RECENZE: Podstata | Patrik Bodnár

Nic není tak,
jak se na první pohled zdá!



Dávid Droppa je významný slovenský podnikatel, který však není úplným svatouškem. Jeho praktiky jsou poněkud pokřivené a jistě se najde i pár lidí, kterým leží v žaludku.

Dávid se probudil v neznámé místnosti v opuštěné a zvláštní budově, je špinavý a vůbec si nevzpomíná jak se sem dostal ani kde je. Na to, co se dělo v posledních dnech si vzpomíná jen matně. 
Byl na nějaké párty, která se zvrhla nebo se stal obětí únosu?

Špina a hnus.
To boli prvé slová, ktoré mi zišli na um hneď potom, ako som sa prebral. Okolo mňa sa šíril neznesiteľný smrad pripomínajúci zhnité ryby či zápach niekoľko dní neumytých verejných záchodov.
Kde v riti to som?
Prvých pár sekúnd som len nehybne ležal na zemi, akoby ma niečo obralo o energiu. Ako športovec som bol zvyknutý vyťažiť zo seba maximum, no tentoraz to bolo iné. Cítil som sa, ako keby ma prešiel parný valec. Paradoxom bolo, že som netušil, čo ma tak unavilo.
Pomaličky som sa postavil, porozhliadal sa po miestnosti a znova som sa začudoval: Kde to, do riti, som?
Splesnivené a popraskané steny, vlhká dlážka, zhnité dvere či hrdzavý luster a žiadne okná.
Netušil som, či je deň, či noc. Automaticky som sa pozrel na svoje hodinky, tie som však na ruke nemal. Rovnako som nemal na prste ani manželský prsteň. Prekvapilo ma to, ale nepripisoval som tomu veľkú dôležitosť. Moje manželstvo už aj tak stálo za hovno, so ženou nás držala spolu len zotrvačnosť a dcéra.

Jako by toho nebylo málo, tak si s ním začíná zahrávat i jeho vlastní mysl. Pomalu přestává rozeznávat, co je skutečné a co jen jakýsi přelud ve chvíli, kdy se za strašlivého a nevysvětlitelného řevu v budově objeví jeho manželka Sofia, jejíž chování je přinejmenším divné.

Ještě divnější jsou i ostatní místnosti v budově, dlouhé točité schodiště a spousta mrazivých a nevysvětlitelných zvuků. Když Dávid poprvé zemře, tak si uvědomí, že je tady něco sakra špatně...


Patrik Bodnár je začínajícím slovenským autorem, který mě na začátku roku oslovil s prosbou o přečtení jeho prvotiny. Po přečtení anotace jsem souhlasila, neboť mysteriózní thrillery mě v poslední době opravdu baví.

Na obálce knihy si můžeme všimnout točitého schodiště, které je hlavní dominantou oné opuštěné budovy, ve které se příběh odehrává. Myslím si, že je obálka k tématu knihy zvolena vhodně, neboť zaujme na první pohled a rozhodně vzbudí zvědavost.

 V knize je celkem třináct kapitol, které jsou značeny standardně číslem. Kapitoly jsou, vzhledem k celkové délce knihy, krátké, avšak velice čtivé. Na úplný závěr knihy si pro nás autor připravil citaci z díla "Dostaňte nás odtiaľto!!!" autorky Marie Simmy a novináře Nicka Eltze.

Dávid Droppa je podnikatel, který se neštítí v podstatě ničeho, jen aby dosáhl svého. Myslím si, že takových lidí je nejen na Slovensku, ale i u nás, bohužel docela dost. Jeho mafiánské praktiky se dotýkají opravdu vysokých míst, avšak Dávid se snaží být opatrný a své jednání pečlivě maskuje.

Díky vykreslení Dávida, jako člověka, který se ničeho neštítí a s ničím se nemazlí, se autor nebál v jeho slovníku použití i peprnějších výrazů, díky čemuž Dávidova postava působila zase o chloupek reálněji a jeho zoufalství bylo v daných chvílích doslova hmatatelné.

Autor se rozhodl vyprávět příběh v -ich formě, tedy Dávidovýma očima, díky čemuž se do něj můžeme lépe vcítit a lépe jej poznat. I když, s tím vcítěním se do hlavního hrdiny to zde bude o něco těžší, kvůli jeho povaze a aktivitám. 
Přesto se však Dávidovo zoufalství a strach na čtenáře relativně lehce přenesou,a to hlavně díky autorovu vykreslení vypjatých situací a temné atmosféry.

Patrik Bodnár si relativně dobře poradil s omezeným prostorem opuštěné budovy. Jeho vyprávění působí přirozeným dojmem a plusem je také pomalé budování napětí. Ze začátku zde vyvstává otázka "kde?" a "proč?" a postupně se se zatajeným dechem a zrychleným tepem snažíme, spolu s hlavním hrdinou, dostat z této bezvýchodné situace.

Osobně mi začínalo být později jasné, kam autor nejspíš míří, přesto jsem si však tento příběh plný napětí užila do posledního písmenka. Myslím si, že na prvotinu se jedná o poměrně zdařilé dílo, které si rozhodně zaslouží být čteno. 

Ano, i zde nalezneme chyby, osobně mi chvílemi vadila mírná podobnost daných situací nebo opakování popisů místností, ale ráda to autorovi odpustím a pevně doufám, že se nejedná o poslední knihu, kterou autor napsal. Pokud na sobě bude nadále pracovat, tak se jistě dočká i toho, že mu jeho dílo nakladatel vydá v papírové podobě a jeho knihy se objeví na pultech knihkupectví.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji Patriku Bodnárovi,
e-knihu Podstata si můžete zakoupit na portále Martinus. 


Název: Podstata
Autor: Patrik Bodnár 
Nakladatelství: Patrik Bodnár
Počet stran: 196
Rok vydání: 2018
E-kniha je ve slovenském jazyce


Žádné komentáře:

Okomentovat