RECENZE: Pekárna s vůní skořice | Ruth Kvarnström-Jonesová

Moderní příběh Romea a Julie 
v kulisách půvabného švédského městečka


Lovisa Lindegrenová žije v Londýně svůj sen – dokud během jediného týdne nepřijde o práci i o snoubence. Zcela na dně se vrací do rodného Švédska, do malebného městečka Halleholm, kde zdědila po svých prarodičích bývalé pekařství na náměstí. Protože v Londýně nasbírala zkušenosti coby pekařka, rozhodne se, že se pokusí rodinný podnik znovu otevřít. Její nadšení ovšem netrvá dlouho.

Kromě domu totiž Lovisa zdědila i hořké nepřátelství mezi dvěma větvemi rodiny, Lindegrenovými a Halleholmovými. Místní magnát Reuben Halleholm ji nejen od dětství nenávidí, ale teď se ji pomocí intrik snaží přimět, aby v podnikání neuspěla a dům mu prodala.

Zvládne Lovisa i tak pokračovat v rodinné tradici? A jak se rozhodne ve své nejtěžší volbě: může někoho se jménem Halleholm vpustit do svého srdce, nebo má zůstat věrná odkazu milované babičky, které kdysi Halleholmovi nesmírně ublížili?


Pekárna s vůní skořice je knihou, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Ráda vám ji nyní blíže představím.

Obálka už na první pohled vybízí k přečtení a knize náramně sluší. 

V knize je obsaženo celkem osmdesát sedm kapitol, které se zabývají nejen současnosti, ale také v minulosti.

Autorka nás seznámí s historií rodiny Halleholmovy a Lindegrenovy. Historické vyprávění se odehrává v letech 1929, 1946, ale také se přesuneme do roku 2010.

Děj se odehrává v městečku Halleholm, které ovládá zdejší smetánka už dlouhá léta. 
Lovisa, které se rozpadl vztah se vrací do městečka, které její rodině tolik dalo, ale ne vždy to pro její rodinu byla šťastná léta.

Její milovaný dědeček zde provozoval pekárnu, která byla vyhlášená hlavně svými skořicovými šneky, kterou Lovisa po jeho smrti zdědila. Dědictví má však jednu podmínku - po dobu tří let se jej nesmí zbavit a když už, tak jej může prodat Halleholmovým.

Přes veškeré rodinné sváry o této možnosti Lovisa ani neuvažuje. Přece by těm chamtivcům nenaservírovala na zlatém podnose to, po čem tolik touží. Po čase se však pokusí vzkřísit zašlou slávu tolik opěvované pekárny. 

Pekárna s vůní skořice je knihou, která si vás jistě získá a to nejen pro svůj podtitul o moderním příběhu Romea a Julie. 
Příběh jako takový má dvě časové osy a sleduje dva příběhy. Příběh lásky mezi bohatým mužem a jeho hospodyní, která se začala odehrávat v roce 1929 a ze které se narodilo milované dítě - Lovisina babička.

Na druhé straně jsme v roce 2010 a rodiny, které byly dříve v pořádku a šťastné, si nyní nedokáží přijít na jméno a rozhodně na tomto faktu nehodlají nic měnit. O to se stará především Reuben Halleholm, který se v městečku stará o to, aby jeho rodina na ničem netratila.

Autorka se oběma dějovým linkám věnovala opravdu pečlivě a i když může kniha ze začátku působit mírně zmatečně, tak se všechno za chvíli srovná a čtenář se do příběhu opravdu ponoří a začne si vychutnávat každý okamžik. A to nejen v minulosti, ale také v přítomnosti. 

Opravdu téměř pohádkový příběh, který se odehrává na stránkách této knihy je něčím, co doslova pohladí na duši. Čas, který s příběhem strávíte, bude ubíhat úplně jinak, než jste zvyklí a příběh vás doslova pohltí.

Nejen popisy historických událostí, které poznamenaly dvě rodiny po dlouhé generace, ale také popisy okolí a voňavého pečiva, se autorce opravdu podařily a při čtení nejen, že zapomenete na čas, strávený s tímto kouzelným příběhem, ale budete mít chuť se okamžitě zakousnout do ještě teplého, voňavého, skořicového šneka. 

Pokud tedy máte chuť na příběh, se kterým rozlousknete důvod, proč se kdysi dvě rodiny, které spolu vycházely, na sebe nyní nedokáží ani podívat, tak rozhodně doporučuji prvotinu švédské autorky, která vás jistě chytí za srdce. 
Pokud nemáte rádi přeslazené příběhy, ze kterých vás bolí zuby, tak se nemusíte bát.
Autorka má opravdu cit a nic nepřehrává. Uvěřitelný konflikt s uvěřitelnými postavami i osudem, jsou poznávacím znamením této úžasné knihy.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora,
knihu Pekárna s vůní skořice si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.







Název: Pekárna s vůní skořice
Série: Halleholm (1. díl)
Autor: Ruth Kvarnström-Jonesová
Překlad: Martina Parkerová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 408
Rok vydání: 2021
Vydání první

2 komentáře: