RECENZE: Pohřbené kosti | Lisa Reganová

Josie Quinnová musí tentokrát
kopat v hluboké minulosti


Detektiv Josie Quinnová se těší na poklidnou večeři se svým přítelem Noahem u jeho matky. Když k ní však přijedou, najdou ji za domem na zahradě. Bez známek života a s ústy plnými hlíny.

Během vyšetřování se objevuje spousta záhadných fragmentů a stop, se kterými si Josiin tým neumí poradit, ať už jde o růženec zahrabaný v hlíně poblíž těla Colette Fraleyové nebo o flash disk se jménem Drew Pratt, nejslavnější pohřešované osoby v Dentonu.

Nohy se jim bořily do svěží trávy. Zastavili se, aby se rozhlédli po velké zahradě. Její obvod vyznačoval vysoký bílý plot lemovaný rozkvetlými květinovými záhony a v jednom rohu stála malá dřevěná kůlna. Josie udělala krok směrem k terase uprostřed, přeplněné těžkým kovovým nábytkem, a pohledem prozkoumávala každý centimetr zahrady. Zalapala po dechu a ukázala na něco, co trčelo z jednoho ze záhonů ve vzdáleném rohu. "Panebože! Noahu to je..."
Slova jí uvízla v hrdle. Vyrazila přes pozemek a Noah za ní.
Colette ležela na břiše, horní část těla v záhonu. Jediné, co z dálky viděli, byly její vyčnívající nohy. Zblízka si Josie okamžitě všimla zahradnických rukavic na jejích rukou a malé lopatky v hlíně pár centimetrů dál.

Jakmile se Josie ponoří hlouběji do Prattova případu, rychle zjistí, že měl bratra. I ten byl pohřešován do té doby, než jeho tělo vyplavila řeka. Postupně se vynořuje víc a víc souvislostí a Josie začíná váhat. Je možné, že by se Noahova matka, laskavá a spořádaná Colette, zapletla do zločinu? A přežije její křehký vztah s Noahem takové obvinění?

Josie a její tým postupuje v pátrání pomalu vpřed, ale vrah je tentokrát o krok před nimi a obětí stále přibývá. Je zřejmé, že se pachatel nezastaví, dokud nebude jeho a Colettino tajemství navždy pohřbeno. Jak hluboko je Josie připravena kopat, aby našla pravdu?


Pohřbené kosti jsou již čtvrtým dílem ze série se sympatickou vyšetřovatelkou Josie Quinnovou, se kterou se tentokrát vydáme vyšetřovat vraždu Noahovy matky.

Obálka se opět nese v podobném duchu, jako u předchozích knih a tentokrát je vyvedena do slušivé růžovo vínové barvy.

Uvnitř se ukrývá celkem 62 kapitol, které jsou nejen čtivé, ale hlavně se v nich vznáší mnoho tajemství.

Do příběhu jsme vtaženi hned ze začátku, kdy Josie spolu s Noahem, najdou jeho matku bez známek života. 

I když to zprvu vypadá jako nešťastná náhoda, tak hned po pitvě je jasné, že šlo o vraždu, neboť zesnulá měla doslova napěchovaný krk hlínou, která by se tam při běžné nehodě rozhodně neměla šanci dostat. 

Noah je z celé situace opravdu zdrcený a o to více ho trápí, že se Josie v tomto případě chová jako profesionál a vyslýchá nejen jeho rodinu, ale také jeho samotného. Díky tomu mezi nimi dochází k trápením, která bolí obě strany a bude chvíli trvat, než si všechno vysvětlí.

To však není všechno. Zanedlouho se začnou objevovat další podezřelá úmrtí a když Josie s Noahem málem uhoří v domě, který někdo zapálil, je jí jasné, že vrah je celou dobu o krok napřed.

Myslím si, že Lisa Reganová je jedním ze spisovatelů, kteří píší jednoduše, ale zároveň čtivě a napínavě. Jistě mi dáte za pravdu, že její série se sympatickou vyšetřovatelkou je opravdu skvělá a pokaždé, když u nás vyjde další díl, tak se jedná o takové malé Vánoce. 

Nejinak je tomu i v tomto případě, který se Josie snaží vyřešit. I když od předchozích příběhů trochu vyzrála a už nepůsobí tak odtažitě a chaoticky, přesto problémy snad přitahuje a tak se díky jejím, mnohdy zmatečným rozhodnutím, rozvíjí příběh který prostě baví - byť se jedná o vyšetřování vraždy.

Postavy jsou v tomto případě téměř uvěřitelné a čtenář si je snadno dokáže představit a nějakým způsobem se s nimi ztotožnit nebo jejich chování pochopit, či si mezi nimi nalézt své oblíbence. 
Proč píšu téměř uvěřitelné? Občas je jejich chování přitažené za vlasy a úplně reálně nepůsobí ani chování Noaha k Josie, kdy ji od sebe až neuvěřitelným způsobem odhání, byť by jistě sám chtěl vědět, proč jeho matka vlastně zemřela. 

Příběh jako takový je opravdu dobře zpracovaný. Děj je plný zajímavých zápletek, kniha je čtivá a těžko se dává z ruky. Je fajn, že v tomto díle autorka krásně provázala osobní život s tím pracovním a tak se čtenář opět mohl dozvědět střípky ze života vyšetřovatelů.
Za mě opravdu povedené a moc se těším na další díl, kterého se snad brzy dočkáme.

Možná vás napadá, jestli se dá série číst jednotlivě nebo je nutné dodržet pořadí. Knihy jako takové jakou vždy uzavřený případ, nicméně osobní životy vyšetřovatelů a jejich radosti i trápení na sebe navazují, tak byste se mohli připravit o zajímavé střípky z jejich života. Doporučuji proto číst v pořadí, v jakém vyšly.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Pohřbené kosti si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.







Název: Pohřbené kosti
Série: Josie Quinn (4. díl)
Autor: Lisa Reganová
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2022
Vydání první



1 komentář:

  1. Mě tahle série míjí, ale nevypadá vůbec špatně, to se musí nechat. :)

    OdpovědětVymazat