RECENZE: Poslední polibek | Adriana Macháčová

Kam až může zajít láska?



Román poslední polibek je malou exkurzí do dramatické mnohotvárnosti vztahů muže a ženy.

Henrieta je manželkou a matkou dvou malých dětí. Společně žijí v panelákovém bytě na bratislavském sídlišti, nicméně už odpočítávají dny do doby, kdy se budou moci odstěhovat do svého vysněného domu.

Rodinná idyla končí ve chvíli, kdy se Henrieta dozví o manželově nevěře, která ji velice zraní. Je však skálopevně přesvědčená, že rodina musí zůstat stůj co stůj rodinou a manžela se nehodlá vzdát. V afektu proto spáchá zločin, se kterým se svěří své nejlepší kamarádce Anetě.

Narovnala se a šla blíž. Na povrchu přístroje se usadila jemná vrstva prachu. Setřela ho do dlaní a předklonila se. Dlouhý kaštanový pramen vlasů jí spadl do čela. Odhrnula si ho a zastrčila za ucho. Srdce jí bilo jako zvon. Před očima se jí promítly záběry, které dobře znala. Žena v kaluži krve, s jednou rukou zkroucenou za zády...
V ústech pocítila sucho. Musí se napít, dát si alespoň skleničku bílého vína. Je teprve ráno, den bude zase nekonečně dlouhý. Než uloží děti spát, bez alkoholu nevydrží. Naprázdno polkla.
Bříšky prstů šmátrala za kotlem. Nehty nechtíc škrábala o stěnu. Nepříjemný zvuk jí zaskřípal v uších. Opatrně šla rukou níž, až na samý spodek. Hmatala po dlážce, ale sešit nezachytila.
Klekla si na kolena a přitiskla se blíž. Nikde nic. Zbledla. Přitlačila tváře ke zdi a zadívala se do úzké štěrbiny. Byla prázdná. Ruce jí zledovatěly. Zaostřila zrak, a hleděla do tmy za kotlem - nic.
Deník tam nebyl.

Aneta vůbec netuší, jak má s touto informací naložit, sama má svých starostí až nad hlavu. Její puntičkářský manžel ji dohání k šílenství a ona stojí před zásadním rozhodnutím - konečně se vzepřít a spolu se synem manžela opustit, nebo se jako vždy přizpůsobit a dál se nechat ponižovat.

Smrt mladé prodavačky dostane na starosti kriminalista Fedor Dunsteiner s jasným rozkazem, co nejdříve případ uzavřít, Fedor se však místo pořádného vyšetřování lituje. To že žije na ubytovně i jeho nezdar v práci má podle něj na svědomí jeho bývalá přítelkyně, která si s ním, alespoň podle něj, pohrála a pak jej jako nepotřebnou hračku odhodila do kouta.


Fortuna Libri letos vydala knihu Adriany Macháčové s názvem Poslední polibek, která má rozhodně co nabídnout a proto by vašemu hledáčku neměla uniknout.

Obálka knihy je jedním slovem úžasná. Na dotek je krásně sametová a na pohled je něčím neskutečně nádherným a hlavně originálním, neboť vypadá jako malovaná na plátně. Jsou zde vidět jednotlivé tahy štětcem a člověk má hned chuť obálku hladit a očekává, že ucítí jednotlivé vrstvy barvy. Osobně jsem se do obálky jednoduše zamilovala.

V knize je celkem 37 kapitol a příběh se odehrává od května 2016 a končí epilogem v lednu 2017.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o román, který ocení především čtenářky červené knihovny, a to nejen díky sladké obálce, ale také díky názvu. Opak je však pravdou a to zjistíte nejen při začtení se do příběhu, ale také přečtením anotace.

Charaktery jednotlivých postav jsou skvěle vykresleny a vy si o nich dokážete udělat ucelený obrázek ba co více, je zde prostor i pro nějaké sympatie, popřípadě antipatie. I když jsou některé situace v knize vyhnány do extrému, tak se jedná o čtivý příběh, u kterého vám budou stránky doslova mizet pod rukama.

Henrieta a Aneta jsou nejlepšími přítelkyněmi, které žijí ve stejném panelovém domě. Od sebe je dělí nejen pár pater, ale také rodinné zázemí. Zatímco Henrieta má dvě malé děti a manžela, kterého miluje a který vydělává více než slušné peníze, Aneta se svým manželem prožívá takové malé osobní peklo. 
Veškeré věci musí být seřazené podle abecedy, v bytě musí být doslova sterilní prostředí a společné večeře musí být nachystané na minutu přesně. I když se Aneta snaží, tak je podle svého manžela neschopná a to jí sráží sebevědomí. Jejím jediným únikem je právě kamarádka Henrieta a jejich tajné dýchánky se štamprlí něčeho ostřejšího a cigaretou na uklidnění.

Adriana Macháčová se ve svém románu zaobírá dvěma aktuálními tématy a těmi jsou nevěra, která je pro partnera většinou pořádnou fackou a psychická šikana ze strany partnera, která se opravdu špatně dokazuje a oběť si většinou následky z takového vztahu nese celý život. 
Jak dokázat svému okolí, že ten charismatický muž, nešetřící úsměvy na všechny strany se za zavřenými dveřmi stává bručounem, který z vás dělá neschopného jedince, nechápajícího absolutně nic. Modřiny vidět jsou, ale tyto rány zůstávají pouze v oběti. 

Poslední polibek je sice krátkou knihou, avšak nechybí zde pořádná dávka napětí a překvapivých zvratů, které nám autorka pomalu dávkuje. Díky úryvkům z deníku  celé vyprávění působí ještě reálnějším dojmem. K čtivosti celé knihy přispívá také fakt, že by se tento příběh mohl klidně odehrávat i v reálném životě za dveřmi bytů pár pater nad námi.

Pokud máte chuť se začíst do Posledního polibku, který se na první pohled tváří jako růžový bonbónek, který uvnitř ukrývá drsný příběh, tak rozhodně neváhejte. Osobně jsem byla nadšená a s klidným srdcem tuto jednohubku doporučím i vám.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri
knihu Poslední polibek si můžete zakoupit třeba na stránkách Kosmas.cz


Název: Poslední polibek
Autor: Adriana Macháčová
Překlad: Eva Jirsová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 237
Rok vydání: 2019




1 komentář:

  1. Tohle se ti opravdu povedlo! Nevěděla jsem, že i vy znáte využití agrotextilii pro stavbu baráku/zahrady. Tolik inteligentních lidí na jednom místě. Jsem nadšená. Kde nakupujete nejčastěji? Já chodím hodně na agrotex

    OdpovědětVymazat