spárů, aby se mohl vytasit s velkolepým finále, plným akce a hlavně emocí.

Za sebe tuto jednohubku rozhodně doporučuji. Je to příběh, který baví a díky způsobu, jakým je vyprávěný, opravdu čtenáře vtáhne do děje - bez zbytečných keců nebo hluchých míst. Navíc, Blaze je postavou, která má co nabídnout, i přes to, že jeho IQ je jen o něco málo vyšší než jeho věk. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Blaze můžete zakoupit.





Název: Blaze
Autor: Stephen King (Richard Bachman)
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 248
Rok vydání: 2021
Vydání druhé



Žádné komentáře:

Okomentovat