Marná touhy snaha | Georgina Guthrie

"Milovat, či nemilovat svou studentku,
to je oč tu běží..."


Aubrey Priceová má před sebou posledních pár týdnů studia na Torontské univerzitě. Jako studentka je velice pilná a učení jí jde. Je tady ovšem jeden problém a to je zakázaná láska. 

Utajený vztah s asistentem Danielem Grantem je opravdu velkou zkouškou. Oba k sobě cítí neskutečnou touhu a nemohou se dočkat doby, až se spolu budou moci oficiálně scházet, proto spolu mají jednoduchou dohodu - žádné schůzky až do doby, než Aubrey dokončí semestr.

Vzhledem k tomu, že děkan univerzity, je člověk, u kterého je Aubrey zaměstnaná a aby toho nebylo málo, je to navíc Danielův otec, je tedy více než důležité, aby se vztah Daniela s Aubrey nedostal na světlo světa. Nehledě na to, že provalení jejich vztahu by mělo nedozírné následky pro Danielovu budoucnost.

Zakryl mě tělem, zcela úmyslně se na mě natlačil a zadíval se mi do očí. Vjela jsem mu rukama do vlasů, zavřela oči a škádlila ho jazykem. A užívala si ten chraplavý zvuk, který z něj vycházel, když se proti mně začal pomalu pohybovat.
Tohle bylo štěstí. Čiré a žhavé štěstí. Bylo to tak špatné a zároveň tak správné...

Oba dva si proto dávají dobrý pozor, aby nebyli odhaleni. Scházejí se tajně na odlehlých místech, posílají si zamilované vzkazy doplněné o Shakespearovy sonety a odpočítávají dny do konce semestru. 

Daniel naplánoval romantický víkend, kde by si jeden druhého užívali mimo Toronto, aby si zkrátili chvíli do doby, než by mohl být oficiálně s Aubrey. Ovšem víkend byl zapomenut ve chvíli, kdy se o jejich vztahu dozvěděl samotný děkan...


Jak jistě víte, tak první díl Lásky podle Shakespeara jsem slupla jako malinu, a litovala jsem, že jsem se do knihy nepustila dříve (recenze zde.) Netrvalo proto dlouho a dostaly se ke mně zbývající dva díly.
Můžu vám říct, že druhý díl ze série jsem měla přečtený za den a držím se zuby nehty, abych si alespoň na chvíli ušetřila závěrečný díl ze série.

Jako obvykle se prvně spolu podíváme na obálku knihy. Ta je naprosto úžasná, stejně jako její modrá "sestřička." Opět se jedná o knihu s papírovým přebalem, který je tak trochu do plyšova, opět je název série vyvedený v bílé barvě, a moc se mi líbí 3D efekt. Celá kniha je pak do oranžové barvy, a celkově ve mně evokuje západ slunce nad kampusem, kdy jsou i veškeré mraky na obloze do oranžových a rudých barev a člověk se nemůže vynadívat.

V knize na nás čeká celkem 32 kapitol, následuje poděkování, pár slov o autorce a poznámka překladatelky. V knize je opět použitý velice příjemný font spolu s úžasným řádkováním a nechybí ani citace ze Shakespearových děl, které přesně sedí k obsahu kapitoly, ke které jsou použity.

Tak jako v předchozím díle je i v tomto vyprávění Aubrey, které se střídá s Danielovým pohledem. Oproti prvnímu dílu dostal Daniel více prostoru k tomu, aby nám věci líčil ze svého pohledu.

Druhý díl plynule navazuje na předchozí vyprávění, což se mi velice líbilo, neboť nevznikl žádný hluchý časový úsek. Při porovnání s prvním dílem se zde přece jen udály nějaké změny. I když se vztah Aubrey a Daniela stále musí držet v tajnosti, nejen kvůli tomu, že by jeho provalení stálo Daniela pověst, ale také kvůli děkanu Grantovi, který usiluje o lepší místo. A je to právě děkan Grant, který utajenou lásku mezi studentkou a jejím profesorem odhalí a díky tomu dochází ke konfrontaci mezi zúčastněnými.

Rozdíl mezi prvním a druhým dílem spočívá v tom, že jsou v knize více obsaženy také smsky, a maily, které si Daniel s Aubrey vyměňují a nechybí ani větší množství eroticky laděných scén, které ovšem nejsou lascivní, ale krásně celé vyprávění doplňují.

Pokud jste četli první díl, tak jistě víte, že právě Daniel byl ten zodpovědný, který musel Aubrey krotit, aby ho nepokoušela a vydržela. Nicméně nyní se role obrátily a z Daniela se stal svůdník, který už nevydrží déle čekat a je právě na Aubrey, aby se pokusila celou situaci ukočírovat správným směrem.

Někdo by mohl říci, že je tento díl naprosto zbytečný, neboť se zaobírá pouze jakýmsi čekáním na to, až skončí semestr a naši dva zamilovaní už se nebudou muset dále ukrývat. Já si to ovšem nemyslím. V průběhu příběhu se dovídáme další střípky z Danielovy minulosti, řešíme prozrazení jejich vztahu a další úskalí, která na náš pár čekají kdesi v koutku.

Já jsem byla s tímto dílem spokojená, je neskutečné, jak je tato série čtivá a moc mě mrzí, že už jsem za půlkou. Ihned po dočtení jsem měla nutkání sáhnout po závěrečném díle, nicméně jsem se ovládla a šetřím si jej. Ale abych řekla pravdu, tak nemám nejmenší tušení, jaký příběh na mě na stránkách závěrečného dílu čeká.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelskému domu GRADA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Marná touhy snaha
Série: Láska podle Shakespeara (2. díl)
Autor: Georgina Guthrie
Překlad: Kristýna Vítková
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 480


6 komentářů:

  1. Kniha na mě čeká v pořadí. Druhý díl je prý nejpovedenější, tak se celkem těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá na tvůj názor :-) osobně si nemyslím, že by byla nejlepší, mám dojem, že první díl byl o chloupek lepší.

      Vymazat
  2. No zaplať bůh, že už je mám v knihovně. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem na tenhle díl zvědavá a to docela dost, měla bych se k němu co nejdřív dostat... i když pořád ve mě přetrvává takové mini semínko strachu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však uvidíš, jak se ti bude líbit :-) Já jsem si čtení fakt užila ;-)

      Vymazat