RECENZE: Zhubni | Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman

Kletba jako zasloužený trest? 


Billy Halleck má všechno, co si může přát – drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také velkou nadváhu a lékař ho varuje před infarktem. 

Jeho život se změní, když ve chvíli nepozornosti za volantem srazí cikánku. Při odchodu z budovy soudu mu místo dramatické scény, která by se dala očekávat, její starý otec pošeptá jediné slovo: „Zhubni.“ 

"Zhubni," šeptá Williamu Halleckovi starý cikán s uhnívajícím nosem, když Halleck se svou ženou Heidi vychází z budovy soudu. Jen to jediné slovo, vyslané závanem nasládlého dechu. "Zhubni." A než Halleck stačí ucuknout, starý cikán natáhne ruku a zkrouceným prstem ho pohladí po tváři. Rty se mu otevřou jako zranění a odhalují několik náhrobkovitých pahýlů čnících z dásní. Jsou černé a zelené. Jazyk se mezi nimi kroutí a pak vyklouzne, aby olízl rozšklebené nenávistné rty.
Zhubni.

Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o padesát kilogramů lehčí a to, co se zpočátku mohlo jevit jako příjemná změna, se stává bojem o život…


Zhubni je počinem z pera Stephena Kinga, který vydal pod svým pseudonymem Richard Bachman a při jehož čtení budete mít nejen husí kůži, ale hlavou se vám budou honit otázky, na které bude složité nalézt odpovědi.
Pojďme se spolu na knihu podívat blíže.

Obálka se zde opravdu povedla a už na první pohled láká k bližšímu prozkoumání. 

Uvnitř se ukrývá celkem 27 kapitol, přičemž každá kapitola má svůj vlastní název. 

Právník William Halleck je chlapík, který žije relativně spokojený život s manželkou, dcerou a svou nadváhou. 

Jednoho dne se však jeho život otočí vzhůru nohama. Při jízdě autem srazí cikánku, která chtěla přejít přes silnici a ta svým zraněním podlehla. 

William je vzhledem ke svým konexím osvobozen a tak vezme spravedlnost do svých rukou otec zemřelé a prokleje ho. 
William si své úbytky váhy, které dosahují několika kil denně, ze začátku nespojí se starým cikánem a jeho kletbou a začíná se ve svém novém těle cítit dobře.
Postupně, když kila stále mizí, i přes to, že si svá oblíbená jídla vychutnává jako obvykle, začne pátrat. Nejprve u lékaře a poté si uvědomí, že jeho problém nebude zdravotní stav, ale starý cikán a jeho záhadné "zhubni", které si vyslechl tenkrát u soudu. 

William je pevně rozhodnutý vyhledat jej a přesvědčit, aby svou kletbu vzal zpátky. Ovšem cesta to bude opravdu náročná, s nejistým výsledkem.

Jak už je u "Bachmanovek" zvykem, tak ani tentokrát se zde autor příliš nerozepisuje a udržuje příběh na necelých tři sta stranách, které svižně odsýpají a samotný příběh jednoduše baví. 

Téma samovolného hubnutí je super a autorovi se povedlo vdechnout postavám, tedy, hlavně Williamovi, život a celé vyprávění má onu jiskru, při které se dokážete naladit na hlavního hrdinu a vytvořit si k němu kladný vztah.

Autor totiž umí pracovat nejen s textem samotným, ale také s emocemi, které dokáže skrze vyprávění přenést i na čtenáře. Už od začátku je jasné, že tady něco nehraje a napětí se pozvolna stupňuje. Čtenář se pomalu stává další postavou z vyprávění a společně s Williamem se vydává na pouť, jejíž cílem je nalezení cikánů a zastaveni kletby, která jej postupně zabíjí.

Kromě samotného hlavního hrdiny se zde objevují postavy, které rozhodně stojí za zmínku. Jedná se o Williamova dobrého přítele Richarda Ginelliho, který byl opravdu skvěle vykreslený a svého přítele nenechal ve štychu a rozhodl se mu pomoci.

No a pak je zde také samotný Taduz Lemke, který na Williama vyslal onu kletbu. Autorovi se opravdu povedlo vykreslit jej natolik věrohodně, že už při samotném popisu začíná fantazie pracovat na plné obrátky a jemný škleb a husí kůže jsou u této postavy samozřejmostí.

Příběh, jako takový, je vyprávěný s postupnou gradací, která je zakončena nečekaným finále. I když je vyprávění svižné, tak maličko vázne ve chvíli, kdy se William vydává na cestu. Zde bych osobně trochu škrtala. Tato linka byla místy trochu nudná a dlouhá. 

Přesto má King, jakožto spisovatel neskutečný dar, nejen, co se týče vyprávění samotného, ale dokáže zdánlivě jednoduché téma, jako je hubnutí, vzít, a zpracovat jej takovým způsobem, že jej čtenář bude číst s pusou otevřenou dokořán. 

Obyčejné a všední dokáže přetavit v něco, co je naprosto neuvěřitelné, dokáže vyvolávat spoustu různých pocitů, z nichž vynikají hlavně strach a nepříjemné mrazení. 

Pokud si již delší dobu pohráváte s myšlenkou od autora něco vyzkoušet, ale trochu vás děsí jeho tlustší knihy, tak Zhubni rozhodně doporučuji. Pevně věřím, že si vás autor získá a příběh samotný vás pohltí stejně, jako mě.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Zhubni můžete zakoupit.





Název: Zhubni
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 296
Rok vydání: 2022
Vydání druhé



1 komentář:

  1. Zhubni? To si říkám při každém pohledu do zrcadla. :D
    Teď vážně. Tato kingovka nebude nic pro mě, ale moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat