Dívka ve vlaku | Paula Hawkins

Román, který si podmanil žebříčky bestsellerů
na obou stranách Atlantiku

Debut trhající rekordy v rychlosti prodeje

Určitě už se vám taky někdy stalo, že jste jeli ve vlaku a pozorovali lidi, kteří žijí v domech poblíž tratí. Já sama jsem jsem si vždy představovala, jaký asi mají život, co dělají a kdo jsou.

Přesně to samé dělá také Rachel, ovšem ta si k jednotlivým lidem vymýšlí nejen jejich ideální život, ale také jména. 
Když Rachel jede každé ráno do práce, tak její vlak povětšinou zastavuje na červenou a nějakou dobu trvá, než se dá opět do pohybu. A právě v té chvíli se Rachel ráda dívá na obyvatele jednoho domu poblíž trati. 

Představuje si, jak se asi ti dva musí milovat, představuje si jejich dokonalý život, který ona sama ztratila po rozvodu se svým manželem. Své oblíbené dvojici začala říkat Jess a Jason a povětšinou jsou jejich zvyky stále stejné, jemná objetí na verandě nebo příjemné posezení u kávy.

Jednoho dne však Rachel zbystří, jelikož je něco špatně. Věčně usměvavá Jess najednou nesedává na terase a sympatický Jason také není tím, kým býval. 
Později se Rachel dozvídá, že její Jess je vlastně Megan a pohřešuje se a tak dospěla k rozhodnutí jít na policii se svěřit se s tím, co viděla. 
Policisti mě považují za normálního zevlouna. Myslí si, že jsem stalker, magor, duševně labilní. Neměla jsem na stanici vůbec chodit. Sobě jsem jen uškodila a Scottovi nepomohla - a právě to byl přitom hlavní důvod, proč jsem se tam vůbec vypravila. Scott potřebuje mou pomoc, jelikož ho policie bude určitě podezřívat, že Megan něco udělal, přičemž já vím, že to není pravda, poněvadž ho znám. I když to zní bláznivě, doopravdy to tak cítím. Viděla jsem, jak se k ní choval. Nedokázal by jí ublížit.
Ovšem je tady zásadní problém. Nejen, že Rachel nikdo nepovažuje za důvěryhodnou, neboť je alkoholička, ale aby toho nebylo málo, tak se potloukala poblíž Meganina domu v době, kdy Megan zmizela. Ještě horší je, že si Rachel nic nepamatuje, ale tržná rána a pohmožděniny ukazují, že se možná k něčemu připletla... 


Vážení čtenáři, konečně jsem se i já dostala ke slavné a opěvované Dívce ve vlaku. Alespoň mám nějaký objektivnější názor na to, jak vlastně Paula Hawkins píše a jestli se jedná o mnoho humbuku pro nic, nebo o zasloužené ovace.

Prvně se klasicky podíváme na obálku. Té jsou celkem tři verze a to klasická, s rozmazaným vlakem na obálce, druhá je filmová a třetí paperbacková v zelených barvách. Osobně se mi nejvíce líbí buď obálka prvního vydání a nebo ta filmová. Jelikož miluji vlaky již od dětství, tak má pro mě malinko větší kouzlo obálka prvního vydání nejen díky své jednoduchosti, ale také díky onomu vlaku.

Samotný děj pak není rozdělen klasicky, jak jsme zvyklí na obyčejné kapitoly, ale každá kapitola je navíc rozdělena ještě na vyprávění z rána nebo z večera. Vypravěčem jsou pak Rachel, Megan nebo Anna, což žena, která je novou manželkou bývalého manžela Rachel. 

"Opravdu skvělý napínavý román,
který mě nenechal valnou část noci usnout.
A ta vypravěčka alkoholička je jednoduše dokonalá."
STEPHEN KING

Musím říct, že ze začátku knihy jsem nebyla z příběhu bůhví jak odvařená. Hlavní hrdinka mi přišla zvláštní a celkově jsem se do čtení zas až tak nehrnula. Po pár stranách se ovšem mince začala obracet a já jsem se začala pomalu začítat. Příběh je to jiný, než na jaké jsme zvyklí, včetně hlavní hrdinky, která opravdu není ani krásná ani svědomitá.

Rachel je totiž alkoholička. Od rozvodu to s ní jde z kopce rychleji než na horské dráze. O svůj zevnějšek se přestala starat již dávno, a v podstatě se koupe ve vlastní sebelítosti a v chlastu. Věčně otravuje v domě, kde dříve se svým manželem žili. Nyní je však všechno jinak a její milovaný Tom vyměnil akorát ženu, všechno ostatní zůstalo. 

Rachel se proto trápí nejen kvůli tomu, že jiná žena žije v jejím domě, který vybrala a zařídila, ale také kvůli tomu, že její milovaný Tom má to, po čem ona prahla ze všeho nejvíce. Se svou novou manželkou totiž mají malou dcerku. 

Celý příběh je pak krásnou sondou do mysli tří žen a to: rozrušené milenky a zároveň podvádějící manželky, ženy odsunuté na druhou kolej a utápějící se ve vlastní sebelítosti, no a v neposlední řadě také ženy, díky které bývá doma často dusno.
Každá z těchto žen má něco do sebe a každá vám bude po čase svým způsobem v něčem sympatická, ale zároveň odsouzeníhodná. 

Samotný pachatel, díky kterému Megan zmizela vám bude nejspíš po celou dobu čtení unikat a s největší pravděpodobností se vašemu podezření nevyhne nikdo, kromě malé Evie. A to je právě dobře. Díky tomu, že je celý příběh jednou velkou hádankou, která se postupně pomaličku a nesměle odkrývá se jedná o příběh, který si vás k sobě připoutá a nepustí.

Dívka ve vlaku je opravdu skvělá jízda, která mě neskutečně bavila. Díky tomu, že jsem již přečetla obě knihy, které u nás od Pauly Hawkins vyšly, mohu nyní říct, ano, Dívka ve vlaku se mi líbila více, byť jen o malý kousek. Do vody však dívce nebezpečně dýchá na záda.


Nejlevnější cenu knihy Dívka ve vlaku naleznete na portále Srovname.cz


Název: Dívka ve vlaku
Autor: Paula Hawkins
Překlad: Věra Klásková
Nakladatelství: Ikar
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 328


17 komentářů:

  1. Krásná recenze :-) Jsem ráda, že se ti kniha líbila, mě se taky líbila, dokonce se mi líbil i film, který jsem ale viděla s dost větším odstupem a i když jsem si pachatele pamatovala, všechny okolnosti až tak ne, takže mě scéna "ve vaně" dost rozrušila. Musím se na druhou autorčinu knihu Do vody brzy vrhnout, ať si udělám taky obrázek, jak autorka píše...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Jako vážně mě kniha dostala, moc se mi líbila a věř tomu, že to tak zpočátku vůbec nevypadalo :-D Ségra tedy viděla i film, a říkala, že se úplně věrně nevěnoval knižní předloze, tak jsem na něj zvědavá.
      Do vody podle mě dobrý, bavila mě, ale dívka byla lepší, budu se těšit na tvůj názor :-)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Četla jsem hodně negativních recenzí a dost jsem se obávala, jaká bude. A jestli označení "světový bestseller" není ukvapené. Ale konečně si musím udělat svůj obrázek. Díky za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Vždy je nejlepší udělat si vlastní názor, ale za mě se jedná o opravdu povedenou knihu, která mě bavila :-)

      Vymazat
  3. Parádní recenze. Ach jo, knížka na mě čeká už přes rok, je to hrůza. Takže jsem samozřejmě ještě ani film neviděla. Jsem zvědavá, jestli se zařadím do skupiny fanoušků či naopak :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Tak snad se k ní už brzy dostaneš a bude se ti líbit! Já sama jsem nyní zvědavá na filmové zpracování :-)

      Vymazat
  4. Mě teda až tak nenadchla, ale moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hezká recenze, Jani. :-) Mně se Dívka zas až tak nelíbila a nechápala jsem, jak může mít placku "Bestseller".
    Hlavní hrdinka mi přišla ukňouraná a měla jsem chuť ji proplesknout. Knížku jsem dočetla spíš proto, že jsem teda za ní utratila peníze, tak ať mi jen tak neleží v knihovně nepřečtená. Proto ani moc neuvažuji nad koupí Do vody. :-)
    Je tady ale krásně vidět, jak máme každý jiný vkus. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono bestseller je v dnešní době spíše o prodeji, takže se tímto "titulem" pyšní kde co, zvlášť když na to byla dobrá reklama. Ale musím říct, že jsem vážně nečekala, že mě až tak chytne :-)

      Vymazat
  6. Konečně někdo, kdo je také z knihy nadšený :D Já teda mám Dívku ve vlaku strašně ráda a mnohem více než Do vody. To bylo pro mě lehce zklamáním :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do vody se mi zdálo horší než dívka, proto jsem ráda, že jsem je četla v opačném pořadí, jinak bych byla taky zklamaná :-)

      Vymazat
  7. Já věděla, že se ti bude líbit :-) Pěkná recenze, Jani :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Me knizka troochu zkklamala. Prislo mi ze se chvilema nic nnedelo jen pila a brecela a to me desne deptalo :D aale jinak na konci sse to solidne rozzjelo to jo. Do vody jssem necetla ale jestli se ti libila min nez Divka tak po ni asi ani sahat nebudu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No do vody se mi opravdu zdála malinko horší ale jinak byla taky fajn :-)

      Vymazat
  9. Mám to teď rozečtené, ale moc mě to nebaví. Možná nejsem cílovka i když to na první pohled znělo jako něco pro mě. A je teda pravda, že čtu hlavně před spaním v leže a tak se tak kroutím na matraci. Už jsem koukal i na recenze zdravotních matrací, abych si trochu srovnal záda. Jinak z toho mého čtení moc nebude. :-) Jinak na motivy této a dalších knih vznikl i takový parodický seriál, ten určitě doporučuji. ;-)

    OdpovědětVymazat