RECENZE: Kouzlo kvásku | Ing. Dagmar Lužná

Neváhejte a připravte si kvalitní, přirozené,
zdravé a vitální pečivo doma


Domácí pečení chleba – pro spoustu lidí zpočátku něco naprosto nepředstavitelného. V momentě, kdy si však upečete svůj první chleba s použitím vlastnoručně vedeného tradičního kvásku, tak jste zvítězili. 

Velmi jednoduchá příprava kvásku, kterou zvládne každý. V této knížce předkládá Dagmar Lužná svoje zkušenosti s kváskem, které získala nejen doma ve své kuchyni, ale především na kurzech a akcích, na kterých vařila a pekla. 

Naučí vás nejen, jak kvásek založit a jak se o něj dále starat, a to velmi jednoduchým způsobem, který zvládne opravdu každý, ale na téměř 50 receptech vám i ukáže, kde všude se dá kvásek využít. Používání kvásku je naprosto přirozená věc. 

Recepty v knize Kouzlo kvásku vás přesvědčí, že používat kvásek je naprosto přirozená věc. Pečení houstiček, koláčů či pizzy, se vám po prostudování této knížky stane běžnou praxí. 

Porozumíte procesům, při kterých vznikají takové dobroty jako Nány, Vafle či Makovec a po upečení svého prvního chleba už nebudete chtít jinak. Zkrátka kvásek se stane novým a platným členem vaší rodiny. Pusťte se do přípravy. Neváhejte a připravte si kvalitní, přirozené, zdravé a vitální pečivo doma.


Pečení domácího kynutého pečiva zažívá v poslední době velký boom. Nejedna šikovná hospodyňka si doma zakládá vlastní kvásek, který poctivě přikrmuje a peče z něj chutné pečivo. 
Osobně jsem pečivo vždy pekla z droždí, ale rozhodla jsem se, že zkusím přijít na kloub i domácímu kvásku a to v knize Kouzlo kvásku.

Obálka knihy působí již na první pohled lákavě. Překypující kvásek ve mně evokuje chuť, okamžitě se pustit do tvoření a stát se bohyní kuchyně.

Autorka nám hned na začátku vysvětluje, proč je rozhodně lepší péct pečivo z domácího kvásku, kterému bysme měli dát přednost před kvasnicemi.

Poté následuje text, díky kterému si založíme svůj první kvásek.

K založení kvásku budeme potřebovat misku, sklenici s víčkem, utěrku a mouku. V tomto případě žitnou.

Autorka se zde zmiňuje, že je nejlepší zadělávat nový kvásek podle fáze měsíce, přičemž největší štěstí bysme měli mít v den novoluní. Přiznám se, že tato informace mě donutila mírně pozvednout obočí. Opravdu má fáze měsíce takový vliv na nový kvásek?

Autorka nám dá i pár rad, pokud se našemu novému "mazlíkovi" dostatečně nedaří. Nejčastěji se nám může stát, že kvásek zapomeneme přikrmit novou moukou, dále nám může kvásek na povrchu oschnout a nebo dokonce zplesnivět.

Tak, teď jsme si zadělali kvásek a nechali ho nějakou dobu růst, aby nabral tolik síly a dokázal nám vykynout pečivo. Můžeme tedy začít kouzlit.
Autorka si pro nás připravila hned několik receptů, které rozdělila do šesti kategorií.

Jsou jimi:
  • Slané pečivo
  • Plněné slané pečivo
  • Sladké pečivo
  • Polévky
  • Teplá jídla
  • Ostatní
Autorka si pro nás, kromě receptů na chléb a bagety a další klasičtější pečivo, jako například na vafle nebo pizzu, připravila i pár kousků, které jistě stojí za pozornost.

Jak vám zní Tofu závin s mořskou řasou arame, smažená tofu kolečka nebo dýňové placky? 

Ano, tyto netradiční recepty jsou v kuchařce obsaženy také, ale nemusíte se bát. Autorka myslela i na vánočku nebo beránka, kteří jsou součástí této publikace.

Nutno podotknout, že každý z receptů doplňují opravdu nádherné fotografie, které vás na dané pečivo navnadí a zároveň vám ukáží, jak by mělo po upečení a naservírování vypadat.

Kouzlo kvásku není klasickou kuchařkou, která se zabývá recepty z kvásku, ale je to kuchařka, která se snaží ukázat, že i zdravé pečivo může vypadat chutně a hlavně si s ním můžeme poradit sami doma. 

Zvlášť v dnešní době, kdy se lidé opět vrací k pečení vlastního pečiva a zároveň hledají zdravější varianty, bude tato kniha jistě skvělým společníkem, ve kterém naleznete spoustu inspirace.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Anag
kde si knihu Kouzlo kvásku můžete zakoupit.





Název: Kouzlo kvásku
Autor: ing. Dagmar Lužná
Fotografie: Grafické studio Grafikam ve spolupráci s Kopr Photography 
Nakladatelství: Anag
Počet stran: 144
Rok vydání: 2019
Vydání první

Žádné komentáře:

Okomentovat