RECENZE: Mlha | Stephen King

Povídkový soubor do mistra hororu


Ve vynikající sbírce dvaadvaceti povídek Stephen King opět čtenářům poodhaluje temná zákoutí své jedinečné fantazie.

Supermarket se stává posledním útočištěm lidstva v boji s mimozemskými vetřelci. Výlet na půdu se promění v cestu do pekla. Řidička objevuje vpravdě děsivou zkratku do ráje. Idylické jezero může být domovem bezbřehého zla. Opuštěný ostrov se stává svědkem toho neúděsnějšího boje o přežití, jaký kdy člověk vedl.

Šel, neochotně, ale šel. Namířil jsem baterku na svinuté, zkroucené chapadlo, které dosud leželo vedle koštěte. Brown se k němu sehnul.
"Nedotýkejte se toho," varoval jsem ho. "Třeba je to ještě živé."
Rychle se narovnal. Zvedl jsem koště za štětiny a šťouchl do chapadla. Při třetím nebo čtvrtém šťouchnutí se líně rozevřelo a odhalilo dvě celé přísavky a nepravidelný okraj třetí. Pak se rychlostí staženého svalu opět svinulo a zůstalo nehybně ležet. Brown si znechuceně, dávivě odkašlal.
"Tak co, viděl jste dost?"
"Jo," řekl. "Pojďme odsud.
- Mlha


Mlha, povídková kniha z pera Stephena Kinga vyšla loni v reedici u nakladatelství Beta a já bych vám ji ráda blíže představila.

Obálka knihy na první pohled nevypadá úplně špatně, a rozhodně vybízí k bližšímu prozkoumání.
Je však škoda, že trochu více neodrážela samotný děj Mlhy, když už kniha nese její název.

Kniha ukrývá celkem 22 povídek, jejichž kvalita trochu kolísá, nicméně čtení knihy skvěle odsýpá. 

Na konci knihy si můžeme přečíst i pár autorových slov k vybraným povídkám. Tyto jeho dovětky jsou vždycky fajn, čtenář se alespoň dozví, jak povídky vznikaly, nebo co jej inspirovalo k jeho sepsání.

Mlha
Za mlhou tak hustou, že by se dala krájet... ne, počkat, to je trochu jiný příběh, že? I když začít bych mohla podobně. 
Po strašlivé bouři se v dáli nad hladinou jezera objevila zvláštní mlha. 
Steff, David a Billy jsou mladá rodina, kterou bouře také postihla více než je zdrávo a tak se musí chopit likvidace škod. 
David s malým synkem Billym a sousedem, se však musí vypravit do města do obchodu, aby doplnili zásoby. To však ještě netuší, že už nikdy neuvidí svět takový, jaký jej znali před bouří.

Všichni totiž, včetně sousedů a neznámých kolemjdoucích, zůstanou uvězněni v supermarketu a mohou jen čekat, co se bude dít. Mlha totiž s sebou přinese i tvory, kteří mají obrovskou chuť dát si jako svačinku každého, kdo vystrčí nos ze dveří.

Mlha je nejdelší z celé knihy, jedná se o čtivou novelu, která si čtenáře rozhodně získá nejen svou čtivostí, ale také svým námětem. Vždyť příběhy o konci světa, tak jak ho známe, táhnou a nejinak je tomu i v případě zvláštní mlhy, která se snesla po ničivé bouři a přinesla s sebou potvory, které člověka zahubí dříve, než stačí mrknout. 

Autor si mistrně pohrál nejen se samotným dějem, ale také s charaktery postav, které byly opravdu uvěřitelné. Zvláště se mi líbilo pozorovat, jak vykreslil skupinové chování a myslím si, že jej vystihnul opravdu přesně. 

Nejen, že ze začátku se lidé chovali poněkud nedůvěřivě, ale později zde vznikají skupiny vedené silnými vůdci, přesně tak, jak to chodí i v reálném životě. Stáváme se tak svědky vzniku menší sekty, jehož vůdkyní je místní žena, která by se dala mezi lidmi, zvláště pak muži, identifikovat jako "bláznivá ženská", která má však své kouzlo, jemuž propadají především ženy. Její rozpravy o konci světa a jisté smrti tak okouzlí značnou část lidí, kteří se k jejímu kultu připojí.

Mezi nechtěně uvězněnými lidmi se však najdou také samozvaní hrdinové, stejně tak jako lidé, kteří mají strach a kopu sami za sebe. 
Tento vzorek je jasným příkladem toho, jak se lidé ve stresu a strachu chovají a já si myslím, že by to dopadlo stejně, i když by se tato situace stala v reálném životě. 

Samotná mlha a zkáza, kterou s sebou přinesla, je zde spíše na vedlejší koleji a o to více je příběh čtivý. Jak každý čtenář Kingových knih ví, tak mistr charaktery postav umí a nejinak je tomu i u této novely.


Opice
Opice je jistě další povídkou, která rozhodně stojí za zmínku. 
Když Halův syn Dennis objeví na půdě v krabici starou opici, je mu nad slunce jasné, že je jednoduše v háji. Ona opice má totiž zvláštní moc, vždy, když začne hrát na činely, tak někdo zemře. 
Vzhledem k tomu, co Hal v dětství s onou opicí zažil, bude se jí muset zbavit. 
Je však otázkou, koho stihne opice připravit o život.

Minimálně ten Halův totiž postaví úplně na hlavu. I když si s Dennisem moc nerozuměl, tak po nálezu opice je to ještě horší a Hal neváhá a na syna se utrhuje čím dál víc, což samozřejmě pociťuje nejen Dennis, ale všimne si toho i jeho manželka. 

Hal nakonec požádá mladšího syna, který z hračky také není dvakrát nadšený, aby mu pomohl, se jí zbavit. 

"Polož to!"
Petey sebou trhl, upustil opici a Hala na okamžik zalila hrůza, že tím to celé začne, že se tím nárazem spustí strojek a činely začnou břinkat o sebe.
"Hrozně jsem se lekl, tati."
"To mě mrzí. Já jen... nechci, aby sis s tím hrál."
Ostatní odjeli do kina a on si původně myslel, že bude v motelu mnohem dřív než oni, jenže se v dávném domově zdržel déle, než předpokládal; staré vzpomínky plné nenávisti jako by plynuly ve svém vlastním zpomaleném časovém pásmu.
- Opice

Hlavním tématem této povídky je smrt, kterou má na svědomí nevinná dětská hračka. Kdykoliv, když začne břinkat na činely je jasné, že někdo zemře. 
Celým příběhem se tak nese vlna strachu - je to strach z neznáma, strach ze smrti i z hračky samotné, která je hlavním viníkem. 

To, že se jí člověk zbaví, však neznačí její zlikvidování. Ona si pouze v tichosti počká na další oběť, na které by se mohla vyřádit. 

Autorovi se, na bezmála čtyřiceti stranách, povedlo vytvořit příběh, který plyne hladce, nikde nezadrhává a díky tomu, že se jedná o povídku, tak jde k věci bez zbytečného seznamování s okolím.

I když se v ději průběžně vrací do minulosti, tak to není na škodu, ba právě naopak - příběhu to pomáhá a dodává mu to správnou hororovou atmosféru.


Ani ostatní povídky rozhodně nezaostávají, ale drží si vysokou úroveň a baví. Některé z nich byly děsivé, jiné byly zajímavé a i když se zde najdou povídky, které moc nestojí za řeč, tak se celkově jedná o knihu, která si rozhodně zaslouží být čtena, ba co více, rozhodně má co nabídnout.

Při porovnání jiných povídkových knih od autora se mi zdá, že zde kvalita jednotlivých děl tolik nekolísá a naprostá většina si drží svůj vysoký standard, jak jsme u mistra zvyklí. 

Velkým plusem je i fakt, že si čtenář může vybrat, jakou povídku si bude číst a může jednotlivé povídky číst střídavě. Také, pokud po Kingovi už dlouho pokukujete, ale stále váháte, kterou knihou začít, tak Mlha může být v tomto případě dobrou volbou. 

Alespoň zjistíte, jak autor píše, máte šanci vyzkoušet jej při více příbězích. Myslím, že zrovna v této knize si každý najde to své a ve výsledku bude většina čtenářů jistě spokojena. Alespoň já jsem a knihu určitě doporučuji.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Mlha můžete zakoupit.





Název: Mlha
Autor: Stephen King
Překlad: David Petrů
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 552
Rok vydání: 2021
Vydání třetí


1 komentář:

  1. Myslíš, že bych si i já jako někdo, kdo Kinga moc nemusí, našla část, která by mě zaujala? Ráda bych od autora něco vyzkoušela... :)

    OdpovědětVymazat