RECENZE: Mlha nad Shadow Sands | Robert Bryndza

Zlo číhá i tam, 
kde ho nevidíš


Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha?

Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti.

Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí?

Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.


Mnoho z vás je jistě nadšenými fanoušky detektivek z pera Roberta Brynzdy. Všichni jsme si zamilovali sérii s Erikou a s napětím očekávali s čím autor přijde příště. Rozjel novou sérii s vyšetřovatelkou Kate a já vám konečně můžu říct, jak se mi líbila v pořadí druhá kniha s touto zajímavou vyšetřovatelkou.

Obálka se nese ve stejném duchu jako první díl, což opravdu chválím. Takto jde alespoň poznat, že se jedná o knihu ze stejné série.

Uvnitř se ukrývá celkem 58 kapitol zakončených epilogem. Kapitoly jsou opravdu čtivé a krátké, což čtenáře nutí pokračovat ve čtení stůj co stůj. 

Hlavní hrdinka a vyšetřovatelka Kate Marshallová neměla v životě moc štěstí. I když má syna, tak jej vychovávají její rodiče, prošla si závislostí na alkoholu a díky případu Kanibala z Nine Elms má šrámy nejen na duši, ale také na těle. 

Možná díky tomu, co prožila, je teď daleko silnější a připravená se postavit beze strachu téměř každému nebezpečí. Nejinak je tomu i v této knize, kdy spolu se svým asistentem rozjíždí soukromé vyšetřování utonulých obětí z nádrže Shadow Sands.

K tomuto vyšetřování je v podstatě donucena ve chvíli, kdy se synem při potápění objeví jednu z obětí. Vyšetřování je po chvíli uzavřeno s nálepkou "utonulý", avšak problém je v tom, že oběť byla nejen profesionálním sportovcem, ale hlavně plavcem.

Autor celý příběh vypráví ve svižném tempu, přesně tak, jak jsme zvyklí. Čtivost, s jakou píše mi připomíná tekoucí řeku. Všechno je tak krásně přirozené a hezky odsýpá, že než se nadějete, tak čtete poslední stránku. 

Ve vyprávění jsme nejen svědky vyšetřování dua Kate a Tristan, ale také jsme spolu s jednou obětí uzavření v tmavé místnosti bez oken. Tato dějová linka byla více než mrazivá a zoufalství a strach jsou zde cítit z každičkého slova.
Nejednou mě při čtení napadlo, co bych asi tak dělala já, kdybych se ocitla v této situaci. No, rozhodně bych nebyla schopná počínat si tak, jako naše oběť. Nebo ano? 

Samotné vyšetřování probíhá poměrně hladce a přiznám se, že nebýt jisté dávky štěstí, tak by naši vyšetřovatelé tak hladce na všechno nepřišli. Asi by autor příště vyšetřovatelům mohl hodit pár klacků pod nohy, abysme mohli s napětím číst, jak to celé vlastně dopadne.

Přesto však nelze upřít, s jakým napětím se celá kniha čte. Srdce vám bude jistě bušit o sto šest a budete hltat stránku za stránkou. Za to dám krk, zvláště, pokud patříte mezi autorovy fanoušky.

Líbilo se mi, že jsme zase mohli nahlédnout pod pokličku soukromého života vyšetřovatelů, hlavně tedy mladého Tristana. Toho jsem si opravdu oblíbila a v mých představách se jedná o klučinu hezkého nejen na pohled, ale hlavně spolehlivého a přátelského uvnitř. 

I když spousta čtenářů, včetně mě, postrádá Eriku a její tým, tak si myslím, že série s Kate se autorovi opravdu povedla. Hlavní vyšetřovací duo je sympatickou dvojkou a vyšetřování jim jde pěkně od ruky. Už se těším, až vyjde další díl. Pevně doufám, že to bude co nejdříve. 

Pokud vás zaujal námět knihy, ale přemýšlíte nad tím, jestli je nutné číst i předchozí díl, tak se nemusíte bát. Knihu si užijete i bez znalosti toho, co se stalo v Kanibalovi z Nine Elms, autor vše podstatné připomene. Přesto si myslím, že by bylo fajn, kdybyste si přečetli oba dva díly. Byla by škoda vynechat začátek této slibné série. 
Je nejvyšší čas napsat dopis Ježíškovi, třeba vás překvapí.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Mlha nad Shadow Sands si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.





Název: Mlha nad Shadow Sands
Série: Kate Marshallová (2. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 384
Rok vydání: 2020






1 komentář:

  1. Tak i já konečně dočetla Mlhu a musím přiznat, že jsem si autora opravdu oblíbila, a může za to právě duo Kate a Tristan (jelikož jsme první sérii zatím nečetla).
    Příběh a celé vyšetřování mělo parádní odpich a já se ani na minutku nenudila.
    Moc se těším na další případ.

    OdpovědětVymazat