RECENZE: Sněhová sestřička | Maja Lunde

Laskavý a dojemný vánoční příběh plný tajemství,
ke kterému se budete rok co rok vracet.


Pusťte kouzlo Vánoc do svých srdcí!

Ozdobený stromeček, zapálené svíčky, vůně mandarinek a perníčků. Štědrý den býval pro Juliána tím nejkrásnějším v roce. Jenže letos je všechno jinak.

Žádné přípravy se nekonají, doma je ticho a šedo, jako by Vánoce vůbec neměly nastat. Celá rodina totiž truchlí nad ztrátou Juliánovy starší sestry Juni.

"Naštěstí na světě existuje hodně dalších věcí, ze kterých může mít člověk radost," řekla.
"To asi jo," souhlasil jsem.
"Tak třeba Vánoce," pokračovala Hedvika. "Vánoce jsou tak krásný, až má člověk pocit, že mu pukne srdce a hlava se mu rozskočí, že jo?"
"Ale jo, jsou docela dobrý."
Normálně jsem býval nadšený, když na Hlavní třídě konečně pověsili vánoční výzdobu, ale letos jsem si ani nevšiml, že už tam je, i když do Vánoc zbýval jenom týden. Až teď.
"Docela dobrý?!" nevěřícně se zeptala Hedvika. "To je všechno, co řekneš o Vánocích, o tom úplně nejlepším, nejkrásnějším, nejbáječnějším a nejskvělejším, co existuje?"
A najednou se na mě dívala skoro naštvaně.

Naštěstí Julián potká Hedviku, dívku s nakažlivým úsměvem. To ona mu připomene, jak krásné můžou svátky být, a vrátí mu naději, že by Vánoce přece jen mohly přijít i k nim domů.

Nezapomenutelný vánoční příběh plný působivých ilustrací ocení milovníci Vánoc všech věkových kategorií.
V Norsku se záhy po vydání stal bestsellerem a práva na jeho vydání byla prodána do dvaadvaceti zemí.


I když je už dávno po Vánocích a do dalších zbývá ještě půl roku, tak není nikdy nevhodná chvíle pro to, abych si toto kouzelné období s radostí připomněla.
Sněhovou sestřičku jsem dostala od kamarádky k Ježíšku a jelikož jsem se poměrně nedávno ponořila do tohoto kouzelného příběhu, tak bych vám jej chtěla představit blíže.

Obálka této knihy je jedním slovem kouzelná, stejně tak, jako příběh samotný. Červené odstíny, sněhové vločky a pozlacené kontury doslova vyzývají ke klidu a lákají k přečtení.

Uvnitř se ukrývá celkem dvacet čtyři bohatě ilustrovaných kapitol.

A ilustrace jsou to opravdu kouzelné a celému vyprávění dodávají tu správnou vánoční atmosféru.
Lisa Aisato má opravdu cit pro barvy a její styl je velice příjemný. Vlastně jsem snad v životě neviděla krásnější ilustrace ze kterých by dýchala taková atmosféra.

Sněhová sestřička je opravdu nádherný příběh, který mne opravdu chytil za srdce.

Malý Julián se letos na Vánoce vůbec netěší, doma je stísněná atmosféra díky nedávnému úmrtí jeho starší sestry, a tak svůj volný čas tráví plaváním se svým nejlepším přítelem.
Hedvika, která jej na bazéně pozoruje, se však stane jeho novou přítelkyní a ukáže mu opravdové kouzlo vánoc.

Příběh tak jemně a citlivě ukazuje, jak jsou děti citlivé a jak jsou jejich pocity důležité. To, co začíná jako vánoční pohádka, se pomalu mění ve vyprávění nešťastného klučiny, který by si ze srdce přál, aby bylo všechno normální.

Aby se rodiče jen tak neploužili bytem, aby jeho mladší sestra byla opět malou zlobivou holčičkou a aby byla Juni opět s nimi. Alespoň ve vzpomínkách a fotografiích. Připadá mu důležité, aby se s rodiči mohli bavit o tom, jaká jeho sestra byla a aby spolu mohli sdílet vzpomínky na ni. To dusno kolem jej užírá a nechápe, proč rodiče veškeré stopy po sestře bezpečně schovali.

Nebudu vám lhát,
Sněhová sestřička není pohádkou, která by měla být nějakým způsobem shazována. Jedná se o silný příběh u kterého se budete usmívat a těšit na svátky, a vzápětí budete plakat. Ano, já jsem se také neudržela a opravdu jsem plakala a to poměrně dost.

Přesto se jedná o kouzelný příběh, který bych ráda doporučila nejen mladým, ale i nám, dospělým. Protože příběh Juliána a Hedviky vás zahřeje na srdci, dojme a zároveň citlivě připraví na vánoční svátky.

Každým rokem okolo Vánoc čtu svou oblíbenou Vánoční koledu. Nyní můžu říct, že k tomuto tradičnímu čtení s radostí zařadím i Sněhovou sestřičku. A co vy?


Název: Sněhová sestřička
Autor: Maja Lunde
Ilustrace: Lisa Aisato
Překlad: Karolína Stehlíková
Nakladatelství: Host
Počet stran: 199
Rok vydání: 2019
Vydání první

2 komentáře:

  1. Vůbec jsem netušila, že autorka napsala i takový kouzelný vánoční příběh. :) Na vánoční tématiku není nikdy moc brzy/pozdě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, Vánoce celoročně! :-)) Jinak autorku neznám a popravdě jsi mě teď zaskočila. Musím se mrknout, co ještě napsala :-)

      Vymazat