RECENZE: Historky z Tinderu | Lucie Macháčková

Příběhy o lásce, sexu
a dalších katastrofách


Z nejhorších rande jsou ty nejlepší historky – protože neštěstí nechodí po horách, ale po single holkách! 

Populární stand-up komička Lucie Macháčková s humorem a nadsázkou glosuje milostné karamboly.
Vtipná kniha plná ironie i optimismu přináší postřehy nejen ze světa seznamovací aplikace Tinder. Příběhy o lásce, randění i pořádných trapasech vás rozesmějí a zahřejí na duši – ať už jste single, zadaní, anebo něco mezi.

Během své bohaté Tinder historie jsem viděla spoustu neodolatelných bizárů.
Jeden týpek si dal jako svoji hlavní profilovou fotku májku. Hodovou májku. Jako správná moravská patriotka jsem svajpla doprava!
Pobavila mě profilovka týpka, který si tam dal fotku ze svatby. Svojí. Nevěstu z obrázku po svém boku odřízl, akorát se mu to nepodařilo úplně přesně, takže u jeho polobotek je stále vidět lem jejích svatebních šatů. Jauvajs.
Jeden týpek měl jako profilovku fotku traktoru. Asi má rád velké stroje!
Jiný fotku přeplněného kontejneru plného lahví od alkoholu. Kdysi mi někdo řekl, že na Tinderu najdu jenom odpad - nemyslela jsem však, že to bude platit doslova.
Tinder profily však nejsou jen o fotce, ale také o tom, co tam o sobě napíšete.

Dozvíte se:
* co se stane, když se zabouchnete na divokém večírku
* co dělat, když při šnorchlování v moři omylem narazíte na svého ex
* jak nejlépe rozchodit rozchod
* proč rozhodně nikdy nechodit se synem své psycholožky
* jak to chodí na speed datingu
* proč (ne)fungují převozníci
* jak přelstít seznamkového podvodníka


Pokud máte rádi stand-upy, tak byste měli zbystřit, neboť Historky z Tinderu jsou dílem stand-up komičky Lucie Macháčkové, která se při svých vystoupeních nebojí a divákům tak servíruje postřehy, které jsou plné humoru a ironie. 
Pojďme se tedy společně podívat, jak na tom kniha jako taková je, a jestli stojí za přečtení.

Obálka je na první pohled jistě nepřehlédnutelná, odráží se v ní obsah knihy a kombinace modré a růžové je slušivá.

Uvnitř se ukrývá celkem 37 krátkých kapitol, které by se daly přirovnat k jednotlivým stand-up vystoupením na dané téma historek z Tinderu.

Vzhledem k tomu, že nemám moc kladných zkušeností s humornou literaturou - pro mě jsou to většinou rádoby vtipné texty, které se snaží rozesmát za každou cenu. 

Mnohdy však působí přesně opačně a místo vtipných hlášek čtu na sílu tlačený humor, který je spíš trapným, jsem ke knize raději nepřistupovala s přílišným očekáváním.

Naštěstí se žádné nepříjemné překvapení nekonalo a jednotlivé povídky báječně odsýpaly a byly plné ironie a humoru, který pobaví a působí přirozeným dojmem. 
Vlastně se není čemu divit, dalo by se totiž říci, že kniha je takovým přepisem Luciiných stand-up vystoupení a pokud jste jejími fanoušky, tak si při čtení vybavíte nejen ji samotnou, jak stojí na pódiu, ale v hlavě uslyšíte i její hlas, který bude takovou třešničkou na dortu.

Jistou výhodou je i fakt, že na sebe jednotlivé povídky přímo nenavazují a tak se teoreticky dají číst v libovolném pořadí. Fajn je také jejich délka. Povídky totiž nejsou nikterak dlouhé a tak vám mohou vyplnit čas třeba v čekárně u lékaře. 

Téma povídek je jednotné a to, jak již název napovídá, Tinder. Pro neznalé - Tinder je známá seznamovací aplikace, kterou využívají především mladí lidé. 
Autorka nás seznamuje se svými bohatými zkušenostmi, které rozhodně pobaví a díky svému tématu mohou přilákat i mladší čtenáře. 

Pokud Lucii Macháčkovou neznáte nevadí. Pevně věřím, že si její ironický humor bez zbytečných urážek jistě zamilujete a knihu si užijete, stejně jako já. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Historky z Tinderu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Historky z Tinderu
Autor: Lucie Macháčková
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 240
Rok vydání: 2022
Vydání první



3 komentáře:

  1. Souhlasím. Já mám tenhle styl humoru také moc ráda a tuhle knihu jsem si opravdu užila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem u moře, ale chbí mi dočíst posledních pár "povídek". :)

    OdpovědětVymazat