Slyším tě všude | Connie Willisová

Briddey Flanniganová je mladá žena pracující ve firmě Commspan, která se na trhnu prezentuje hlavně mobilními telefony a aplikacemi. Aktuálně firma vyvíjí nový prototyp telefonu a jejich největším cílem je být konkurencí pro Apple.

Briddey zároveň chodí se svým šéfem Trentem. I když spolu jsou sotva pár týdnů, je to právě Trent, kdo Briddey nabídl, aby spolu podstoupili EED, což se zákrok, díky kterému by měli navzájem cítit své emoce.
Ještě než Briddey jeho nápad stihne alespoň trochu vstřebat, už o něm ví celá firma. Všichni Briddey gratulují a myslí si, že se jedná o skvělý nápad. Jediní, kdo z EED nemají moc radost, jsou rodinní příslušníci z Briddeiny strany, spolu s C.B. Schwartzem - spolupracovníkem a vynálezcem mobilních aplikací.

Příbuzní šílí z toho, že se jedná o operaci, která je vlastně úplně zbytečná a navíc se jim nelíbí Trent, neboť se nejedná o spořádaného irského muže, no a Schwartz se Briddey snaží přesvědčit aby se na EED vykašlala nejen kvůli nebezpečí operace, ale také kvůli následným vedlejším "účinkům" tohoto zákroku, neboť by se z ní také mohla stát telepatka.
Briddey však veškeré řeči odmítá poslouchat a jede si svou. S Trentem mají štěstí, když se dostanu na seznam žádaného chirurga přednostně a potají se vydávají do nemocnice podstoupit zákrok na který se oba velice těší.

Po probuzení z narkózy se však stane něco, co se stát nemělo. Briddey slyší hlas, který nepatří Trentovi, nýbrž Schwartzovi! Briddey je v šoku a má pocit, že ji podivínský Schwartz sledoval a nasadil do pokoje štěnice. Vydává se proto najít bezpečný úkryt mimo nemocniční pokoj.
Když v hlavě pořád slyší Schwartzovy myšlenky, tak jí dojde, že se nejspíš EED nepovedlo tak, jak mělo.
Tuto skutečnost se však Trent nesmí za žádnou cenu dozvědět a mezitím se Briddey v hlavě ozývají další a další myšlenky.

Není čas rozepínat ty knoflíky, pokračoval muž, Přesně za dvě minuty musím být zase na scéně.
To je někdo z herců, pomyslela si Briddey. Začínám slyšet ještě víc hlasů, a jakoby tou myšlenkou zvedla nějaké stavidlo. Hlasy na ni jen pršely: ...kdo stěhoval ty kulisy?... dej to nahoru... nedivím se, že se to rozpadá... zahýbá jí od toho dne, co se vzali... měl jsem jít na Vyvolávače deště... to je tvoje narážka, ty debile!... ten motýlek mě uškrtí... nesnáším suši... dej ty pracky pryč!... ne, ne, ne, doprava!

Dámy a pánové, jsem velice ráda za spolupráci s nakladatelstvím Metafora, díky němuž jsem si mohla přečíst knihu, po které bych nejspíš sama nesáhla. Poštěstilo se mi dostat knihu ještě před vydáním v e-formě.
I když už většina z vás, kteří četli papírové knihy, recenzi dávno sepsala, konečně mohu i já přispět svou troškou do mlýna.

Jak už jste u mě jistě zvyklí, nejprve se spolu podíváme na obálku. Ta je zvláštní, jelikož se celý příběh odehrává v blízké budoucnosti, tak podobně působí i obálka, která je stříbrná a dominantou celé obálky je Briddey. Myslím, že obálka jako taková určitě upoutá na první pohled a vzbudí ve čtenáři zvědavost.

Samotná kniha je poměrně bichlička, jelikož má přes 500 stran. Celkem obsahuje 36 kapitol, které jsou spíše delší a v závěru nechybí ani pár slov o autorce. Autorčino poděkování najdeme v začátku samotné knihy.
Myšlenky, ve kterých jde v knize především, jsou označeny kurzívou, což byl skvělý tah. Díky označení se čtenář snáze orientuje v tom, co jsou ještě myšlenky, a co už normální rozhovor.

Zajímavostí je také citát, který je před každou kapitolou umístěný, a zároveň lehce naznačuje, o co v dané kapitole půjde. Vypravěčem je zde samotná Briddey, a díky pozvolnému vyprávění se můžeme do její postavy pomalu vcítit. 
Nicméně i tak musím zmínit začátek knihy, který byl kostrbatý, zrychlený a já jsem vůbec netušila, která bije a nedokázala jsem se do knihy začíst. V podstatě jsme hozeni do příběhu, aniž bysme znali nějaké podrobnosti, Briddey lítá po firmě, rozdává úkoly a řeší EED, u kterého jsem v prvních stranách vůbec nechápala o co by mělo jít.

Postupem času se vše vyjasní a čtenář se již nemusí cítit jako nechápavý tvor, ale konečně se do příběhu dostatečně ponoří.

Rodinná situace Briddey je více než zvláštní a vy si budete ťukat na čelo s tím, že se jedná o ještě větší sci-fi než samotný příběh. 
Soukromí v životě Briddey totiž neexistuje a její všetečná rodinka je jí neustále za zadkem. Chodí si k ní, kdy se jim zachce, věčně telefonují a chtějí řešit své problémy a v neposlední řadě na ni rádi číhají také v práci, v kanceláři. 

A o kom že to mluvím? Ráda vám je představím.

Tetička Oona je posedlá  irskými rituály a patřičně hrdá na své irské kořeny, přestože Irsko viděla pouze na mapě, Mary Clare je přecitlivělá matka, která za vším, co její dcera udělá nebo řekne, vidí nepředstavitelný problém a velkou hrozbu a nakonec Maeve, jediná normální osoba v celé rodině, díky přehnané matčině starostlivosti z ní roste obyčejná slečna, avšak na svůj věk je příliš vyspělá, zajímá se o Schwartzovu práci a při troše štěstí by zvládla sama vymyslet nějakou užitečnou aplikaci, nebo nový prototyp telefonu.

Celý příběh začne být pro čtenáře atraktivní až poté, co Briddey s Trentem podstoupí EED. V té chvíli se přestane zbytečně tlachat a věci se dají konečně do pohybu. 
Willisová píše dobře a čtivě, to se jí rozhodně nedá upřít. Nicméně si myslím, že kniha je na pár místech zbytečně rozvleklá a dané pasáže mohly být malinko kratší /např. část s cereáliemi, nebo přesuny v knihovně./

Iracionální chování samotné Briddey mi chvílemi připadalo více než zvláštní, zvláště ve chvílích, kdy se z vyrovnané ženy stala téměř hadrová panenka, která se choulila v koutě a spoléhala na ostatní, nebo iracionálně obviňovala Schwartze z blokace komunikačního kanálu s Trentem, aby za ním vzápětí přišla a prosila jej o pomoc. Zdálo se mi škoda, že z hlavní hrdinky autorka udělala nesamostatnou a ufňukanou ženskou.

I přes to všechno se jedná o úžasnou knihu, která mě neskutečně bavila. Stránky mi pomalu ubíhaly pod rukama a já jsem se přistihla, že jsem do příběhu opravdu ponořená a neskutečně zvědavá, jak to celé dopadne. Plusem je také jemný humor, který se v příběhu objevuje a nechybí ani romantika, která vám vykouzlí úsměv na tváři a celý příběh je díky ní o chloupek lepší.

Knihu rozhodně doporučuji, myslím, že se jedná o povedený kousek, který si ráda s chutí přečtu znovu. Čtení ubíhalo přesně tak, jak mělo a díky emocím, které ve mě kniha vyvolávala se jedná o kousek, který ráda doporučím dále.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji nakladatelství METAFORA.
Knihu si v případě zájmu můžete zakoupit zde.


Název: Slyším tě všude
Autor: Connie Willisová
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 504


13 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě zaujala už v angličtině a tak když jsem zjistila, že vyjde i u nás, byla to jasná volba :) Plánuji si ji pořídit a doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No mě se kniha vážně líbila, doufám, že budeš stejně spokojená jako já :-)

      Vymazat
  2. Hodně mě láká a teď ještě víc. Pěkná recenze, Jani :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, vyzerá to na zaujímavý kúsok, taká príjemná oddychovka. Píšem na zoznam, v Paláci sa po nej poobzerám. Viem si pri takých knihách oddýchnuť a zabaviť sa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ti bude taky líbit, bylo to vážně skvělé čtení :-)

      Vymazat
  4. Kniha mě zaujala jak názvem, tak i tou zvláštní obálkou, ale samotná anotace mě už tolik neoslovila. Asi na mě moc sfi-fi. :( Přece jenom poslední dobou sahám po jiných knihách...
    Recenze je však parádní! Takže dík za přiblížení knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Moni, no však uvidíš, třeba se zapojíš do nějaké soutěže, budeš mít štěstí, a kniha se ti bude líbit :-)

      Vymazat
  5. Přiznám se, že z knihy jsem nadšená. Metafora si tentokrát vybrala nádhernou knihu od skvělé autorky a na to, že scifi nečtu vůbec je tohle překvapení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, četla se jedním dechem a moc mě bavila. Sama jsem zvědavá na další autorčiny knihy :-)

      Vymazat