RECENZE: Ticho mezi námi | Abbie Greavesová

Emotivní příběh ve stylu
Jojo Moyesové a Davida Nichollse


Maggie a Frank jsou manželé již čtyřicet let. Milovali se od prvního okamžiku, kdy se setkali. Jejich společný život byl plný radosti, slov a smíchu. Zažili i těžké časy, ale jejich vztah byl vždy pevný a nerozbitný. Pouto mezi nimi bylo výjimečné. Ale to platilo jen do chvíle, než nastoupilo ticho.

Teď spolu Maggie s Frankem nemluví. Vaří si jídlo, sdílí společné lože, ale žijí beze slov. Frank před šesti měsíci přestal mluvit a Maggii ani nikomu jinému se ho nepodařilo opět rozmluvit. Tíha jeho tajemství je rozdělila – vytvořila mezi nimi nepřeklenutelnou propast. A Maggie se dostala na samé dno.

Frank si fotografii zasunul do náprsní kapsy. Je zvláštní po více než čtyřicet letech společného vztahu najít kousky Maggie, o kterých předtím nevěděl.
Uvědomil si, že je toho spousta, čemu na Maggie nikdy plně nerozuměl, řada políček v křížovce jejich života, která jsou stále prázdná. Frank zírá na prázdný obdélník v diáři, kde předtím byla fotka, a na rozmazaná slova pod ním. Snad mu pomohou prázdná políčka vyplnit.

Když ji Frank najde v bezvědomí a vedle prázdný obal od léků, jeho křehký svět se rozpadá. Sanitka Maggii převáží do nemocnice, kde je uvedena do umělého spánku, ze kterého se už nikdy nemusí probudit. Frank se neodvažuje ji opustit. Zůstává jí po boku – a tehdy teprve znovu promlouvá.

Začíná vyprávět svůj příběh. Slova, která tak dlouho zadržoval, jsou konečně uvolněna a odhalují, že i ke špatným věcem mohou vést šlechetné pohnutky.

Může však ještě napravit, co se pokazilo?


Další kniha z oblíbené edice 7lásky se jmenuje Ticho mezi námi a já jsem si ji rozhodně nemohla nechat ujít. Nejen, že mě zaujala, díky anotaci, ale navíc jsem si tuto edici opravdu oblíbila, takže jsem nemusela moc váhat.

Obálka se opět velice povedla a tentokrát je vyvedena do růžových barev. Celkovým vzhledem pořád krásně zapadá do edice a to se mi líbí.

Uvnitř se ukrývá celkem devět kapitol, které jsou zakončeny epilogem. 

První polovina knihy je vyvedena z pohledu Franka, který nám ukazuje střípky z jeho života s Maggie.

Druhou polovinu sledujeme z pohledu Maggie, která však není přímým vypravěčem, ale temno, které mezi manžely vzniklo, se nám postupně odkrývá díky Maggiiným zápiskům v deníku.

Autorka nám předkládá zajímavý příběh o manželích, kteří spolu už šest měsíců vůbec nekomunikují. Ticho, které je opravdu hrůzné, se manželka pokusí vyřešit šíleným způsobem - pokusem o sebevraždu.
Díky tomu se Frank konečně probere a začne jednat. Vždyť Maggie je jediná, na kom mu v životě záleží a nerad by ji ztratil. Vysedává u její postele v nemocnici a mluví. 
Vždyť je to možná poslední možnost manželce sdělit, proč tak dlouho mlčel.

Ticho mezi námi je opravdu emotivním příběhem jedné lásky, přičemž největším problémem zde je právě nekomunikativnost mezi manžely. Toto smutné a šokující čtení ukazuje, jak může být život těžký a že není nejlepší způsob, nechávat si svá trápení pro sebe.

Autorka ze začátku pouze pomalu našlapuje a postupně nám odvíjí příběh dvou manželů, kteří neměli zrovna na růžích ustláno. Vymodlená dcerka se nechovala úplně podle představ a tak skončili se svým trápením sami.

Příběh postupně graduje a odkrývá bolavá místa ze života manželů. Přesto jsem se nemohla ubránit pocitu, že autorka tak trochu tlačí na pilu a pocity, které čtenář při čtení má, nejsou výsledkem spisovatelského umu, ale jsou servírovány přímo pod nos.
Bohužel toto jednání nepůsobí přirozeně a celkový pocit z knihy tak, bohužel, trochu sráží.

Knihy z edice 7lásky jsou vybírány tak, aby nebyly hloupé a zároveň působily přirozeně. Tady však o přirozenosti a důvěře nemůže být řeč. Opravdu byste věřili tomu, že spolu manželé, kteří bydlí ve společné domácnosti a normálně fungují (stravují se, tráví spolu čas, spí spolu), spolu za celých šest měsíců nepromluvili? 

Už jen tento fakt působí tak trochu jako science fiction. Což by nebyl až takový problém, kdyby si autorka více pohrála s příběhem a pocity při čtení by díky tomu byly přirozené, nikoliv vnucené.

Přesto se kniha četla dobře, čas s ní příjemně utíkal a vzbuzoval ve mně zvědavost. Zvědavost nad tím, co se vlastně stalo, že tak pevné manželství, které bezesporu Frank s Maggie měli, bylo takto nehezky rozloženo.

Knihu rozhodně nezatracuji, jedná se o zajímavý příběh, jehož přečtení nelituji. Přesto se nemůžu ubránit mírnému zklamání. Asi jsem čekala něco jiného.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora,
knihu Ticho mezi námi si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Ticho mezi námi
Autor: Abbie Greavesová
Překlad: Veronika Kratochvílová
Edice: 7lásky, kniha šestnáctá
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 288
Rok vydání: 2021
Vydání první

3 komentáře:

  1. Všechny 7lásky jsou graficky krásně zpracované a tahle není výjimkou. :) Na tuhle se také brzy chystám, tak uvidíme, jestli se shodneme v názorech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jak s ní budeš spokojená :-)
      Ať se líbí :-)

      Vymazat
  2. Dneska jsem publikovala svoji recenzi na tuto knihu. Čekala jsem trochu něco jiného, ale četla se hezky.

    OdpovědětVymazat