RECENZE: O psaní: Memoáry o řemesle | Stephen King

"Nemohu lhát a tvrdit,
že neexistují špatní spisovatelé.
Je mi líto, existuje spousta
špatných spisovatelů."

Nechcete být jedním z nich?
Inspirujte se u mistra!


„Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o randění, o sex ani o navazování přátelství. Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní. Jde při něm o vstávání, o uzdravování, o překonávání něčeho. 
O radost, že? O radost. 
Část téhle knihy - možná až příliš velká - se zabývá tím, jak jsem se to já naučil dělat. Hodně z ní je o tom, jak to vy můžete dělat líp. Zbytek - a možná to nejlepší - je povolení: smíte, měli byste, a pokud máte dost odvahy do začátku, pak to dokážete. Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte.. Pijte, co hrdlo ráčí."
Stephen King

Ať už si o knihách Stephena Kinga myslíte cokoli, jedno musí uznat každý: své "řemeslo" zvládá skvěle. Je vynikající spisovatel, a to se odráží i na jeho "memoárech".
Kniha je napůl autobiografie a napůl příručka pro začínající autory a stejně jako Kingovy romány se čte jedním dechem.

Potěší nejen mistrovy fanoušky, kteří se dovědí, co všechno mu stálo v cestě, než se stal světoznámým autorem, ale i o pozadí některých jeho děl.
Začínajícím spisovatelům může poskytnout velmi cenné rady.


Vzhledem k tomu, že nakladatelství Beta teď vydává jednu "Kingovku" za druhou, tak mi bylo jasné, že rozhodně nevynechám ani knížečku, která nese název O psaní a má být jakýmsi souborem návodů a dobrých tipů pro začínající spisovatele.

Nejedná se však pouze o jakýsi manuál k tomu, abyste dokázali sepsat vlastní knihu. King hned od začátku vzpomíná na své dětství, které mnohokrát nebylo procházkou růžovou zahradou. Žil spolu se svým starším bratrem a matkou a protloukali se spolu, jak jen to šlo. 

Obálka je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy je zde vyobrazen kousek psacího stroje a knihy. 

Uvnitř je celkem pět kapitol a v závěru knihy nám autor ukazuje, jak celý proces psaní vlastně vypadá, na Povídce z hotelu. Ta je zde ve dvou vydáních, v prvním tak, jak ji autor prve sepsal a ve druhém již s opravenými chybami.

Autor píše opravdu lehkou rukou a pro čtenáře přichází s mnohými radami, kterak napsat něco, co má hlavu i patu a mohlo by se ostatním čtenářům i líbit. Hlavně při svých radách zdůrazňuje, jakých chyb byste se měli vyvarovat, aby vaše dílo nepůsobilo laciným dojmem.

Je nutné zmínit i fakt, že při svých radách rozebírá některá svá díla. Proto, pokud nemáte načteno, tak byste měli počítat s tím, že pod "mikroskopem" se ocitly romány jako Carrie, Cujo a další. Osobně nemám všechna jeho díla, která byla v knize zmíněna, načtena, ale nějak mi to nevadilo. 

V poslední kapitole se pak věnuje autonehodě, při které málem přišel o život. Vzpomíná na to, co se dělo před samotnou nehodou, tak i poté. Je to vzpomínání opravdu mrazivé a člověk si při tom uvědomí, jak křehký lidský život vlastně je.

Podtrženo a sečteno, u mě je King prostě borec. Dokázal napsat sakra čtivou knihu mimo "svůj" obor, ze které si budoucí pisálek odnese spoustu cenných informací. Ba, i ten, co se zatím psát nechystá, si zde jistě přijde na své a díky čtivosti, s jakou autor píše, se o něm s notnou dávkou humoru dozví spoustu zajímavých informací.

Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu O psaní můžete zakoupit.




Název: O psaní: memoáry o řemesle
Autor: Stephen King
Překlad: David Petrů
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Počet stran: 224
Rok vydání: 2020
Vydání čtvrté


7 komentářů:

  1. Popravdě od Kinga jsem nic nečetla, ale jak se o něm všude mluví, tak z těch slov mi přijde, že k němu mám dost blízko. Už bych si od něj měla něco přečíst :D Co je podle tebe od něj fakt TOP?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je opravdu těžká otázka :-) Já ho nemám úplně načteného, ale líbil se mi třeba Řbitov zviřátek, Osvícení, Zelená míle. Teď čtu sérii Temná věž, a i když byl první díl docela nuda, tak druhý je tisíckrát lepší :-)
      Záleží jestli by tě zajímalo něco, kde je nadpřirozeno a nebo spíš "ze života" :-)

      Vymazat
  2. Tohle je popravdě jediná Kingova kniha, kterou jsem kdy přečetla. :D Už bych se vážně měla dokopat a sáhnout po nějakém jeho románu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle Kingovka je fakt skvělá. Hlavně to není Kingovka jako horor ale pro copywritery nebo novináře prakticky povinná četba. Navíc je to hodně beletristicky napsané, takže to není jen encyklopedie nebo příručka, ale fakt vás to baví číst. Není divu, že ji obsahují prakticky všechny žebříčky knih, které jsou nejlepší pro spisovatele. :)

    OdpovědětVymazat