RECENZE: Domek v Irsku | Julie Caplinová

Malebný venkov, zelené pastviny
a vůně čerstvého chleba


Uvelebte se ve svém oblíbeném křesle a užijte si výlet za dobrým jídlem a pitím na krásný irský venkov.

Hannah Cambellová se rozhodla pro velkou životní změnu a vyměnila kariéru úspěšné právničky z uspěchaného Manchesteru za studium na vyhlášené kulinářské škole v Irsku. 

První den si v Dublinu užívá všechno, co nové město nabízí – speciality, skvělé drinky a také společnost charismatického Conora, se kterým se náhodou seznámí. Když se další den přesune na malebný venkov, kde se škola nachází, 
zjistí, že „to, co se stane v Dublinu, nezůstane jen v Dublinu“… 

"Vítejte v Killorgally."
Přivítání Hannah zaslechla ještě dříve, než se jí podařilo přetáhnout kufr přes práh malé kanceláře v kamenné budově. Zpoza stolu plného papírů se zvedla žena, obešla ho a natáhla k ní ruku.
"Dobrý den, jsem Hannah Campbellová. Přijela jsem na pobytový kurz vaření."
"Zdravím, Hannah. Je milé, že jste dorazila." Její slova byla naplněna vřelostí, která naznačovala, že její příjezd byl vrcholným okamžikem celého dne. "Jsem Adrienne Byrneová."
Hannah se na ni překvapeně podívala a cítila se trochu zaskočeně. "Dobrý den. Bože, taky vás ráda poznávám. Nečekala jsem, že mě přivítá přímo lektorka kurzu."

Kulinářská škola ukrytá mezi krásně zelenými kopci naučí Hannah mnohem víc než kuchařské základy.




Zatím poslední díl ze série Romantické útěky nese název Domek v Irsku, a jak už název napovídá, zavede nás do země, která se může pyšnit nádhernou přírodou a velkým množstvím hradů. 
Pojďte se tedy pohodlně usadit, a společně se vydáme do vyhlášené kulinářské školy, právě v Irsku.

Obálka se opět nese ve stejném duchu, kdy vidíme irské pivo a pohledem z okna se můžeme pokochat místní přírodou.
Uvnitř se ukrývá 28 kapitol.

Hannah, naše hlavní hrdinka, se vydává do školy vaření a je plně odhodlána se zde naučit opravdu všechno. 

V prvních chvílích je nadšená ze školy, která je opravdu nádherná. Jedná se o farmu, kde si žáci vyzkouší, jaké to je, starat se o zvířata. 

Kuchyně jako taková pak vaří z lokálních surovin a dbá na jejich kvalitu. 

Samotný kurz je opravdu intenzivní, jelikož trvá šest týdnů a spolu s Hannou učí celkem šest schopných lidí, zdokonalit se ve vaření. Naštěstí si všichni padnou do noty a tak se z nich stává prima parta.

Pokud jste už nějaké knihy z této série četli, tak vám musí být jasné, podle jakého mustru jsou napsané. A nejinak je tomu i u Domku v Irsku. Connor a Hannah zde tedy budou tvořit ústřední dvojici a patrné je to hned od prvních kapitol. 

Rozhodně tento styl nehaním, ba co více, myslím si, že je fajn, když čtenář ví, že od této série může očekávat dvojici, která si během příběhu k sobě musí najít cestu, krásnou přírodu, která se věnuje danému místu a v neposlední řadě, v mnoha případech, se autorka opravdu vyřádí také při popisech pokrmů, které bývají součástí této série.

Mnohokrát jsem přemýšlela nad tím, proč má tato série takový úspěch, zvlášť, když je každá kniha v podstatě stejná. Přesto tomu tak není. Autorka dokáže čtenáře na dané místo přenést s lehkostí pírka a servíruje mu místní přírodu tak přirozeně, jako když popisujete nevidomému, co má právě před sebou. 

Fantasie pak pracuje na plné obrátky a vy se rázem ocitáte na místě, v tomto případě se stáváte sedmým účastníkem kurzu vaření na místní farmě, a užíváte si tento hřejivý příběh s úžasným prostředím a přátelskými postavami.

Pokud máte chuť na romantický příběh, který vás přenese na irskou farmu, do kuchařské školy a ukáže vám, jaká tato země je, tak se do knihy určitě pusťte, myslím, že nebudete litovat.
I když by se mohlo zdát, že romantika je prostě romantika, tak tato romantika vám jistě utkví v pamětí a pevně věřím, že si celou sérii zamilujete stejně, jako já.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu Domek v Irsku si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.







Název: Domek v Irsku
Série: Romantické útěky (8. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Ivana Čejková
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 340
Rok vydání: 2021
Vydání první

1 komentář:

  1. Ahoj, tahle knížka je jedna ze dvou, co mi chybí k dočtení všech zatím vyšlých dílů. Přesně jak říkáš knihy jsou formou stejné, ale pohladí po duši a to dneska potřebujeme takřka všichni. Děkuji za nahlédnutí a snad se mi k ní tento nebo následující měsíc podaří dostat. Chybí mi už přečíst jen Cukrárnu v Paříži a tuto a mám to.

    OdpovědětVymazat