Mesiáš

- Boris Starling



Tento nervy drásající příběh je všeobecně považován za nejlepší thriller od Mlčení jehňátek a je napsán tak, že se před usnutím budete ujišťovat, jestli vám nehrozí žádné nebezpečí. Čtenáři i kritika v zahraničí se shodují, že Mesiáš se brzy zařadí mezi klasiku tohoto žánru, a objevil se dokonce názor, že jde o jeden z pěti nejlepších thrillerů všech dob! 



Příběh se začíná odehrávat v květnu roku 1998 v ulicích Londýna. Detektiv Red Metcalfe přichází k případu oběšeného muže, který má v ústech místo jazyka stříbrnou lžičku.



" Kdo střeží svá ústa a jazyk, střeží svou duši před soužením "

Druhá oběť, biskup, je nalezena ubitá k smrti v kaluži krve, bez známek vloupání. Stříbrná lžička v ústech je patrná na první pohled.
 Po tomto nálezu Red sestavuje čtyřčlenný tým, se kterým se pouští do vyšetřování. 
Necelé tři měsíce od nálezu první oběti objevuje mrtvého vojáka s uřezanou hlavou a stříbrnou lžičkou v ústech jeho bratr, a vyšetřovacímu týmu je jasné, že mají "tu čest" být nedobrovolnými svědky přeměny z obyčejného člověka v sériového vraha....
 Nálezy dalších zmasakrovaných těl jejich teorii jen potvrzují, a Red, známý hlavně díky své neomylné intuici se dostává do slepé uličky a je nucen probádat temné hlubiny vlastní duše, aby se všemu dostal na kloub.


Vyhledat oběť není těžké, když víte, kde hledat....


Tohle je přesně ta kniha, ke které se ráda vracím. Poprvé jsem ji četla na střední škole a když jsem ji četla naposledy, byla jsem z ní stejně nadšená, jako tenkrát před lety. Dodnes je u mne na prvním místě mezi thrillery.
 Příběh je to naprosto pohlcující a díky náboženskému motivu ještě děsivější. Red je vcelku sympatický detektiv, který žije především prací, což se odráží na jeho manželském životě. 
 Při vyšetřování vražd se snaží vcítit do mysli samotného vraha a přesto se jemu a jeho týmu nedaří přijít na to, co nalezené oběti spojuje, až na první pohled patrné stříbrné lžičky.

V průběhu děje se dozvídáme něco z Redovy minulosti, konkrétně z roku 1982, kdy byla nalezena uškrcená studentka druhého ročníku bakalářského studia. Tento příběh z minulosti nijak nenarušuje plynulost děje, čtenář se postupně dovídá zásadní věci.

Starling vytvořil naprosto úžasný detektivní thriller, který čtenáře naprosto strhne. Čím víc se blíží konec tím více se stupňuje napětí a já jsem knihu četla opravdu jedním dechem s mrazením v zádech. 

Jediné co bylo na knize trochu netradiční byl přítomný čas ("Red sedí, upíjí pivo a přemýšlí"), působilo to na mě umělým stupňováním napětí, což tato kniha rozhodně nepotřebovala.


  

4 komentáře:

  1. To vypadá dobře :-) další na seznam ! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně starší kousek, ale pořád skvělý, dneska se dá sehnat kolem 80,- což je pecka, za takovou knížku :-)

      Vymazat
  2. tuhle knížku mám už poměrně dlouho v čtečce, ale zatím ji nějak obcházím :-) Ale po téhle recenzi se do ní asi pustím hned, jak dočtu aktuální knížku... :-) Nechápu, jak to, že jsem to ještě nečetla :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju a budu se těšit na tvou recenzi :-)

      Vymazat