RECENZE: Stephen King jde do kina | Stephen King

5 příběhů
5 filmů
5 postřehů Stephena Kinga


Pět skvělých Kingových příběhů spojuje kromě mistrné zápletky a mrazivého napětí také to, že se staly předlohami k filmovému zpracování. 

Autor se s námi v knize podělil o několik svých vlastních postřehů ke každému z filmů. 
Tento titul by rozhodně neměl chybět v knihovně žádného z Kingových fanoušků. A pro ty čtenáře, kteří doposud neměli možnost se s tvorbou Stephena Kinga seznámit, je to jedinečná příležitost, jak se začít příjemně bát...

Literární příběh a filmový příběh se výrazně liší v jednom: zatímco první je většinou vždycky dílem jediného člověka, druhý se výslednicí spojeného úsilí mnoha lidí od režiséra přes návrháře kostýmů k filmovým architektům. Svou roli hrají i zvukaři, kteří do filmu dodávají všechno od kroků po štěkání psů a cvrkání cvrčků. Je zázrak, když se vůbec nějaká filmová adaptace podaří. A pokud už se tak stane, je to proto, že jediný tvůrčí jedinec vytyčil ostatním zcela jasný cíl. A není na závadu, když je předloha poměrně krátká a prvky zápletky zhuštěné.
V případě Vykoupení z věznice Shawshank byl tím sjednocujícím tvůrčím jedincem Frank Darabont. Prodal jsem mu práva a bylo to jen mezi námi, bez nějakých produkčních, kteří by si přehazovali dolary. Původní scénář, který mi Frank poslal, měl přes sto třicet stránek - hotový velkofilm - a byl neuvěřitelně věrný mé předloze. Po jeho přečtení jsem se smutně zasmál a pomyslel si: "Je skvělý... ale tohle nikdo nenatočí. To nemůže vyjít."


Stephen King jde do kina je soubor pěti povídek, které se dočkaly také filmových zpracování, ve kterých zazářily hollywoodské hvězdy. Pojďme si blíže představit jak jednotlivé povídky, tak i jejich filmové kolegyně.

Obálka je tentokrát něčím, co rozdělilo fanoušky autorových děl na dva vyrovnané tábory - jedněm se líbí, druzí byli poněkud zděšeni (alespoň takto jsem prvotní ohlasy zaznamenala já sama).                                                                                                   Osobně nemám s obálku problém a přijde mi docela zajímavá. Zvláště pak vynechání jména autora, které je šikovně zakomponováno do názvu knihy.                                                                                                                   Jak už jsem zmínila, v knize je celkem pět povídek, které se zároveň dočkaly i filmové adaptace.
Jsou jimi:
1408 (zahráli si zde John Cusack a Samuel L. Jackson, název adaptace V Pokoji 1408)
Šroťák (zahráli si zde Ted Levine a Robert Englund, název adaptace Děs v prádelně)
Srdce v Atlantidě (zahrál si zde Anthony Hopkins)
Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank (zahráli si zde Tim Robbins a Morgan Freeman, název adaptace Vykoupení z věznice Shawshank)
Děti kukuřice (zahráli si zde Peter Horton a Linda Hamiltonová, název adaptace Kukuřičné děti)

Před každou z povídek nám autor naservíroval krátké vyprávění o tom, jak se mu vlastně daná adaptace (ne)líbila. Je to taková fajn vsuvka vědět, jak to autor se svými díly převedenými na plátna kin, vlastně má.

Samotné povídky jsou spíše lepší, i když mírně vyčnívá Srdce v Atlantidě, která mě osobně moc nezaujala a malinko bych ji pokrátila. Naopak u některých, jako třeba mé srdcovky Rity Hayworthové bylo stránek málo a klidně bych uvítala i více. 

Možná je malinko škoda, že kniha je klasickým souborem povídek, s tím rozdílem, že byly zfilmovány. Myslím si, že mnohem zajímavější mohly být i vsuvky o tom, jak dané filmy vznikaly nebo s jakými problémy se jejich tvůrci potýkali. 
Něco na způsob literatury faktu, doplněné o dané povídky. 

I tak je však kniha skvěle sestavená a příběhy v ní obsažené jsou ukázkou toho, jak autor umí čtenáře zaujmout a vtáhnout do děje. 
Ti, kteří viděli filmové adaptace možná budou mít problém s fantazií a budou si představovat hrdiny filmového plátna, ale pevně věřím, že si i tak příběhy naplno užijí.

Já osobně jsem z filmů viděla akorát Vykoupení, které je mou srdcovkou, jak v psané podobě, tak i v té hrané. Moc se mi líbilo, že se filmová předloha držela textu a také to, jak si herci dokázali poradit s emocemi, které celý příběh doprovázejí.

U ostatních povídek srovnání, bohužel, nemám, ale i tak jsem si jejich čtení užila. Neboť byly čtivé, dojemné i děsivé. Zkrátka takové, jaké měly být - perfektně Kingovské.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Stephen King jde do kina můžete zakoupit.





Název: Stephen King jde do kina
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 408
Rok vydání: 2022
Vydání druhé

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 


Žádné komentáře:

Okomentovat