Trojice

- Sarah Lotzová



Pamela May Donaldová je jednapadesátiletá Američanka, která se i přes nesouhlas manžela vydala navštívit svou dceru Joanie. Ta žije už dva roky v Ósace. Jenže letadlo, ve kterém právě sedí začíná mít problémy. Cestující slyší rány a letadlo se naklání ze strany na stranu a nekontrolovatelně se blíží k zemi. Pam ví, že by se měla modlit, ale myslí hlavně na svého pejska - Ňafku. Nejednou vnímá jen strach, vidí záblesky a slyší hlášení - připravte se na náraz.


Jsou tu. Já... Nedávej Ňafce čokoládu, pro psy je to jed, bude žadonit. Ten malý kluk, ten chlapec, podívej ten chlapec, podívej ti mrtví, panebože, je jich hrozně moc... Jdou si pro mě. Všichni brzo půjdeme. Všichni. Sbohem, Joanie, hrozně se mi ta kabelka líbí, papa, Joanie, pastore Lene, varujte je, že ten chlapec nesmí...

- poslední slova Pamely May Donaldové (1961 - 2012)

12. leden 2012 se zapsal do podvědomí jako Černý čtvrtek. V ten den se v rozmezí několika hodin zřítila čtyři linková letadla, v nichž zahynulo více než tisíc obětí. Celý svět je z této katastrofy v šoku. Vyšetřovatelé zkoumají příčiny pádů všech čtyř letadel. V relativně krátké době je vyloučen teroristický útok i nepříznivé počasí.

Jako zázrakem přežily tři malé děti téměř bez zranění a pastor, kterému byla adresována část vzkazu před Pamelinou smrtí je přesvědčen, že ony přeživší děti jsou bibličtí jezdci, kteří zvěstují apokalypsu a je důležité se začít připravovat na soudný den. Zároveň se snaží za každou cenu najít čtvrtého přeživšího. Záhy se přidávají také teorie, že děti přežily díky mimozemšťanům.

Když se Trojice (takto přeživší děti pojmenovala média) vrátí zpět k příbuzným, spousta věcí se změní. Děti už nejsou jako před havárií. Nejdříve to příbuzní přičítali prožitým událostem, ale později jim začalo docházet, že děti, i když jsou navenek pořád stejné, jsou uvnitř úplně jiné. 

Celý příběh vyšetřování podivných leteckých nehod a propátrání fenoménu Trojice nám předkládá ve své knize "Černý čtvrtek - od havárie ke spiknutí" známá spisovatelka Elspeth Martinsová, která ve své knize shromáždila výpovědi nejen vyšetřovatelů nehod, ale také rodin přeživších dětí. Dále se zde můžeme dočíst přepisy chatových konverzací a různých nahrávek týkajících se právě Trojice.


Sarah Lotzová stvořila naprosto báječnou knihu, která díky tomu, že je psána jako kniha známé spisovatelky Elspeth Martinsové dává čtenáři pocit reálnosti celé události. Při čtení jednotlivých výpovědí jsem četla se zatajeným dechem. 

Bohužel jsem se ze začátku snadno ztrácela v tom, kdo ke komu patří, ale po čase jsem si zvykla a orientace mezi jednotlivými jmény už pro mne nebyla tak složitá. 
Každá "kapitola" je přehledně popsána ze kterých pramenů fiktivní spisovatelka čerpá.

Kniha v sobě nemá hluchá místa, je doopravdy napínavá od začátku až do konce.  Bylo zajímavé sledovat, co všechno se stalo díky jednomu nevinnému vzkazu. A dovedu si živě představit jak to musí být psychicky náročné, když se člověk nemůže vydat ani z bytu, aby na něj nečekali novináři, zapnout internet a číst o svých příbuzných různé konspirační teorie a celkově být pod neustálým dohledem veřejnosti. Vůbec jsem nečekala, že autorka dokáže tak skvěle vykreslit charaktery jednotlivých postav. 

Kniha se čte velice svižně, hlavně díky kratším kapitolám a různým velikostem samotného textu.
Samotné zpracování tématu přeživších dětí je naprosto bravurní. Já sama jsem měla pocit, že čtu nějakou dokumentární knihu, která mne naprosto pohltila. 

Bohužel jsem byla mírně zklamaná nad závěrem, který mi ke knize vůbec neseděl. Ke knize, která se táhla v duchu reálnosti celého příběhu na mě působil jako jedno velké science fiction a donutil mě přemýšlet nad konečným hodnocením.

Vím, kniha byla smyšlená, ale i tak ve mně zanechala velice silný dojem a ještě pár dní po přečtení jsem nad jednotlivými částmi musela přemýšlet. 

I přes to, že závěr knihy mne poměrně zklamal dávám 85% a všem, kteří nad knihou váhají s klidným srdcem doporučuji.

Název : Trojice
Autor : Sarah Lotzová
Nakladatelství : Knižní klub
Počet stran : 472






A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)




8 komentářů:

  1. O knize jsem pouze slyšela a když čtu tvoji recenzi, přišlo mi, že je to vážně reálny příběh :)
    Asi se po ní poohlédnu :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z ní byla doopravdy nadšená :) Určitě stojí za to ;)

      Vymazat
  2. Taky jsem knihu objevila v LK, ale zatím nečetla. Názory jsou všelijaké, tak jsem ráda, že čtu i nějaký pozitivní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Ze začátku jsem byla z knihy mírně zmatená, ale potom jsem se začetla a kniha byla naprosto skvělá ! Takže určitě doporučuju :)

      Vymazat
  3. Kniha vypadá opravdu zajímavě. Asi se po ní podívám. Sice mě děsí množství stránek a přirovnání k dokumentární knize, ale pokud jsi z ní měla skvělý dojem a zanechal v tobě silné pocity, tak může být opravdu dobrá. Ach jo, asi se budu muset přestat dívat na recenze na jiné blogy. Těch knížek nějak moc přibývá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně bych knihu doopravdy doporučila, byla neskutečně čtivá a sama jsem byla překvapená z toho, jak moc se mi líbila, takže pokud tě láká, tak neváhej :-)

      Vymazat