RECENZE: Temná půle | Stephen King

Stvořit George Starka bylo snadné,
zbavit se ho bude mnohem těžší...


Spisovatel Tad Beaumont je obviněn ze série brutálních vražd. Nejenže byly na místě zločinu nalezeny jeho otisky prstů, svědčí proti němu i další důkazy. 

Ted prohlašuje, že je nevinen, začíná však tušit, že svými bestsellery, plnými násilí a krve, přivolal na svět vtělení zla.

Ježíši Kriste, pomyslela si jakoby z veliké dálky. To je přesně jako v románu od George Starka... něco takovýho by provedl Alexis Machine.
Za zády se jí ozvalo tiché bouchnutí.
Dodie Eberhartová zaječela a prudce se otočila. Machine šel po ní s tou svou strašlivou břitvou, jejíž ocelový lesk třísnila krev Fredericka Clawsona. Jeho obličej byl pokroucenou maskou tvořenou jizvami, které mu nadělala Nonie Griffithsová na konci Machineova způsobu, a...
A vůbec nikdo tam nebyl.
Dveře se zabouchly, jak to dveře občas dělávají, nic víc.
Je to tak? zeptal se jí mozek zase jakoby z dálky, jenomže teď už byl blíž, zvedal hlas, sílil hrůzou. Byly pootevřené a ani se nehnuly, když jsi vyšla po schodech nahoru. Nebyly dokořán, ale dost otevřené, abys poznala, že nejsou zavřené.
Teď jí oči zalétly k pivním láhvím na kávovém stolku. Jedna byla prázdná. Druhá poloprázdná, s věnečkem pěny stále uvnitř hrdla.
Ten vrah stál za dveřmi, když vešla dovnitř.


Další kniha, kterou bych vám ráda představila je Temná půle od Stephena Kinga, která vyšla u nakladatelství Beta v reedici. 
Pojďme se tedy podívat, jak jsem byla spokojená a jestli bych ji doporučila i dalším čtenářům.

Obálka se tentokrát opravdu povedla a nejen, že je děsivá, stejně jako příběh samotný, ale také krásně odráží děj knihy, což mám ráda.

Uvnitř se pak ukrývá celkem 26 základních kapitol, které jsou, jak už jsme u autora zvyklí, rozděleny ještě na menší, číslované kapitolky.

Tad Beaumont je průměrný spisovatel, ale to se změnilo, až když začal vydávat knihy pod pseudonymem George Stark. 

Jednalo se o temné detektivky, které se staly opravdu populárními a vydělávaly pěkné peníze.

Tad se však rozhodnul, že je nejvyšší čas nechat George Starka jít a tak, spolu s časopisem People, vypracovali článek, kde poslali Starka k definitivnímu odpočinku. Doslova jej pohřbili se vší parádou, včetně náhrobku.

George Stark však ještě není připraven odejít a tak se vrací, aby ukázal všem, kteří jej poslali na věčný odpočinek, že se nehodlá vzdát tak lacino a začne si s nimi vyřizovat účty.

Když jednoho dne u Tada zaklepe policie s tím, že je podezřelý z vraždy, jelikož se na místě činu našly jeho otisky prstů, je jasné, že toto vyšetřování nebude tak jednoduché, jak si na první pohled policie myslela. Tad má totiž neprůstřelné alibi. 
Jak se tedy Tadovy otisky mohly dostat na místo, kde prokazatelně nemohl být? A kdo se vlastně vydává za George Starka a mstí se za jeho vraždu?

Ze začátku se může zdát, že je příběh tak trochu zmatečný, neboť je čtenář hozen přímo do vody. Nicméně po zorientování se, se rozjíždí bravurní hra na kočku a myš, kterou si jistě vychutnáte stejně, jako já.

Mezi plusové body je nutné započíst i fakt, že si dal autor záležet a nejen, že rozehrál bravurní příběh, ale servíruje nám jej jak z pohledu Tada, tak si jej můžeme vychutnávat i z pohledu George Starka. Jeho motivace je zde naprosto zřejmá - ještě nechce zemřít a je rozhodnutý udělat pro to cokoliv.

Čtenář tak není ochuzen nejen o myšlenkové pochody vraha, ale také o jeho krvavé činy, které jsou zde opravdu barvitě vylíčeny, což vyprávění přidává na surovosti.
Zároveň také záhada ve formě neznámého vraha a jeho propojení s Tadem, je hnacím motorem, který ve čtenáři vzbuzuje zvědavost a zároveň chuť se stát jedním z vyšetřovatelů a celému případu přijít na kloub.

Fanoušky jistě potěší i fakt, že jedním z vyšetřujících policistů je také Alan Pangborn, kterého můžete znát z knihy Nezbytné věci

Temná půle je, dle mého, opravdu povedeným kouskem ve kterém samozřejmě nechybí ani pořádná dávka nadpřirozena a tak se jedná o mix, který knize nejen sluší, ale hlavně funguje. 
Příběh se bude líbit nejen fanouškům Kinga, ale také čtenářům, kteří mají rádi detektivky a po autorovi už nějakou dobu pokukují, ale ještě se nerozhodli, kterou knihou by mohli začít.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Temná půle můžete zakoupit.





Název: Temná půle
Autor: Stephen King 
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 392
Rok vydání: 2021
Vydání třetí





Žádné komentáře:

Okomentovat